Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συζητήθηκαν στη Βουλή με την ομάδα εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εμφάνιση IMG_2018_06_25_000000627.jpg 
«Το χρέος και η απομείωσή του» ήταν το θέμα της κοινής συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με την ομάδα εργασίας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Προέδρου της κ. Roberto Gualtieri. Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν «Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και η οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης». Στη συνεδρίαση παρέστη, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού κ. Δημήτριος Παπαγιαννάκος.


Εμφάνιση IMG_2018_06_25_000000629.jpgΣτην εισαγωγική ομιλία του ο προεδρεύων κ. Νικόλαος Μανιός, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως ευκαιρία για μια συνολική αποτίμηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας αλλά και συμβολή στη χάραξη των κατευθυντήριων γραμμών για την επόμενη ημέρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανόρθωση της πραγματικής οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής του ελληνικού λαού. Υπογράμμισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας, η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η προστασία των πιο αδύναμων και η ανασυγκρότηση του παραγωγικού  ιστού της χώρας. Σημείωσε δε ότι τα πρόσφατα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μαζί με το αποθεματικό ρευστότητας που «χτίστηκε», μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες βιώσιμης επαναφοράς της Ελλάδας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, κ. Δημήτριος Παπαγιαννάκος, αφού αναφέρθηκε στα σημαντικά ορόσημα της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά την τελευταία τριετία, εστίασε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, που συνέβαλε –όπως είπε– στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, επιτυγχάνοντας τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανάρτηση δασικών χαρτών, την προώθηση του Κτηματολογίου κ.ά.
Ο κ. Gualtieri, αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup, τη χαρακτήρισε θετική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς και τις διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών μελών. «Το γεγονός ότι από τη μία η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μνημόνια, αλλά και το ότι δόθηκαν 15 δισ. ευρώ ως ‘‘μαξιλαράκι ρευστότητας’’, όπως κι ότι ελήφθησαν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είναι όλα θετικά», επισήμανε. Τέλος, επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοκρατική λογοδοσία και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος: «Τώρα που η Ελλάδα θα είναι στη διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης, θα έχει και πάλι ισχυρό ρόλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαστε απόλυτα διατεθειμένοι και προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας και δημοκρατικής υπευθυνότητας στη σχέση μεταξύ της Ε.Ε., της Επιτροπής και της Ελλάδας.»
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτριος Παπαδημούλης, μέλος της ως άνω ομάδας εργασίας, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια: «Πρώτον, να ενισχύσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις για ταχύτερη μείωση της ανεργίας. Δεύτερον, να διατηρήσουμε υγιή δημόσια οικονομικά και να μετατρέπουμε τα πλεονάσματα σε ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και σε φοροελαφρύνσεις. Τρίτον, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερα να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν για δεκαετίες, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία και τα μνημόνια», επισήμανε.  

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης