Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Κομμάτια και θρύψαλα η αντιπολίτευση: Τέσσερις προτάσεις για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Untitled-1
Κατακερματισμένη βγαίνει η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ».

Τα κόμματα δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν, παρά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, και έχουν από μια διαφορετική πρόταση για δημοψήφισμα …που δεν θα γίνει!
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν τελικά τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις για δημοψήφισμα. Μία του ΣΥΡΙΖΑ, μία του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ αλλά τελικά και της Χρυσής Αυγής.
Ρήξη στη ΔΗΜΑΡ και για τη ΔΕΗ

Τη Δευτέρα το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης, παρότι αρχικά είχε συνταχθεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, υπό την πίεση των εσωκομματικών «ανταρτών» βουλευτών, παρουσίασε δική του πρόταση για το δημοψήφισμα της «μικρής ΔΕΗ» αλλά και πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα αναγνωρίσουμε καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ
Αυτό το δήλωσαν μέσα στην προηγούμενη βδομάδα οι αρμόδιοι βουλευτές για θέματα ενέργειας, Θ.Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη διαβούλευση είχαν πάρει μέρος η ΓΕΣΕΒΕ, το ΓΕΩ ΤΕΕ, η ΕΒΙΚΕΝ, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο ΣΕΠΗΔ ΓΕΝΟΠ, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, το Σ.Ο.Σ ΔΕΗ Μεγαλόπολης, το Σωματείο Σπάρτακος, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ και ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ.
Στη σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε αναφερόταν πως «κοινό συμπέρασμα όλων των φορέων ήταν ότι η διάσπαση, διάλυση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είναι επιζήμια για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία, τους εργαζομένους και όλο τον ελληνικό λαό γι” αυτό πρέπει να αποτραπεί. Το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί απόρροια της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της διάσπασης της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ καθώς και η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» θα προκαλέσουν επιπλέον αύξηση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές. Στο χώρο της ενέργειας απαιτούνται ουσιώδεις αλλαγές αντίθετες στην κατεύθυνση που νομοθετεί η κυβέρνηση. Αντί να ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ, θα έπρεπε να εξετάσει τρόπους μείωσης του κόστους ενέργειας σταματώντας τη σκανδαλώδη επιδότηση των μονάδων φυσικού αερίου και αλλάζοντας τον τρόπο εισόδου στην ημερήσια αγορά».
ΚΚΕ: Δική του πρόταση για δημοψήφισμα, δυσκολεύοντας το ΣΥΡΙΖΑ
Το ΚΚΕ δεν δέχτηκε να μπει υπό την πολιτική καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν απορρίπτει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, απορρίπτει την πρωτοβουλία επειδή την πήρε ο Αλέξης Τσίπρας.
Γράφει το γραφείο Τύπου του κόμματος σε ανακοίνωση:
«Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ»».
Δεν συγκεντρώνονται οι 120 υπογραφές
Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή αλλά και τα νούμερα φανερώνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν υπογραφές από 120 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και αναζητεί άλλους 49. Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ διαθέτουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Αυτό σημαίνει πως φτάνουν σε ένα άθροισμα της τάξης των 109 βουλευτών. Αναζητούνται μετά άλλοι 11. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ ή το ΚΚΕ αναζητούνται πολλοί παραπάνω. Οι 11 μπορούν να προέλθουν μόνο από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ας σημειωθεί ότι απαιτούνται 120 βουλευτές απλώς για να συζητηθεί η πρόταση δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ στη βουλή. Στη συνέχεια χρειάζονται 180 βουλευτές για να γίνει το δημοψήφισμα.

arouraios.gr