Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Στην φυλακή ο Μιχαλολιάκος και τα άλλα μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής

 Σε ετοιμότητα 25 ομάδες αστυνομικών για τη σύλληψη των Χρυσαυγιτών – Το σχέδιο 

Ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για το ποιοι από τη Χρυσή Αυγή θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λάγος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Γιώργος Γερμενής. Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών.

Στην φυλακή θα μπουν και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζης, και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιωργος Ρουπακιάς.

Το δικαστήριο έδωσε τελικώς ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση μόλις 12 στελεχών, μεταξύ των οποίων και 5 πρώην βουλευτών της οργάνωσης. Αυτοί είναι οι Στάθης Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους δόθηκε αναστολή, ορίστηκαν και περιοριστικοί όροι, οι οποίοι είναι:

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
  • Εγγύηση 20.000 ευρώ
  • Υποχρεωτική εμφάνιση 2 φορές το μήνα στο Α/Τ της περιοχής κατοικίας τους

Οι 12 καταδικασθέντες που παραμένουν ελεύθεροι

Σκάλκος: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα

Δήμου: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα

Μαρίας: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες

Αντωνακόπουλος: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες

Καστρινός: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Δασκαλάκης: 5 έτη κάθειρξη για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου», δήλωσε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, βγαίνοντας από το σπίτι του, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του δικαστηρίου να οδηγηθεί στην φυλακή.

Στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους παραδόθηκαν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιώργος Γερμενή ςστο ΑΤ Ραφήνας, ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης στη Νίκαια, ο Γιώργος Τσακανίκας στον Πειραιά.

Εξάλλου, στον Άρειο Πάγο προσήλθε προκειμένου να παραδοθεί ο ένας εκ των δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν που κρίθηκε ένοχος για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, Χρήστος Στεργιόπουλος.

Σύμφωνα με τη διαδικασία είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους είτε συλληφθούν θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ και από εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.

«Μόλις ενημερωθούμε αρμοδίως για τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ θα προχωρήσουν στην άμεση σύλληψή τους. Η αστυνομία είναι πανέτοιμη και γνωρίζει πού είναι ο καθένας», τόνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αστυνομικές πηγές.

Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν πως τα αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων ή οικειοθελών προσελεύσεων είναι «μισοί μισοί». Κάποιοι θα προτιμήσουν την αυτόβουλη παράδοση ως δείγμα «καλής διαγωγής» για τα μελλοντικά αιτήματα αποφυλακίσεων και κάποιοι άλλοι το… show, με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές υπερπαραγωγής για τη μεταγωγή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2013.

Από τη στιγμή της σύλληψης ή παράδοσης, θα μεταφερθούν αρχικά στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός. Στην περίπτωση που συλληφθούν ή παρουσιαστούν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε θα παραμείνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Οι «υποψήφιες» φυλακές μεταφοράς τους είναι 12, ενώ φαίνεται να αποκλείονται αυτές του Κορυδαλλού, όπως επίσης οι αγροτικές ή φυλακές κατάδικων για οικονομικά εγκλήματα. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού ή Αμφισσας. Για τους υπολοίπους υπάρχουν «θέσεις» στις φυλακές Λάρισας, Βόλου, Μαλανδρίνου, Αγ. Στεφάνου Πάτρας, Τρίπολης, Κομοτηνής, Νιγρίτας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Αλικαρνασσού, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης.

Η «κατανομή» των καταδικασμένων θα είναι σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ στην περίπτωση που μεταφερθούν σε ίδια, θα είναι σε διαφορετικές πτέρυγες με… prive κελιά και ξεχωριστό προαυλισμό. Βασική επιδίωξη των Αρχών η αποφυγή της πιθανότητας επιθέσεων εναντίον τους ή οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε καταδικασμένους που βρίσκονται σε ρήξη…