Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Βουλής στην Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου: «Επιστροφή στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Έναν ενδιαφέροντα «διάλογο» ανάμεσα σε 33 αρχαιότητες (αγάλματα, προτομές και ανάγλυφα) του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε 14 έργα τέχνης και 22 εικονογραφημένες εκδόσεις της Συλλογής Έργων Τέχνης και των Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής, παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά την ξενάγηση στην Έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αι.». 


Ο Πρόεδρος της Βουλής περιηγήθηκε από το Θησείο και την Ακρόπολη, στις όχθες του Ιλισού κι από εκεί στο Ναό του Ολυμπίου Διός, το λόφο των Μουσών, τον Κήπο της Μονής των Καπουτσίνων και το μνημείο του Λυσικράτη. Ένας νοητός περίπατος στην παλιά Αθήνα, μέσα από τα μάτια Ευρωπαίων περιηγητών, καλλιτεχνών και ζωγράφων που γοητευτήκαν από την Ελλάδα και εικονογράφησαν την ιστορία της πόλης της Αθήνας. Ανάμεσα τους και ο Γάλλος Pouqueville που διετέλεσε Πρέσβης στην ελληνική πρωτεύουσα από το 1805 έως το 1816, οπότε βίωσε και συνέλαβε το πολιτιστικό μεγαλείο της πόλης και αργότερα επιχείρησε να το αποδώσει εκδίδοντας διάφορα έργα με περιηγητικό και ιστορικό περιεχόμενο.

«Η προσπάθεια αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για την ανασύσταση της συλλογικής και ιστορικής μνήμης, για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε μια άλλη Αθήνα, που όσο κι αν σήμερα δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθεί, έχει όμως διαμορφώσει τόσο την πόλη μας καθ’ αυτή, όσο και την εικόνα στη Δύση – και όχι μόνο- σε επίπεδο καλλιτεχνικό, αλλά και σε ευρύτερο πολιτισμικό», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στη συγκεκριμένη συνεισφορά του πολιτιστικού της αποθέματος. Ο κ. Βούτσης έθεσε δύο επιπλέον στόχους.
Ο πρώτος είναι να επιτευχθεί ένα μεγάλο «άνοιγμα» της Βουλής, με διάλογο και συνέργεια με δημόσιους φορείς σε θέματα παιδείας, πολιτισμού, αλλά και  ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Ο δεύτερος στόχος της Βουλής των Ελλήνων θα είναι η προσπάθεια υπενθύμισης και ει δυνατόν επιστροφής στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού.
«Θα πρέπει να συλλογιστούμε εκ νέου το ιστορικό βάθος, αλλά και την ιστορική προοπτική όλης της οντότητας της Αθήνας, που παραπέμπει ευθέως σε έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του κλασικού πολιτισμού. Και με αυτήν την έννοια να αναδιατυπώσουμε ως αίτημα πρώτιστης σημασίας την ανάγκη για ένα πολύ διαφορετικό δρόμο της Ευρώπης των λαών στον 21ο αιώνα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας:
«Είναι καθαυτή η χρησιμότητα για την ίδια μας τη θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την πορεία και το μέλλον της ίδιας της Ένωσης, να επανέλθει, να έρθει σε επαφή, να ανακτήσει πέραν από τις αγορές και τη λιτότητα, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Η Έκθεση φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που με το νέο έτος συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του (1866-2016).
Η Έκθεση υλοποιήθηκε με τη συμβολή και διάθεση μέρους του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού αποθέματος της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2016.