Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ραγδαίες εξελίξεις! Η Πρόεδρος αμφισβήτησε την αγόρευση της εισαγγελέως!

 

Μετά από σύντομη διαδικασία, διεκόπη για αύριο στις 11 το πρωί η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να αναζητηθεί από την εισαγγελική αρχή τυχόν βούλευμα αναφορικά με το εάν ο ευρωβουλευτής Γιάννη Λαγός είχε παραβιάσει στο παρελθόν περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Με την έναρξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος αμφισβήτησε την αλήθεια σε όσα είχε πει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου χθες, η οποία πρότεινε αναστολή των ποινών για όλους πλην Ρουπακιά.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη κάλεσε την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών, ελέγχοντας την επιχειρηματολογία της σχετικά με το ότι οι καταδικασμένοι της εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι σε θέση να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Χαρακτήρισε επίσης αναληθές το ότι ο Γιάννης Λαγός δεν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, όπως είπε η εισαγγελέας, αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις που δείχνουν πως τους είχε παραβιάσει.

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν στη συνέχεια, αύριο, ανάλογα και με την εξέλιξη της διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης, συνεχίζοντας τις δευτερολογίες τους.

Η Ένωση Εισαγγελέων απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε η εισαγγελέας

Η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα που στρέφονται, με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» τονίζει, ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωσή της.

Η εισαγγελική πρόταση και οι αντιδράσεις

«Να μείνουν όλοι εκτός φυλακής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά». Αυτό είναι το «ζουμί» της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε προς τους δικαστές να κάνουν δεκτά τα αιτήματα όλων των κατηγορουμένων να τους δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και έτσι να τους επιβληθούν μόνο περιοριστικοί όροι μέχρι να τελειώσει η δίκη και στο Εφετείο.

«Σε όσους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι τους τήρησαν κατά τη διαδικασία, που για ορισμένους ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. Αρκετοί εξ αυτών παρουσιάζονται στο ακροατήριο. Αν ήταν ύποπτοι φυγής, θα μπορούσαν να έχουν προετοιμάσει το σχέδιο φυγής. Εμφανίστηκαν στο δικαστήριο προς απολογία και μάλιστα τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται και πάλι στο δικαστήριο. Απαντες οι πολίτες είναι ίσοι, ανεξαρτήτως του ύψους ποινής, και στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των κατηγορουμένων», ανέφερε επιχειρηματολογώντας η κ. Οικονόμου.

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πλευράς των θυμάτων, με τον δικηγόρο των Αιγυπτίων αλιεργατών που είχαν αποπειραθεί να σκοτώσουν μέλη της Χρυσής Αυγής, Θανάση Καμπαγιάννη, να σημειώνει μάλιστα πως «η εισαγγελέας είπε ψέματα προς τους δικαστές», θυμίζοντας ότι ο Γ. Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, τον Ιούλιο του 2015, και είχε οδηγηθεί τότε στη φυλακή για τρεις μήνες επιπλέον. «Κάτι σάπιο υπάρχει στην Εισαγγελία αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

«Ολη η πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλην λίγων εξαιρέσεων, όπως οι Ν. Μιχαλολιάκος, του οποίου το αδίκημα χρονολογείται στο 1979, αλλά και οι Σ. Μπούκουρας και Χ. Αλεξόπουλος για παράπλευρα αδικήματα», ανέφερε επίσης η εισαγγελέας, για να τονίσει πως κατά την άποψή της δεν προκύπτει πως αν μείνουν ελεύθεροι θα τελέσουν νέα αδικήματα.

«Η εισαγγελέας ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή του Ν. Μιχαλολιάκου το 1979 ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως ταυτόχρονα παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού», σχολίασε ο δικηγόρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των θυμάτων στα ΜΜΕ, πάντως, προκάλεσαν ένταση εντός του ακροατηρίου, όταν ο δικηγόρος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης, διαμαρτυρήθηκε για αυτές, καταθέτοντας την απομαγνητοφώνησή τους στο δικαστήριο: «Αυτά είναι πειθαρχικά παραπτώματα στον Δικηγορικό Σύλλογο. Το δικαστήριο αυτά μπορεί να τα πληροφορηθεί πριν την απαγγελία της αποφάσεώς του και θέλω να το προλάβω. Εγώ τα καταδικάζω στο σύνολό τους, γιατί μοναδικό σκοπό έχουν να επηρεάσουν την κρίση σας», ανέφερε, προσθέτοντας πως πρέπει να παρέμβει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας για τα όσα ελέχθησαν για την κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε αναστάτωση και φωνές από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών: ο δικηγόρος του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας, μίλησε για «δικονομική αλητεία», με τον δικηγόρο των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ να απαντά «να φέρετε και τη δήλωση του Λαγού».

Υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής σήμερα Γ. Λαγός δεν ζήτησε καν να του δοθεί αναστολή, καταθέτοντας διά του δικηγόρου του μία δήλωση πως δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο. Ούτε αυτό, όμως, όπως και οι περιοριστικοί όροι που είχε παραβιάσει, εμπόδισαν την εισαγγελέα της έδρας να ζητήσει να του δοθεί αναστολή.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομικών επιχειρημάτων που παρέθεσε η εισαγγελέας, υπήρξε και ένα «πολιτικό» επιχείρημα. Υιοθετώντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του δικηγόρου του Ν. Μιχαλολιάκου, Δ. Παπαδέλλη, σημείωσε πως «ουδείς κίνδυνος υπάρχει πλέον για την κοινωνία, αφού διαλύθηκαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, το κόμμα αποδυναμώθηκε και ο πολιτικός λόγος της Χρυσής Αυγής απαγορεύτηκε».

Ενα επιχείρημα που μετά την εισαγγελέα ανέφεραν στις δευτερολογίες τους όλοι σχεδόν οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. «Δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα, είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης», σχολίασε ο κ. Καμπαγιάννης, προσθέτοντας ότι «αν, όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο τον Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Κατά τα λοιπά, οι δικηγόροι υπεράσπισης συντάχθηκαν όλοι με την εισαγγελική πρόταση, υπερθεματίζοντας για ακόμη μία φορά πως οι κατηγορούμενοι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη αν πάνε στη φυλακή, τονίζοντας πως πάντα υπάρχει περίπτωση στο Εφετείο να αθωωθούν. Αλλωστε, η εισαγγελική πρόταση δίνει παραπάνω επιχειρήματα στην πλευρά των κατηγορουμένων, τόσο στην παρούσα φάση όσο και ενόψει του Εφετείου που σίγουρα θα ακολουθήσει.

Πάντως η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας είναι «συμβατή» με την πρόταση που είχε καταθέσει περί αθωότητας των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οπως και τότε, η εισήγηση αυτή δεν είναι καθόλου δεσμευτική για το δικαστήριο, που μπορεί να λάβει διαφορετική απόφαση. Αν πάντως συμφωνήσει με την εισαγγελέα, θα είναι πιθανότατα η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που θα αφεθούν ελεύθερα όλα τα μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης.