Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΑΜΑΣ—τοπικός ευεργέτης;;



Γράφει ο ΝΙΚΟΣ  ZABAΛΗΣ

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΑΜΑΣ
Τσιγκούνης ...
έκοβε για οικονομία <<το σπίρτο στη μέση>>.
Τον κορόϊδευαν ,γιατί ήθελαν να του
τα πάρουν ...
Μα αυτός μάζευε ...για τον άλλον και τα
άφησε για τον κόσμο ..
Πεντάρα δεν έδωσε στους συγγενείς του ,που
τους φρόντιζε μόνο όταν αρρωσταίνανε,και στην
κληρονομία ,τους αγνόησε ,γιατί σκοπό είχε
βάλει να βοηθήσει ...τον άλλον !!
Τον αγνοούμε και τον κοροϊδεύουμε και μεις
δεν ψάχνουμε ,γιατί κάποιοι είπαν ότι
χάθηκαν τα πάντα....
Ομως οι επενδύσεις του στα χρεώγραφα του 1900,
της ΟΥΛΕΝ κλπ δεν χάθηκαν ...



Ο Κουλαμάς είχε φαρμακείο ,είχε πολλά λεφτά και ήταν πολύ τσιγκούνης  ,λέγανε, ότι από τσιγγουνιά του,<< έκοβε το σπίρτο στη μέση>>. Τον  κορόϊδευε  ο ανηψιός του-  ο Νικολής --που ήταν στην Αθήνα τηλεγραφητής —και ενοίκιαζε άμαξα και παίρναγε  επιδεικτικά μπροστά από τον Κουλαμά για να τον εκνευρίζει.
Η Ελένη και ο Νικολής ήσαν ανήψια του.Η μάνα τους ήταν αδελφή του Κουλαμά.Οι Κουλαμαίοι κατάγονται από τα Ροζενά,πολλοί όμως , είχαν πάει στην Οδησσό και είχαν προκόψει.Υπάρχουν και σήμερα Κουλαμαίοι στην Οδησσό.
 Ο Κουλαμάς ήρθε από την Οδησσό που είχε πάει για να σπουδάσει.Πρόβλεψε
την κουμουνιστική λαίλαπα και ήρθε στον Πειραιά ,όπου άνοιξε φαρμακείο.
Το 1900 ήσαν 18 φαρμακεία στον Πειραιά .Ένα από αυτά ήταν του  Κ.Κουλαμά.Ήταν στην οδό Ηφαίστου 42 .Η οδός Ηφαίστου μετονομάστηκε,οδός Ελευθερίου Βενιζέλου.
  Τελικά ο Κουλαμάς την περιουσία του όλη,χρήματα ,και χρεώγραφα ,κλπ. τα άφησε στο κράτος για να γίνει σανατόριο πάνω στην Ευρωστίνη και γυμνάσιο και σχολεία, και δρόμοι στον δήμο.
Προσέφυγαν το 1937 στα δικαστήρια για ακύρωση της διαθήκης του,η Ελένη Ζάβαλη ,και η Ελένη η σύζυγος Τρύφωνα Ψαρού ,γένους Ηλία Γεραρή ,(πρώτες ξαδερφάδες από τις μάνες τους,το γένος Κουλαμά), αλλά δεν πέτυχαν τίποτα. Ανέθεσαν σε δικηγόρο στην Αθήνα να προσβάλλει την διαθήκη και ο δικηγόρος (Αντ.Καρυοφίλλης και Γ.Λιβαδάς).....θάπαιρνε το 30% για ότι επιδικασθεί!!.
Που βρίσκεται αυτή η  περιουσία ;;;;κανείς δεν μπόρεσε να μας πει υπεύθυνα..
Παρατήρηση:Στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο  κατεστράφησαν όλα τα αρχεία των εμπλεκομένων κοινοτήτων! Και φυσικά εκάησαν ότι στοιχεία που υπήρχαν,με συνέπεια  οι επόμενοι κοινοτάρχες να μην ξέρουν τίποτα...
Στην δεκαετία του 50 έδειξε ενδιαφέρον ήταν ο γιός της Ελένης  ο Γεώργιος ,αλλά παντού έβρισκε εμπόδιο ,γιατί δεν ήταν <<ο αρμόδιος>>.
Το ίδιο συνέβη και με την κα Πατρίτσια που πήγε για να ερευνήσει τον σχετικό φάκελλο.  
Σε δειγματολογικό έλεγχο που κάναμε στο Υποκοθηκοφυλακείο για τις αγοραπωλησίες της εποχής εκείνης στο Δήμο Ευρωστίνης (στη δεκαετία του 1930),η αξία της περιουσίας που άφησε ο Κουλαμάς είναι πολύ μεγάλη.
ANAΛΥΣΗ ΔΙΑΘΗΚΗΣ
