Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πέτρος Τατούλης: Το έλλειμμα πολιτικής οδηγεί στην Ευρώπη της ακινησίας.

DSC_2428.jpg
«Αυτό που χαρακτήριζε πάντοτε την Ευρώπη ήταν ο πλούτος της πολιτισμικής και πολιτικής διαφορετικότητάς της και σε αυτή τη διαφορετικότητα οφείλεται η διαχρονική πολιτική και κοινωνική πρωτοπορία της. Σήμερα, ωστόσο, η πρωτοπορία αυτή απουσιάζει λόγω του ελλείμματος πολιτικής που διαπιστώνεται και το οποίο θέτει ως κύριο διακύβευμα το διαχωρισμό στην Ευρώπη της κινητικότητας και στην Ευρώπη της ακινησίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή», που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013, στο Ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος.

Το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη, συνέχισε ο Περιφερειάρχης, προέκυψε ως υπερβατική αναγκαιότητα, μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Το μέλλον της Ευρώπης όμως, αυτή τη στιγμή, διαγράφεται αναμφίβολα δύσκολο, κυρίως λόγω της διαφορετικής κατεύθυνσης που ακολουθείται για τον Ευρωπαϊκό Βορρά και τον Ευρωπαϊκό Νότο και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Σε συνάρτηση με τους στόχους της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρατηρείται μια νέα μορφή βίας, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, αυτής του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων μέσα σε ενοποιημένες χωροταξικά περιοχές, όπως η Ευρώπη.

«Είμαστε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια γιατί αυτό είναι απόφασή μας ως λαός να συμμετάσχουμε σε ένα δημιουργικό περιβάλλον και όχι γιατί υφιστάμεθα εξωτερική πίεση» τόνισε ο κ. Τατούλης και χαρακτήρισε ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας το ότι αντιληφθήκαμε την κρίση ως αποκλειστικά Ελληνικό πρόβλημα και όχι και Ευρωπαϊκό.

 IMG_0068.jpg

Τραγικό λάθος των μνημονιακών πολιτικών η εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων


Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τεχνικό λάθος των μνημονιακών πολιτικών την εφαρμογή μόνο δημοσιονομικών μέτρων, καθώς παρατηρείται το παράδοξο, να εμφανίζεται δημοσιονομική ισορροπία και ταυτόχρονα να οξύνεται το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας και να καταρρέει η μεσαία τάξη.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης και στην επέτειο της εθνοσυνέλευσης του Άστρους και σημείωσε τη σημασία που είχε για να τεθούν τα θεμέλια της οργανωμένης πολιτείας με την αναθεώρηση του Συντάγματος της Επιδαύρου και την υιοθέτηση του «Νόμου της Επιδαύρου». «Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία ενσωματώθηκαν οι αρχές της Ευρωπαϊκής σκέψης, της Γαλλικής Επανάστασης και της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί ένα από τα πιο φιλελεύθερα συντάγματα της Ευρώπης».

«Οφείλουμε να υιοθετήσουμε τα διδάγματα της Ελληνικής Επανάστασης και να αντιληφθούμε ότι μόνοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας. Μεσσίες δεν υπάρχουν, ούτε μπορούμε να επικαλούμαστε το συναίσθημα των εταίρων μας. Μόνη ελπίδα είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι εθελοντές πολίτες με πίστη στη συμμετοχικότητα».

Ευχαρίστησε, τέλος, ο Περιφερειάρχης το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για τη συνεργασία, τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, τον Πολιτιστικό σύλλογο οι «Ακρίτες» που ήρθαν από την Κομοτηνή και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και το Ίδρυμα Ζαφείρη για τη φιλοξενία του.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Μανώλης Σκαντζός στο χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Άστρος, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και αυτή που ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η ενδεδειγμένη επιλογή για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την αίσια έκβαση του διαγωνισμού για το λιμάνι του Άστρους και κάλεσε τους «Ακρίτες» να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνοσυνέλευσης.

Ο κ. Κώστας Αγραπιδάς, Διευθυντής του Υπουργείου Απασχόλησης, αναφέρθηκε στις αστοχίες της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, που υπακούει σε γραμμική προσέγγιση και οδηγεί στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως την Ευρώπη. Σημείωσε, ωστόσο, ιδιαίτερα ότι «αν δεν δούμε την ανάπτυξη να ξεκινά από τις Περιφέρειες και την Περιφερειακή οικονομία, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από την Αθήνα».   

Η κα Χρύσα Αντωνάκη, από το Δήμο Σαμοθράκης, στάθηκε στην αναγκαιότητα για ειδική νησιωτική αναπτυξιακή πολιτική, με βασικό άξονα κατάλληλο επιχειρησιακό και χωροταξικό σχεδιασμό.

Η κα Μαρία Λοϊζίδου, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην ομιλία της με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τόνισε ιδιαίτερα τον κεντρικό ρόλο της πρόληψης και της πολιτικής ανακύκλωσης.

Ο κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου, από τον χώρο των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που έχει η Πελοπόννησος, και χαρακτήρισε τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό επιβεβλημένη. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και οργάνωσης μιας ισχυρής τοπικής οικονομίας για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, αναπληρωτής Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε την κρίση ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά Ελληνικό. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, σε ομοσπονδιακή μορφή, αλλά και μια Ευρώπη των Περιφερειών και των λαών. Οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες θα πρέπει να αποτελέσουν αυτόνομες και αυτοτελείς οντότητες, αλλά και ένα νέο Ελληνικό σύνταγμα θα πρέπει να προβλέπει ομοσπονδιακή δομή με αυτόνομες περιφερειακές διοικήσεις».

Ο κ. Κρεμλής υποστήριξε επίσης ότι η ανάπτυξη θα έρθει από το τοπικό και το περιφερειακό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Πελοπόννησος θα πρέπει να αποτελεί μία Περιφέρεια, πόσο μάλλον σε μια χρονική στιγμή που «η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοστατεί στο περιφερειακό γίγνεσθαι της χώρας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.              
Ο κ. Κρεμλής, αναφερόμενος, τέλος, στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και στην ολοκλήρωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή συντελείται στην Πελοπόννησο «Ηράκλειο» έργο για να καθαριστεί «η κόπρος του Αυγεία». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί το πρώτο και ίσως το μόνο τέτοιο έργο στην Ελλάδα, εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, αλλά και να μειωθεί η χρηματική ποινή που θα κληθεί να καταβάλλει η χώρα για τους ενεργούς ΧΑΔΑ κατά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.