Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων: Αλλάζει τις πειθαρχικές διατάξεις το ΥΠΕΣΔΑ

Πρόσω ολοταχώς για αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων από την κυβέρνηση, η οποία θα φέρει στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προετοιμάζει το έδαφος για την επανεξέταση, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή υψηλού κύρους, διατάξεων που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο για πειθαρχικές παραβάσεις του προσωπικού στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το Βήμα, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από δύο ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης εξέδωσε απόφαση για τη συγκρότηση επταμελούς ομάδας εργασίας με αντικείμενο «την περαιτέρω επεξεργασία της διοικητικής κωδικοποιημένης ύλης του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά στις πειθαρχικές διατάξεις».
Και αυτό προκειμένου να εκπονηθούν προτάσεις για τη συστηματική βελτίωση του ισχύοντος πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, στο έγγραφο της απόφασης αυτής σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής θα αποτελέσει «τη βασική ύλη για την επεξεργασία σχετικού σχεδίου νόμου από Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί στη συνέχεια».
Η ομάδα εργασίας οφείλει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός δύο μηνών.
Πρόεδρός της ορίστηκε ο κ. Ηλίας Ψώνης, αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από έναν αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και από έξι υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας δύνανται να καλούνται προς διατύπωση γνώμης, παροχή πληροφοριών ή στοιχείων και άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου και των φορέων του με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία.
Το ζήτημα της επανεξέτασης διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου για δημοσίους υπαλλήλους είχε έρθει στην επικαιρότητα στις αρχές Οκτωβρίου. Και αυτό όταν πια η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε απτές περιπτώσεις επιστροφής στο Δημόσιο -λόγω καθυστέρησης στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης ή κάποιων νομοθετικών κενών στο νόμο Κατρούγκαλο- επίορκων οι οποίοι ελέγχονταν για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Βερναρδάκης, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν είχαν μιλήσει τότε μόνο για τη νέα ρύθμιση, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται άμεσα και χωρίς κωλυσιεργία αυτοδίκαιη αργία στους υπαλλήλους του Δημοσίου για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Ο κ. Κουρουμπλής επέσεισε την ευθύνη που έχουν τα πειθαρχικά συμβούλια σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για όσους αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει αδικήματα που οδηγούν στην ποινή της οριστικής παύσης. Με εγκύκλιο προειδοποιούσε ότι οι καθυστερήσεις στη διερεύνηση και στην έκδοση απόφασης για δυνητική αργία επισύρουν συνέπειες, εν είδει πειθαρχικής ευθύνης, για τα μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων.
Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης είχε αναφερθεί στην επικαιροποίηση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά στις πειθαρχικές διατάξεις. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι νομοτεχνικές βελτιώσεις, ώστε να μη διαιωνίζονται στρεβλώσεις εντός ενός νέου πλαισίου που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «θα το διέπει η αρχή της ισορροπίας στην άσκηση των ένδικων μέσων».
Πηγή: Το Βήμα