Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε αυτή τη βδομάδα η χώρα μας χάρη στην «ιστορική συμφωνία» Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά η συνέχεια προμηνύεται δύσκολη, αφού μετά τα συγχαρητήρια από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ήρθε η πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, την οποία δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως ο Έλμαρ Μπροκ. Ωστόσο, το «Σέβερνα Μακεντόνια» δεν φαίνεται να πείθει τον Γκρούεφσκι, που το θεωρεί ως υποβιβασμό των εθνικών συμφερόντων της γείτονος χώρας, χειρότερο και από τη πρόταση του 2009.
Η
Τουρκία, ωστόσο, ασχολείται με τα δικά της, αφού την επόμενη εβδομάδα
«έχουμε εκλογές». Ο Ερντογάν, βέβαια, είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει από το πρώτο γύρο, αλλά η δημοτικότητα του φαίνεται να υποχωρεί. «Μαγειρεύει» βέβαια εκπλήξεις με το νέο του υπερόπλο και απελεί με «δράση» κατά της Moody’s, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απόφαση της Αυστρίας να καταπολεμήσει «το πολιτικό Ισλάμ».
Στην
Ευρώπη, η μετανάστευση παίρνει ξανά μεγάλες διαστάσεις. Ο Ταγιάνι
επίστησε την προσοχή στους ευρωβουλευτές ότι το μεταναστευτικό ίσως
φεύγει και πάλι εκτός ελέγχου, ενώ η Μέρκελ τόνισε ότι πρόκειται για ένα «αποφασιστικής σημασίας τεστ» για το μέλλον της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, ο Φερχόφσταντ ξεκαθάρισε ότι, εάν αποτύχει η αναθεώρηση του Δουβλίνου, το λόγο θα έχει το δικαστήριο.
Στο μεταξύ, η ΕΕ αναζητά τρόπους να δημιουργήσει καλύτερες θέσεις εργασίας προτού τελειώσουν τα τρόφιμα στη Νότια Ευρώπη, αλλά το θετικό είναι ότι η εμπιστοσύνη στην Ένωση προχωρά ανοδικά.
Παγκόσμια πάντως, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε κοινό κείμενο με τη Βόρεια Κορέα για την ασφάλεια και την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Τελικά, η εβδομάδα κλείνει θετικά για την Ελλάδα, αφού σε συμφωνία πλησιάζουν Eurogroup και κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους. «Η οικονομία τελικώς ανακάμπτει» είπε και ο Ντομπρόβσκις ενώ παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε την υποστήριξη της σε επιπλέον 32 έργα μεταρρύθμισης στη χώρα.
Το ερώτημα είναι, αν θα βρεθεί σύντομα λύση στη πολύπλοκη σχέση των Ελλήνων με την Πολιτική Συνοχής, και αν ο τρόπος λειτουργίας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ αντανακλά τις αξίες του GDPR.
Καλό Σαββατοκύριακο, Νίκος Λαμπρόπουλος