Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η Δικαίωση του Σαμαρά

 


Του Νίκου Κωστόπουλου*

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή είναι η πρώτη τιμωρία για την αλαζονεία τους. Άλλοι υποστηρίζουν πως δεν είχαν ευήκοα ώτα προς άλλες συνταγές.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σημείωνε εμφατικά όπου σταθεί και όπου βρεθεί πως «αυτή η συνταγή οδηγεί τη χώρα στην ύφεση». Έδινε τη μάχη εντός και εκτός συνόρων. Μέσα και έξω από τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Κάποιοι ήθελαν να παρουσιάσουν ως «μειοψηφικές» τις θέσεις και τις προτάσεις του, επιμένοντας αμήχανα στην ίδια αποτυχημένη επιλογή που γέννησε όλες τις εγγενείς αδυναμίες και πολλαπλασίασε τα διαρθρωτικά προβλήματα του ευρω-ενωσιακού οικοδομήματος.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το πιο ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Το έχει αποδείξει με την επιμονή της να βάλει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σε μία εποχή που η αντιπολίτευση κραύγαζε περί του αντιθέτου.

Το έχει αποδείξει με την προσήλωσή της στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αποφεύγοντας την κινδυνολογία «εξόδου από το ευρώ», όπως περισπούδαστα έκαναν τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα σημάδι ότι η οικονομική κρίση επεκτείνεται και πλήττει και την ισχυρή γαλλική οικονομία. Από την άλλη, η δήλωση αξιωματούχου του Βερολίνου πως «το τριπλό Α είναι μια φενάκη σε έναν υπερχρεωμένο κόσμο δείχνει πως θα πρέπει να ετοιμάζονται και αυτοί για τη δική τους υποβάθμιση.

Όλο αυτό το σκηνικό σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που επιμένει αμήχανα να λειτουργεί ως συντεταγμένη συλλογικότητα παρά ως άθροισμα συλλογικοτήτων.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, η «φωνή της Γερμανίας προς τα έξω, συναντήθηκε μόνο με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα (και με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο βεβαίως), αναγνωρίζοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον την τύχη της χώρας στα χέρια της, ως η μοναδική δύναμη με εθνική στρατηγική, σχέδιο και όραμα.

Σιγά σιγά φαίνεται πως η Ευρώπη κάνει την αυτοκριτική της.

Mea Culpa τώρα πριν ομολογήσουμε πως…Carthago delenda est…
 


*Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ περιφέρεια Αθηνών.