Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ο κομβικός ρόλος του Κώστα Καραμανλή για την εγγύηση της ενότητας στην παράταξη και οι κινήσεις της ηγεσίας Η οριστική συμφωνία στις Βρυξέλλες ανοίγει τα «εσωκομματικά» στη Ν.Δ.

Η οριστική συμφωνία στις Βρυξέλλες ανοίγει τα «εσωκομματικά» στη Ν.Δ.
Μπορεί οι εξελίξεις στην οικονομία να έχουν μπλοκάρει τα εσωκομματικά γρανάζια της Ν.Δ., ωστόσο οι διεργασίες και οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζονται με το βλέμμα στραμμένο στην πορεία της διαπραγμάτευσης και τον αντίκτυπο που θα έχει για το μέλλον της χώρας.

Τα φώτα στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κλείνουν κάθε βράδυ μετά τις έντεκα, όταν αναχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος καθημερινά πραγματοποιεί πολύωρες συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του και τα στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, καταγράφοντας όλα τα τελευταία δεδομένα.

Στόχος είναι, όταν υπάρξει μια ακριβής και πλήρης εικόνα για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων, να διακριβωθεί πως τα νέα στοιχεία, είτε θετικά είτε αρνητικά, θα αποτυπωθούν στην πράξη, προκειμένου να αποφασιστεί η αντιπολιτευτική γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα και η ρητορική που θα χρησιμοποιηθεί.

«Σε κάθε περίπτωση εμείς κινούμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Λεωφόρου Συγγρού. Προτεραιότητα, λένε από τη Ν.Δ., έχει η πορεία της χώρας, η οποία θα πρέπει να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη να μην πάνε χαμένα τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, που έτσι κι αλλιώς έχει αναγνωρίσει ήδη, όπως υπενθυμίζουν, μέσα και στα επίσημα κείμενα της διαπραγμάτευσης, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα τελευταία εικοσιτετράωρα η Συγγρού έχει ρίξει σε κεντρικό επίπεδο τους τόνους και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες στην αντιπολιτευτική της γραμμή, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί είτε ότι επενδύει στην καταστροφή για να επιβιώσει είτε ότι συμπλέει με το Βερολίνο είτε ότι στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινήσεις του, δυσχεραίνοντας την εθνική προσπάθεια.

Ανακωχή μέχρι το deal

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι πλευρές που έχουν ή θέλουν να παίξουν ρόλο στην εσωκομματική σκακιέρα έχουν παγώσει προς το παρόν τις κινήσεις τους. Η προσοχή τόσο της ηγετικής ομάδας της Λεωφόρου Συγγρού όσο και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος έχει επικεντρωθεί στη συγκεκριμενοποίηση τη Δευτέρα των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν την όποια απόφαση για συμφωνία, αλλά και στον αντίκτυπο που θα έχουν στην όλη διαδικασία οι κλιμακούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακωχή στο εσωτερικό της Ν.Δ. τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα έπειτα από το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στον Κώστα Καραμανλή και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρώην πρωθυπουργό η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία προτίθετο να τον συναντήσει ως επικεφαλής ομάδας βουλευτών που είχαν σκοπό να ζητήσουν τη σύγκλιση των κομματικών οργάνων ή ακόμα να θέσουν και θέμα ηγεσίας.

Τελικά, όλα αυτά πάγωσαν, ενώ αναβλήθηκε και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη και θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να τοποθετηθούν ανοιχτά όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Νέα ημερομηνία για τη συνεδρίαση του οργάνου δεν έχει οριστεί προς το παρόν, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες 10 ημέρες, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν και φήμες για σκέψεις να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο μια Εθνική Συνδιάσκεψη (στην οποία δεν λαμβάνονται αποφάσεις), αντί Συνεδρίου, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Αυτό θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ζυμώσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Αλλωστε, οι συζητήσεις και οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών συνεχίζονται, με επίκεντρο όμως την πορεία της χώρας, την ιδεολογική κατεύθυνση και την πολιτική φυσιογνωμία που θα πρέπει να έχει από δω και πέρα η Ν.Δ. και δευτερευόντως τα εσωκομματικά. Σε αυτό το κλίμα συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη ο Λευτέρης Ζαγορίτης με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στο καφέ του ξενοδοχείου «Χίλτον».

Οι δύο πρώην γραμματείς του κόμματος τόνισαν την ανάγκη να έχει ισχυρό αντιπολιτευτικό ρόλο η Ν.Δ., με το όνομα του Κώστα Καραμανλή να αναφέρεται στο τραπέζι ως εγγυητή της ενότητας. Μάλιστα, όπως φέρεται να είπε ο εις εξ αυτών, «δεν μπορεί τη στιγμή που η χώρα είναι στην κόψη του ξυραφιού, την ώρα που καίγεται το σπίτι σου, εσύ να βρίσκεσαι στην κουζίνα και να σκέφτεσαι τι φαγητό θα μαγειρέψεις».

Μάλιστα, όσα δείπνα είχαν προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα με μενού τις εσωκομματικές εξελίξεις, όπως αυτό των «14» που είχαν συμμετέχει στο τραπέζι της κ. Γιαννάκου ή εκείνο που σκόπευε να διοργανώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης με «σαμαρικούς» βουλευτές, δεν πραγματοποιήθηκαν, παρά μόνο ένα φαγητό που προγραμμάτισε ο Νότης Μηταράκης με τους νέους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν θέλει να αναμιγνύεται και δεν θέλει να τον αναμιγνύουν στα εσωκομματικά, καθώς αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ενότητα της παράταξης και η πορεία της χώρας και για το λόγο αυτό δεν έκλεισε ραντεβού στη Μαριέττα Γιαννάκου, στην οποία απάντησε πως θα τη δει κάποια στιγμή μόνη της.


ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
gefthimiou@e-typos.com


περισσότερα στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής"