Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Συζητηθηκαν η οικονομια, η ασφαλεια και η μεταναστευση Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/09/tsipras-synodo-notou.jpg

Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ήταν η κεντρική θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνεδρίαση ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του «Βίζεγκραντ», αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

notioi-eyropaioi-1300
Οι τρεις βασικοί άξονες της ατζέντας στην συνεδρίαση αφορούν την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο είναι ότι το Brexit έχει ερμηνεία, ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της Ακροδεξιάς και ότι η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Ανάπτυξη, προσέλκυση επενδύσεων
Προτεραιότητες της Ευρώπης -σημείωσε ο πρωθυπουργός προς τους ηγέτες στη συνεδρίαση- πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.

Κατά τις ίδιες πηγές, στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας καταθέτει προτάσεις που αφορούν την προσπάθεια να ενισχυθεί, όχι με αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά με τη μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία στους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, να δοθεί μία αναπτυξιακή διάσταση.
Ασφάλεια και εξωτερική πολιτική
Αναφορικά με τη συζήτηση για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, θέση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση, επισημαίνει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει στους ηγέτες ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.
Αναφορικά με το Κυπριακό, η ελληνική θέση είναι μία δίκαιη, βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε στενότερη συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης. Υποστήριξε ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιδιώξουμε προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με τη στελέχωση της Frontex και τη νέα ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή.
Στις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Τσίπρας υπάρχει, επίσης, αναφορά ότι πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα από αυτές.
Προσφυγικό
Οι θέσεις του πρωθυπουργού για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συνέτειναν στην αναγκαιότητα για κοινή πολιτική. Ο πρωθυπουργός επισήμανε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζονται οι χώρες της Μεσογείου σε σχέση με το προσφυγικό και ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση, με βάση τη συλλογική ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Ανέφερε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι αποτελεσματική, εφαρμόζεται επιτυχημένα και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εφαρμογή της. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά τονίζει την αργή πρόοδο της μετεγκατάστασης, που πρέπει να επιταχυνθεί.
Είπε ακόμη ότι το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται δεσμευτικός μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν υπάρξει στην ΕΕ και στη βάση της εφαρμογής της συνθήκες της Γενεύης.
Δηλώσεις Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες, οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις, που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτεραιοτήτων» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε Γάλλους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Ζάππειο Μέγαρο.
«Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Υποδοχή των ηγετών από τον Αλ. Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας υποδέχτηκε τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Αλέξη Τσίπρα πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.
Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιντάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.
 Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία, ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δεκάδες συνεργεία τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Ευρώπη να έχουν γεμίσει την αίθουσα Τύπου.

europaikos-notos-synodos-1300

Λόγω της Συνόδου,  ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της Τροχαίας  εκ νέου το απόγευμα κατά τη μετάβαση των επισήμων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο.
Επίσης δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί από το πρωί. Σε επιφυλακή βρίσκονται περίπου 1.500 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών για μέτρα ασφάλειας, τάξης και Τροχαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διατεθεί κλιμάκια στελεχών από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, από την ομάδα με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.