Oταν η Λένα Δανιηλίδου έφτανε το 2003 στο Nο14 του κόσμου, όταν ο ( καταγόμενος από το Δερβένι) Γιώργος Καλοβελώνης εκπροσωπούσε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, όταν η Αγγελική Κανελλοπούλου έφτανε δύο φορές το 1985 και το 1987 στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός και νικούσε τη Στέφι Γκραφ στα πρώτα της βήματα, δεν μπορούσαν να φανταστούν πως δυο παιδιά θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τις επιτυχίες τους.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη έκαναν το τένις δημοφιλές όσο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στην Ελλάδα. Εσπασαν τα… μηχανάκια της τηλεθέασης. Εγιναν ο Γκάλης και ο Γιαννάκης του τένις. Φτάνουν δύο αθλητές για να αλλάξουν τη μοίρα ενός ολόκληρου αθλήματος; Φτάνουν και περισσεύουν, αν έχουν τις ικανότητες του Στέφανου και της Μαρίας, που δεν σταματούν να βελτιώνονται και να κατακτούν κορυφές.
Στα 22 του ο Στέφανος έχει κατακτήσει 7 τίτλους και είναι εδώ και καιρό στο Νο5 του κόσμου. Σήμερα το μεσημέρι (16.00 ΕΡΤ1) διεκδικεί τον 8ο που θα είναι… θαύμα, αφού πρόκειται για ένα Grand Slam, το Ρολάν Γκαρός, το φημισμένο τουρνουά του Παρισιού. Με τον Τζόκοβιτς και τον Ναδάλ στη δύση τους, ο Τσιτσιπάς αποτελεί έναν από τους ισχυρούς υποψήφιους διαδόχους τους για να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο τένις. Τα παιχνίδια που έκανε στο Ρολάν Γκαρός τις τελευταίες μέρες, ήταν τα καλύτερα της ζωής του. Ειδικοί είπαν ότι παίζει την άμυνα του Τζόκοβιτς και την επίθεση του Ναδάλ. Αυτό κι αν είναι… παράσημο.
Η Σάκκαρη έκανε ένα καταπληκτικό Ρολάν Γκαρός, από συγκυρία δεν κερδίζει θέση και μένει στο (έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακό) Νο18, αλλά η συμμετοχή της σε ημιτελικό Grand Slam για πρώτη φορά στην καριέρα της, αποτελεί μήνυμα. Απέδειξε ότι δεν έχουν… ταβάνι οι ικανότητές της. Για έναν πόντο έχασε τη συμμετοχή της στον τελικό. Αν γινόταν κι αυτό, το φετινό Ρολάν Γκαρός θα θύμιζε το Euro του 2004!
Από δω και πέρα, κάθε μεγάλο τουρνουά τένις θα έχει ισχυρούς διεκδικητές τον Στέφανο και τη Μαρία. Το ελληνικό τένις γίνεται… εθνική υπόθεση, παίρνοντας τη σκυτάλη από το θαύμα του ποδοσφαίρου το 2004 και την «επίσημη αγαπημένη» εθνική ομάδα μπάσκετ που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης το 1987.
Η αφετηρία
Πριν από 4 χρόνια, στα τέλη Μαΐου του 2017 ο Τσιτσιπάς μετέχει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε κυρίως ταμπλό ενός Grand Slam τουρνουά. Το ίδιο τουρνουά του οποίου το τρόπαιο διεκδικεί σήμερα. Τότε είχε χάσει από τον Κροάτη Κάρλοβιτς με 3-0, αλλά ήταν η αρχή μιας σπουδαίας πορείας.
Τον Απρίλιο του 2018, ο Τσιτσιπάς γίνεται περισσότερο γνωστός ακόμα και στη χώρα του την Ελλάδα, όταν φτάνει στον τελικό του ΟΡΕΝ της Βαρκελώνης. Γίνεται ο πρώτος Ελληνας που μετέχει σε τελικό ΑΤΡ τουρνουά. Απέναντί του έχει τον Ράφα Ναδάλ ο οποίος παίρνει τη νίκη. Θα υπάρξουν πολλά ακόμα ραντεβού των δυο τους.
Το διάστημα από 8-11 Αυγούστου του 2018 ο Τσιτσιπάς κάνει κάτι απίστευτο. Μέσα σε τρεις ημέρες νικάει κατά σειρά 4 παίκτες του Top 10 στο Rogers Cup στο Τορόντο: Ντόμινικ Τιμ (Νο7), Νόβακ Τζόκοβιτς (Νο10 τώρα είναι Νο1), Αλεξάντερ Ζβέρεφ (Νο3), Κέβιν Αντερσον (Νο6). Δεν το έχει πετύχει ποτέ κανείς στην ηλικία του αυτό.
Τον Οκτώβριο του 2018 έρχεται ο πρώτος ΑΤΡ τίτλος της καριέρας του. Στη Στοκχόλμη κατακτά το 250άρι τουρνουά της πόλης.
Τον Ιανουάριο του 2019 πετυχαίνει τη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη τη στιγμή νίκη της καριέρας του. Με 3-1 αποκλείει από την προημιτελική φάση τον Φέντερερ στο Αυστραλιανό ΟΡΕΝ.
