Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Ενισχυμενη η δεξια στην Ισπανία: Καθαρή νίκη Ραχόι, απογοήτευσαν οι Podemos

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/06/16780318.jpg
Οι συντηρητικοί κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλιστές οι οποίοι αντιστάθηκαν στον συνασπισμό υπό το Podemos, σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη τρεις ημέρες μετά το Brexit.
 Το αποτέλεσμα αυτό μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.
 Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του  πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κερδίζει 137 βουλευτές έναντι 123 το Δεκέμβριο. 

Ωστόσο, απέχει από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.
 Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εναλλάσσεται στην εξουσία με το PP για πάνω από 30 χρόνια, λαμβάνει 85 έδρες, από 90 που είχε τον Δεκέμβριο αλλά παραμένει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.Το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ άντεξε τελικά και ο ίδιος ίσως γλιτώσει την καρέκλα του.
Ο συνασπισμός Unidos Podemos, που συγκροτείται από το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, κερδίζει 71 έδρες. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σε σχέση με το Δεκέμβριο, όταν το Podemos είχε 69 βουλευτές και δύο το Izquierda Unida.
Μεγάλος χαμένος της αναμέτρησης, ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos, το ποσοστό του οποίου συρρικνώθηκε.Το νεόκοπο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.
 Με την καταμέτρηση σχεδόν στο σύνολο των ψήφων, οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες του Δεκεμβρίου):
Λαϊκό Κόμμα 137 (123) Σοσιαλιστικό Κόμμα 85 (90) Unidos Podemos 71 (69) Ciudadanos 32 (40)
Υπόλοιποι 25

Τα υπόλοιπα περιφερειακά κόμματα, κυρίως από τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία και τα Κανάρια Νησιά κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά της κάλπης του 2015. Υπενθυμίζεται ότι η αυτοδυναμία είναι 176 έδρες (επί συνόλου 350).
Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίπονη διαδικασία της συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία. 
Πάντως το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δεδομένου ότι κανένας δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας με τον Μαριάνο Ραχόι. Ο τελευταίος βγαίνει σημαντικά ενισχυμένος από την κάλπη, καθώς ούτε καν το σκάνδαλο με τον υπουργό Εσωτερικών που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες ημέρες δεν τον επηρέασε.

Μένει να φανεί αν ο Ραχόι θα επιδιώξει αυτή τη φορά να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -την προηγούμενη φορά αρνήθηκε, καθώς δεν έβγαιναν τα κουκιά.
Αν ο ίδιος αρνηθεί και η εντολή περάσει και πάλι στον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών, θα είναι ενδιαφέρον αν θα επιδιώξει συνεργασία μόνο με τους Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, ή θα επιμείνει και πάλι να κρατήσει στο κάδρο και τους συρρικνωμένους πλέον Ciudadanos, γεγονός που την προηγούμενη φορά δεν χαροποίησε το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Όλα αυτά βέβαια, εφόσον δεν τεθεί θέμα ηγεσίας στους Σοσιαλιστές...

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μπαίνει και πάλι σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων που ενδέχεται να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού.