Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ποιες συντάξεις μειώνονται - “Οχι” Κατρούγκαλου στα εισοδηματικά κριτήρια της Επιτροπής Σοφών – Τι αντιπροτείνει

Ποιες συντάξεις μειώνονται - “Οχι” Κατρούγκαλου στα εισοδηματικά κριτήρια της Επιτροπής Σοφών – Τι αντιπροτείνει Στα 700 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται τελικά το συνολικό ποσό που θα χάσουν από τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι το 2016.
Αν οι περικοπές γίνονταν οριζόντια  και ισόποσα σε όλους τους συνταξιούχους, τότε η μείωση θα ήταν 30 ευρώ το μήνα για τον καθένα. Ομως η απόφαση είναι να μην υποστούν όλοι περικοπές. Ετσι, όσοι έχουν σύνταξη ως 1.000 ευρώ τελικά, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr, γλιτώνουν το ¨μαχαίρι¨, αφού τις περικοπές των 700 εκατομμυρίων ευρώ θα τις επωμιστούν οι συνταξιούχοι που παίρνουν πάνω από αυτό το ποσό.

Οι μειώσεις θα γίνουν κλιμακωτά, όμως, δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί ούτε οι συντελεστές, ούτε τα τμήματα της σύνταξης στα οποία θα εφαρμόζονται οι συντελεστές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εργασίας τώρα επεξεργάζονται ποιοι συνταξιούχοι και πόσα θα χάσουν για να βρεθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Οσον αφορά στη μεταρρύθμιση και στο πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος θα υιοθετήσει κάποιες από τις προτάσεις, όμως δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη χορήγηση συντάξεων με εισοδηματικά κριτήρια.
Αντ΄ αυτού η πρότασή του προς τους Θεσμούς με τους οποίους αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις, είναι να υιοθετηθούν κλιμακωτές εισφορές οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες όσο αυξάνει το εισόδημα των ασφαλισμένων.
Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι με υψηλά εισοδήματα θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές και έτσι θα καλύπτουν ουσιαστικά με τις εισφορές τους και το σύνολο ή μέρος της δαπάνης (ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) την εθνική σύνταξη.

Παράλληλα η πρόταση του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθεματικού μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι συντάξεις ασφαλισμένων ειδικών περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα οι συντάξεις αναπηρίας.
Πάντως, η τελική μορφή της μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Μάλιστα αυτές αναμένεται πολύ σκληρές και για έναν πρόσθετο λόγο. Οι Θεσμοί, όπως συνέβαινε με τα περισσότερα θέματα, δεν έχουν κοινές θέσεις. Για παράδειγμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει τις συντάξεις με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η Κομισιόν επιμένει σε αυτό το μοντέλο.

 
newsit.gr