Τον Νοέμβριο του 2018 κερδίζει το Next Generation ATP τουρνουά. Τον επόμενο Νοέμβριο, το 2019 κερδίζει και το ATP Finals του Λονδίνου. Στο Masters της Σαγκάης νικάει τον Τζόκοβιτς που είναι στο Νο1 του κόσμου.
Στο Αυστραλιανό ΟΡΕΝ έχει πάρει μέρος για πρώτη φορά σε ημιτελικό Grand Slam τουρνουά.
Τον Φεβρουάριο του 2021 νικάει με 3-2 σετ και ανατροπή από 0-2 τον Ναδάλ στον προημιτελικό του Αυστραλιανού ΟΡΕΝ και γίνεται μόλις ο τρίτος παίκτης στην ιστορία που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Τον Απρίλιο του 2021 κατακτά στο Μόντε Κάρλο τον πρώτο Masters τίτλο της καριέρας του. Σήμερα περιμένει να σηκώσει και τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του.
Μεγάλες στιγμές
To 2017 η Σάκκαρη κάνει για πρώτη φορά την παγκόσμια τενιστική κοινότητα να μιλήσει γι’ αυτήν με λόγια θαυμασμού. Στο τουρνουά της Γιουχάν κερδίζει με άνεση την Δανέζα Βοζνιάκι, που είχε φτάσει ακόμα και στο Νο1 της κατάταξης, ενώ την ίδια χρονιά κατέκτησε το Γουίμπλεντον. Φτάνει μάλιστα και στον τρίτο γύρο του Αυστραλιανού ΟΡΕΝ.
Τον Μάιο του 2018, η Μαρία έχει φτάσει στο Νο42 του κόσμου και κάνει μία ακόμα μεγάλη νίκη που εντυπωσιάζει. Αντιμετωπίζει στο τουρνουά Masters της Ρώμης την Τσέχα Πλίσκοβα Νο5 στον κόσμο. Διάσημη για το… φονικό σερβίς της η Πλίσκοβα είναι το μεγάλο φαβορί και κατακτά το πρώτο σετ με 6-3. Η Σάκκαρη όμως είναι μαχήτρια και δεν τα παρατά ποτέ. Και καλά κάνει. Βρίσκει απαντήσεις στο σερβίς της αντιπάλου της και παίρνει τη νίκη με 6-3, 7-5, σμπαραλιάζοντας όλα τα προγνωστικά που ήταν εναντίον της.
Το 2019 έρχεται η ώρα του πρώτου WTA τίτλου της. Σηκώνει το τρόπαιο στο Ραμπάτ στο τουρνουά του Μαρόκου, νικώντας στον τελικό τη Βρετανίδα Κόντα.
Πάλι στη Ρώμη, ένα χρόνο μετά από τη νίκη επί της Πλίσκοβα, ρίχνει στο… καναβάτσο μια άλλη Τσέχα την Πέτρα Κβίτοβα που βρισκόταν τότε στο Νο5 της κατάταξης.
Στο τουρνουά του Σινσινάτι η Σάκκαρη στρέφει πάνω της όλα τα βλέμματα, με την εντυπωσιακή νίκη με ανατροπή επί της Σερένα Ουίλιαμς. Το Νο8 στον κόσμο μετά από το 7-5 νόμιζε ότι είχε τελειώσει με το ματς, αλλά η Ελληνίδα με 7-6, 6-1 την έστειλε να δει το υπόλοιπο τουρνουά από τις εξέδρες. Τον περασμένο Απρίλιο αποκλείει την Ναόμι Οσάκα στο τουρνουά του Μαϊάμι. Διαλύει τη Γιαπωνέζα, Νο2 στον κόσμο με 6-0, 6-4.
Κι έρχεται το φετινό Ρολάν Γκαρός, για να γίνει το εξώφυλλο στο βιβλίο των επιτευγμάτων της Μαρίας Σάκκαρη. Αποκλείει στον τέταρτο γύρο την Αμερικανίδα Κένιν (Νο5 στον κόσμο) με το εντυπωσιακό 6-1, 6-3 και στον προημιτελικό βγάζει εκτός την περσινή κάτοχο του τροπαίου και Νο9 στον κόσμο, Πολωνέζα Σβίατεκ με 6-4, 6-4. Χάνει στον ημιτελικό από την Τσέχα Κρεϊτσίκοβα με 7-5, 4-6, 9-7, αλλά κερδίζει το θαυμασμό όλων.
Τσιτσιπάς-Σάκκαρη με τη γλώσσα των αριθμών
15 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ έχει κερδίσει μέχρι τώρα στην καριέρα του από χρηματικά έπαθλα ο Τσιτσιπάς.
83 ΘΕΣΕΙΣ ανέβηκε στην παγκόσμια κατάταξη ο Τσιτσιπάς μέσα σε 15 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2019 (ήταν στο 95 και πήγε στο 12).
17 ΧΡΟΝΩΝ ήταν ο Τσιτσιπάς όταν ανέβηκε στο Νο1 του κόσμου στην κατηγορία juniors
4,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ έχει κερδίσει η Σάκκαρη από χρηματικά έπαθλα στην καριέρα της
13 ΦΟΡΕΣ έχει νικήσει αντιπάλους από το Top10 η Σάκκαρη
Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής