Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Προβλήματα από την κακοκαιρία στα ορεινά της Πελοποννήσου

Έντονη είναι η χιονόπτωση σε όλη την ορεινή και την κεντρική Πελοπόννησο, ακόμα και μέσα στην Τρίπολη. Το χιόνι στην ορεινή Αρκαδία φτάνει τα 10 εκατοστά και το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στην ορεινή Κορινθία, στην περιοχή του Καμπέα στη Γορτυνία, τα χωριά του Φαλάνθου και στην ορεινή Κυνουρία.
Παρά το γεγονός ότι χιονίζει στον αυτοκινητόδρομο, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που θα κινηθούν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κορινθίας και της Αρκαδίας, αλλά και στην Εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης από το 28ο έως το 42ο χιλιόμετρο.
Πέντε συνεργεία της αντιπεριφέρειας Αρκαδίας επιχειρούν αυτή την ώρα για να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και ειδικότερα στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, στο Καλογερικό, στο δρόμο προς Καστρί - 'Αγιο Πέτρο στη Κυνουρία, στα χωριά του Φαλάνθου και στην περιοχή του Καμπέα, επί της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας.
Λόγω των εκτεταμένων χιονοπτώσεων που σημειώνονται  στις ορεινές περιοχές του Νομού Ηλείας αποκλείσθηκε λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, στον οδικό άξονα, τρία (3) χιλιόμετρα  από τη Ανδριτσαίνα προς τον Επικούριο Απόλλωνα και με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα στάλθηκε μηχάνημα για τον απεγκλωβισμό ο όποιος εκτιμάται ότι θα γίνει πολύ σύντομα.
Χιονοπτώσεις υπάρχουν σε όλη την Ορεινή Ηλεία  και ιδιαίτερα σε περιοχές του πρώην Δήμου Λασιώνος, του πρώην Δήμου Λαμπείας, του πρώην Δήμου Φολόης και του Δήμου Κρέστενας - Ανδρίτσαινας.
Λόγω της έντασης του προβλήματος από την χιονόπτωση, έγιναν και γίνονται σε συνεργασία με τους Δήμους  παρεμβάσεις ώστε  να μην αποκοπεί κανένας οικισμός ή Δημοτικό Διαμέρισμα από το χιόνι. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίζονται κατά τη διάρκεια όλης της μέρας και της νύχτας.
Ο προϊστάμενος του τμήματος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας κ. Κώστας Μπαλκάμος, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία με τους Δήμους, την αστυνομία, την πυροσβεστική και συντονίζει την προσπάθεια να παραμείνει το βασικό οδικό δίκτυο ανοιχτό.
Η Π.Ε. Ηλείας επίσης ενημερώνει ότι τα οχήματα πρεπει να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλες τις περιοχές της ορεινής Ηλείας.
Στο μεταξύ ο  Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλος ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δημάρχου Αιγιάλειας Σ. Θεοδωρακόπουλου, αποφάσισε την αποστολή στο Δήμο, μηχανημάτων και οχημάτων με χειριστές στρατιωτικούς, για την επισκευή και ανακατασκευή σημείων της αγροτικής οδοποιίας, των δημοτικών δρόμων ακόμη και της επαρχιακής οδοποιίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη θεομηνία που έπληξε το Δήμο στο διάστημα 6 έως 9 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει το www.aigialeianews.gr, από σήμερα Δευτέρα, κλιμάκια αξιωματικών θα επισκεφθούν τις περιοχές που έχουν υποστεί ζημιές και θα καταστρώσουν σχέδιο δράσης.
Εντός της εβδομάδας θα καταφθάσουν υπερσύγχρονα μηχανήματα  του Στρατού και θα αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών. Προτεραιότητα θα δοθεί στην αποκατάσταση του δρόμου Ακράτας - Ζαρούχλας στη θέση Πύργος.
Για την πραγματοποίηση των παραπάνω έργων ο Δήμος Αιγιάλειας ζήτησε ειδική άδεια για την άντληση αδρανών υλικών και αμμοληψία από τα ποτάμια του Δήμου.