{<<......εκ μιάς εντόκου επί προθεσμία ονομαστικής ομολογίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος εκ λαχειοφόρων ομολογιών της ιδίας τραπέζης ως και της κτηματικής πίστεως εκ χρεογράφων λαχειοφόρων και μη διαφόρων ελληνικών ,εθνικών ,εσωτερικών δανείων.
Ταύτην έχω καταθέσει ,εγώ ο ίδιος εις την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προς φύλαξιν και επιθυμώ και θέλω  όπως μείνη παρ΄αυτή,ανατοκιζομένη ετησίως τω εκάστοτε δεδομένω
Επιτoκίω επί τόσα έτη ,άπειρος γαρ ο χρόνος ,αλλ΄η διαρροή αυτού ταχίστη μέχρις ότου ανέλθη στο ποσόν των 13.100.000 δραχμών συν τη ονομαστική αξία των –εάν υπάρχωσιν—ακληρώτων ομολογιών .......>>}   
Από προσεκτική ανάλυση της διαθήκης προκύπτει ότι ήταν αξιόλογος διαχειριστής των διαχρονικών διακυμάνσεων των περιουσιών .Περιγράφει την διαδικασία των έργων αναλυτικά και πως θα γίνεται η χρηματοδότησή τους.Είναι τέλειoς  από σημερινής οικονομικής άποψης ο τρόπος  για την  χρηματοδήτηση των έργων.Μιλάει και για ασφάλιση έργων ,πράγμα το οποίο δεν ήταν πολύ διαδεδομένο την εποχή εκείνη.
Μας κάνει εντύπωση που λέει αν παρά ταύτα δεν εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα περιγράφει στη διαθήκη ,τότε να αποφασίσει η κοινότητα, την διαχείριση της περιουσίας.
Νομίζουμε ,ότι οι κληρονόμοι πρέπει να έλέγξουν το πακέτο των χρεωγράφων που έχει η Εθνική και μετά να ανατρέξουν στον εκδότη των χρεωγράφων για την τύχη αυτών.
Δεν γνωρίζουμε αν από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει κάτι ,αλλά όμως έστω και από ηθικής άποψης ,ο Κουλαμάς είναι ευεργέτης ,άσχετα αν έχουν χαθεί όλα.
Γνωρίζω ότι οι ομολογίες της ΟΥΛΕΝ ,των σιδηροδρόμων ,διάφορων δανείων ,πολλές ήσαν
Λαχειοφόρες ,στην δεκαετία του 70 είχαν αξία και διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο.
Το 1960 – 1970 ,--απ ότι γνωρίζω προσωπικά--οι διοικήσεις τουλάχιστον των ασφ/κών εταιριών  προτιμούσαν  αυτές τις παλιές ομολογίες γιατί είχαν μεγαλύτερη και σίγουρη απόδοση.
Σαφώς και υπάρχουν σοβαρότατα εμπόδια για να γίνει έρευνα.Πάνε πάνω από 90 χρόνια και δεν ξέρουμε τις νομοθεσίες για δήμους και κοινότητες που υπήρχαν τότε. Ίσως και με νόμο ,το κράτος να τα πήρε για τις δικές του ανάγκες, άλλωστε η χώρα πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια από το 1940 και μετά... Ίσως να τα πήραν οι Γερμανοί στην κατοχή ,άπειρα ίσως...
Μία έρευνα όμως αξίζει για αυτόν τον άνθρωπο ,που δεν έκανε οικογένεια ,ήταν μεν τσιγκούνης για τον εαυτό του,αλλά όμως ενδιαφέρθηκε πλουσιοπάροχα  για τους άλλους!!!
Ίσως είναι από τις μοναδικές περιπτώσεις ανθρώπου που έζησε με τσιγκουνιά για να προσφέρει!!!
Είναι σωστό και δίκαιο να τον αγνοούμε αυτόν που έδειξε τόσο μεγάλη αγάπη για τον   τόπο ;;;;;
Σημείωση δική μου: Ο Κ.Κουλαμάς από την  πτώχευση ,λόγω μικρασιατικής καταστροφής,έχασε πολλά ,ως εκ τούτου ήξερε να προφυλλάσεται από πτωχεύσεις κλπ .... 

Ν.Ζάβαλης 6974773116......