Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κεντρικός ομιλητής στη διακοινοβουλευτική συνάντηση των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ομάδας χωρών MED7

 https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2020/09/18/ImgSrc-9.jpg

Πραγματοποιήθηκε σήμερα άτυπη συνάντηση των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med Group) στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας/Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νικόλαος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην περιοχή της Μεσογείου, όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων. Ο κ.  Δένδιας επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει ρόλο

αξιόπιστου παρόχου ασφαλείας,  αξιοποιώντας όλα τα  εργαλεία και τα μέσα που διαθέτει και ενισχύοντας ταυτόχρονα το παγκόσμιο αποτύπωμά της με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της και τη διαφύλαξη των θεμελιωδών αξιών και αρχών της. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, και σημείωσε ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι με πρόβλεψη ενεργοποίησής τους προκειμένου να αποτραπεί νέα παράνομη και προκλητική συμπεριφορά. Επίσης, αναφερόμενος στο ζήτημα της Λιβύης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα αυτή και υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Τέλος, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ελλάδα θα οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών MED7 2021 στην Κρήτη γύρω από δύο άξονες: την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη σημασία του Group Med, το οποίο δύναται να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας στην παραδοσιακή επιρροή των οικονομικά ισχυρών κρατών μελών του Βορρά. Επισήμανε επίσης την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και σημείωσε την ανάμειξή της σε διενέξεις στην ευρύτερη περιοχή με αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στον αντίποδα, πρόσθεσε, η Ελλάδα μέσα από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποσκοπεί στην επίλυση της μοναδικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Ο κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε με τη σειρά του στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και οι τεράστιες ανισότητες που εμφανίζονται στην περιοχή και επισημαίνοντας ότι θα πρέπει μέσα από στενή συνεργασία να υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική ώστε να οικοδομηθούν οι καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τους Προέδρους Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των νοτίων χωρών, οι οποίοι, όπως είπε, μέσα από συνεχείς επαφές ενισχύουν το θεσμό της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης