Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Λέττα: Η πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα θα τη βγάλει από την κρίση

letta
«Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα θα τη βγάλει απ’ την κρίση», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA και τη δημοσιογράφο Μαρία Σπυράκη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα μας. Όπως επισημαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός στην συνέντευξή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλάβει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει επικροτώντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, θεωρώντας ότι η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε είναι μια «Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό».
Ο κ. Λέττα διαπιστώνει πολλές θετικές ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη στην χώρας μας στο άμεσο μέλλον, όπως η αύξηση στις αφίξεις των τουριστών φέτος, ενώ αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν ιταλικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λέττα:

Ερώτηση: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας. Πρώτα απ’ όλα, όπως ήδη αναφέρατε ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και στην οικονομία έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης, η κυβέρνηση κάνει βήματα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Η ερώτησή μου είναι: Τι θετικό θα διαλέγατε να επισημάνετε στην ΕΕ ώστε να ενθαρρύνετε τον ελληνικό λαό να συνεχίσει την προσπάθεια;
Απάντηση: Θεωρώ πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να υπάρχουν καλές απαντήσεις για όλα τα θέματα που η ΕΕ έθεσε στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό, κατ’ εμέ, όμως, είναι να αναγνωρίσει η ΕΕ τα πραγματικά πολύ σημαντικά σημάδια, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, επικροτώντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Διότι με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι οι θυσίες τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού μετά από αυτές τις θυσίες θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε: Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά πράγματα για να δώσει τις σωστές απαντήσεις στις ευρωπαϊκές ερωτήσεις, με σωστές ενέργειες και σωστά βήματα. Κι είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι όλοι εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον και όχι για να επιβάλουμε θυσίες ότι εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον.
Ερώτηση: Σε αυτά τα σημάδια θα συμπεριλαμβάνατε ένα νέο κούρεμα, ενδεχομένως;
Απάντηση: Δεν ξέρω. Θα εξαρτηθεί απ’ τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κι απ’ την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών της Ελλάδας. Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα θα τη βγάλει απ’ την κρίση και είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού, ΕΕ και Ελλάδα, για να έχουμε σημαντικές ενδείξεις που θα μας βγάλουν από την κρίση πολύ σύντομα. Μερικές ενδείξεις είναι ήδη ορατές. Περισσότερη εμπιστοσύνη, περισσότερες αφίξεις τουριστών φέτος στην Ελλάδα. Θα είναι πολύ σημαντικό να μπούμε στο 2014 όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία του α’ εξαμήνου και η Ιταλία του β’ εξαμήνου με ένα διαφορετικό κλίμα περισσότερης εμπιστοσύνης και περισσότερων θετικών ενδείξεων για οικονομική ανάκαμψη.
Ερώτηση: Παρά τις μεγάλες θυσίες, η κρίση χρέους παραμένει. Και θέλω να ρωτήσω αν γίνονται συζητήσεις για ένα νέο μέτωπο για μια συμμαχία των οικονομιών των χωρών του Νότου, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, και Κύπρου ίσως. Μπορούμε να μιλάμε για κάτι τέτοιο;
Απάντηση: Θεωρώ πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην απόφαση του Ντράγκι να σωθεί το ευρώ πάση θυσία και να ανοιχτεί μια μεγάλη ομπρέλα για το ευρώ και για την ΕΕ. Αυτή θεωρώ σωστή γραμμή. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τη διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Έχει σημασία να είμαστε αραγώς ενωμένοι, προσανατολισμένοι προς μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη και με την ΕΚΤ περισσότερο ικανή για σωστές ενέργειες εμπιστοσύνης των αγορών και του κόσμου, ασφαλώς. Είναι πολύ σημαντικό που σήμερα κανείς δεν λέει ότι το ευρώ κινδυνεύει να καταρρεύσει. Σήμερα τα πράγματα διαφέρουν απ’ το 2011-12. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι υπάρχουν καλά σημάδια και ότι πρέπει να εργασθούμε για να έχουμε περισσότερα καλά σημάδια.
Ερώτηση: Στις δηλώσεις σας ενθαρρύνατε τις ιταλικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάτι ξεχωριστό αυτή τη στιγμή;
Απάντηση: Υπάρχουν ασφαλώς πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι ιταλικές εταιρείες εδώ στην Ελλάδα. Πρώτος είναι ο τομέας της ενέργειας και χάρη στην καλή συμφωνία για τον αγωγό τον ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) που φτάσαμε όλοι μαζί Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία και άλλοι. Δημιούργησε ένα πολύ θετικό πλαίσιο για την ενέργεια. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Υπάρχει μια πάρα πολύ θετική συνεργασία πάνω σ’ αυτό. Η ενέργεια μπορεί να είναι ένας τέτοιος τομέας.
Ερώτηση: Η τελευταία ερώτηση αφορά την παράνομη μετανάστευση. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα υπάρξει κοινή πρωτοβουλία με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Κύπρο για την παράνομη μετανάστευση. Τι πρωτοβουλία μπορεί να είναι αυτή; Μια πρωτοβουλία για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, ίσως; Για ενίσχυση της χρηματοδότησης; Τι είδους;
Απάντηση: Θα υπάρξει συνάντηση τώρα το φθινόπωρο πριν την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας κι εκεί εμείς και η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσουμε τις λεπτομέρειες του κοινού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση τής παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι η ελληνική και η ιταλική προεδρία θα παρουσιάσουν προτάσεις ως πυλώνες για νέα προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών. Αυτός είναι ο τελικός στόχος και θα δουλέψουμε από κοινού γι’αυτόν.