Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

ISKRA
Η GAZPROM ΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «TURKISH STREAM», ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το παντοδύναμο αφεντικό της ρωσικής Gazprom, Alexey Miller,δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι ο Turkish Stream, ο αγωγός με δυο λόγια που από τη Μαύρη Θάλασσα θα διασχίζει την Ευρωπαϊκή Τουρκία μερώσικο φυσικό αέριο, θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η πρόσφατη Ρωσοτουρκική προσέγγιση αναζωογόνησε και μάλλον έχει σφραγίσει αυτό το έργο που η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε θέσει στο ψυγείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους η Ρώσικη πλευρά έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει την συγκατάθεση της στην υλοποίηση της συμφωνίας Λαφαζάνη – Νόβακ, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στην Πετρούπολη και στη διάρκεια του ομώνυμου οικονομικού φόρουμ, τον Μάιο του 2015.
Αυτή η ιστορική συμφωνία, μετά την αποχώρηση για τους γνωστούς λόγους του Λαφαζάνη από την κυβέρνηση Τσίπρα και μετά την συνυπογραφή του τρίτου μνημονίου αλλά και στη συνέχεια τηςΡωσοτουρκικής κρίσης, μπορεί να είχε παγώσει αλλά δεν έχει ακυρωθεί και βρίσκεται σε ισχύ.
Αυτή η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την ελληνική πλευρά, αφού η χώρα μας προβλέπεται ότι θα συμμετέχει, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, κατά 50% στη διαχείριση του αγωγού, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως, πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα γίνεται πραγματικός διεθνής ενεργειακός κόμβος και θα γνωρίσει μια ιστορική γεωπολιτική αναβάθμιση μέσα από την αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή μας και την Ευρώπη, την οποία θα σηματοδοτήσει αυτός ο ενεργειακός αγωγός*.
Τι θα απαντήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση στο ρώσικο αίτημα;
Η άποψη της iskra είναι αυτονόητη. Η Ελλάδα όχι μόνο θα πρέπει, ενάντια σε όποιες αντιδράσεις και πιέσεις, να δώσει άμεσα την συγκατάθεση της στο έργο αλλά και οφείλει να κινηθεί η ίδια δραστήρια για την αναζωογόννηση του έργου και για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του.
Ακόμα και αν δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας που θεωρούμε μάλλον αρκετά έγκυρες,Ρώσικο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τον αγωγό, από την Ρωσία με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, θα έπρεπε εμείς ως χώρα να ενεργοποιηθούμε αυτόνομα και αυτόβουλα για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την προώθηση και την υλοποίηση του.
K.Z.
*Να σημειώσουμε ότι από τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάνκαι θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος η χώρα μας δεν έχει όφελος ούτε ένα ευρώ, ενώ δεν έχει καικαμιά δημόσια ή ιδιωτική συμμετοχή στην εταιρεία διαχείρισης του.
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016
Η GAZPROM ΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ «TURKISH STREAM»
Η Gazprom έλαβε, μέσω της διπλωματικής οδού, τις πρώτες άδειες από τις Αρχές της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού «Turkish Stream», μετά από την απόφαση για επαναδραστηριοποίηση του σχεδίου εντός του τρέχοντος έτους. Αυτό αναφέρεται σε σημερινή (7/9) ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.
Με βάση τα αποτελέσματα των συνομιλιών του επικεφαλής της διοίκησης της Gazprom Αλεξέι Μίλλερκαι του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη συντομότερη δυνατή περαίωση όλων των απαραίτητων προκαταρκτικών διαδικασιών για την έναρξη της υλοποίησης του έργου.
«Η έναρξη της χορήγησης των απαραίτητων αδειών αποτελεί θετικό νέο για την Gazprom. Η συγκεκριμένη κίνηση από την τουρκική πλευρά αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για το σχέδιο «Turkish Stream» και αποτελεί απόδειξη για το πέρασμα στην πρακτική του υλοποίηση», δήλωσε ο Μίλλερ, τα λόγια του οποίου συμπεριλαμβάνονται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Το σχέδιο «Turkish Stream» προβλέπει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου διαμέσου της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και περαιτέρω έως και τα σύνορα με την Ελλάδα. Το μήκος του θαλάσσιου τμήματος του έργου θα είναι της τάξης των 910 χλμ περίπου, ενώ το χερσαίο τμήμα εντός της τουρκικής επικράτειας – 180 χλμ. Η ισχύς καθεμιάς από τις τέσσερις γραμμές του αγωγού σχεδιάζεται να είναι της τάξης των 15,75 δισ. κυβικών μέτρων. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 11,4 δισ. ευρώ.
Με βάση τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας τον Αύγουστο του 2016 ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφασίστηκε η ανανέωση των εργασιών του «Turkish Stream», όπως η δημιουργία ομάδας εργασίας και η επεξεργασία «οδικού χάρτη» για την υλοποίηση του έργου.
*Πηγή: tass.ru. Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016