Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΒΡΑΒΕΙΑ KAΡΟΛΟΣ KOYN: Έπαινο νέου καλλιτέχνη στη Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στην «Αόρατη Ολγα».

 
H Λένα Παπαληγούρα μοιράστηκε (ισότιμα με τη Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στον «Ερωτόκριτο») τον έπαινο νέου καλλιτέχνη για την ερμηνεία της στην «Αόρατη Ολγα». «Τύχη κι ευγνωμοσύνη» δήλωσε ότι αισθάνεται που «μπορεί να κάνει αυτή τη δύσκολη δουλειά σε καιρούς χαλεπούς» κι αφιέρωσε τον έπαινο σε όλες τις γυναίκες-θύματα του τράφικινγκ, όπως ήταν η ηρωίδα που υποδύθηκε. 
Απονεμήθηκαν τα θεατρικά βραβεία Κάρολος Κουν
Στην Λένα Παπαληγούρα απονεμήθηκε έπαινος για την
ερμηνεία της στην «Αόρατη Ολγα»
(εδώ σε σκηνή από την παράσταση)

Το Εθνικό Θέατρο ήταν ο μεγάλος κερδισμένος των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2012 καθώς και των «Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012».
Η πρώτη κρατική μας σκηνή κυριάρχησε στη χθεσινή απονομή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, φεύγοντας με πέντε βραβεία.
Ενα τέτοιο αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση Γιάννη Χουβαρδά έχει καταφέρει το ιδανικό: να κερδίσει κοινό και κριτικούς. «Χαίρομαι που τιμήθηκα με το βραβείο που φέρει το όνομα του δασκάλου μου» είπε ο Γιάννης Κακλέας παραλαμβάνοντας το Βραβείο «Κάρολος Κουν» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου για την «Αυλή των θαυμάτων» (Βραβείο που μοιράστηκε ισότιμα με τον Στάθη Λιβαθινό για τη σκηνοθεσία του έργου «Ερωτόκριτος»).
«Μια τέτοια ημέρα είναι αναγκαστικά ημέρα απολογισμού. Δεν υπήρξα συνεπής στην τέχνη μου στην πράξη. Είχα σχέση επισκέπτη, δημιουργού και διερχομένου. Ισως να φταίει ο χαρακτήρας μου, αλλά ίσως όχι μόνο αυτός» υπογράμμισε ο Βασίλης Παπαβασιλείου παραλαμβάνοντας το «Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου» με την ευκαιρία της σκηνοθεσίας του έργου «Του Κουτρούλη ο γάμος», τιμώντας την επί δεκαετίες προσφορά του στο θέατρο. Ενθυμούμενος τον Φρ. Σίλερ τόνισε: «Να είσαι παιδί του αιώνα σου κι όχι δημιούργημά του», ευχαριστώντας «τους πολλούς που του έδωσαν το δικαίωμα να έχει προσωπική φωνή για να εκφράσει τον καιρό του».
Συγκινημένη η Λένα Παπαληγούρα μοιράστηκε (ισότιμα με τη Νεφέλη Κουρή για την ερμηνεία της στον «Ερωτόκριτο») τον έπαινο νέου καλλιτέχνη για την ερμηνεία της στην «Αόρατη Ολγα». «Τύχη κι ευγνωμοσύνη» δήλωσε ότι αισθάνεται που «μπορεί να κάνει αυτή τη δύσκολη δουλειά σε καιρούς χαλεπούς» κι αφιέρωσε τον έπαινο σε όλες τις γυναίκες-θύματα του τράφικινγκ, όπως ήταν η ηρωίδα που υποδύθηκε.
Δροσερή ήταν η παρουσία της Νεφέλης Κουρή που οι ευχαριστίες της κατέληξαν στο ότι ο έπαινος της «δίνει μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσει να ονειρεύεται στο θέατρο... Γιατί η εποχή είναι γκρίζα και δεν χωράει άλλη θλίψη... Μέσα από το θέατρο μπορούμε να αντισταθούμε».
Διακόσιες παραστάσεις γιόρτασε αυτές τις ημέρες η «Φόνισσα» και η Μπέτυ Αρβανίτη έφυγε με το βραβείο «Κάρολος Κουν» ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο. «Ο ρόλος αυτός είναι μια συμπυκνωμένη εμπειρία πολλών άλλων ρόλων» υποστήριξε. Ο «Κατάδικός» μου έκανε «εφικτό τρεις άνθρωποι να γίνουν ένα μυαλό» ανέφερε η Ελένη Ράντου, η οποία υπέγραψε το κείμενο μαζί με τους Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη.
? Δέκα κριτικοί θεάτρου παραιτήθηκαν από την Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Πρόκειται για τους Μ.Θωμαδάκη, Γ.Ιωαννίδη, Μ.Καλτάκη, Θ.Κότση, Ειρ.Μουντράκη, Ε.Πετάση, Γ.Πεφάνη, Ε.Προύσαλη, Σ.Πατσαλίδη και Δ.Τσατσούλη, οι οποίοι δηλώνουν ότι «υπό της παρούσες συνθήκες, έχει πάψει να μας εκπροσωπεί (η συγκεκριμένη Ενωση), διατηρώντας ωστόσο κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

Ποιοι πήραν τα βραβεία
ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»
  • Σκηνοθεσίας Ελληνικού έργου (ισότιμα): Γ. Κακλέας («Αυλή των θαυμάτων»)/Στ. Λιβαθινός («Ερωτόκριτος»).
  • Ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο: Μπ. Αρβανίτη («Φόνισσα»).
  • Δραματουργίας Ελληνικού έργου: Ε. Ράντου, Σ. Γανωτή, Ν.Σταυρακούδης («Κατάδικός μου»).
  • Επαινος: Δ. Δημόπουλος («Yasou Aida»).
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου: Β. Παπαβασιλείου.
  • Τιμητική Διάκριση σε θεατρολογικό σύγγραμμα: «Η κρίση του θεάτρου τ. Ε΄» του Γ. Βαρβέρη.
  • Τιμητική Διάκριση διεθνούς ρεπερτορίου: Γ. Χουβαρδάς («Περικλής»).
  • Επαινος: Κ. Αρβανιτάκης («Πυρκαγιές»).
  • Επαινος (ισότιμα): Ν. Κουρή («Ερωτόκριτος»)/ Λ. Παπαληγούρα («Αόρατη Ολγα»).
  • Τιμητική Διάκριση Αρχαίου Δράματος: Τσ. Γκραουζίνις («Οιδίποδας Τύρρανος»).
  • Επαινος: Αγγ. Κασόλα («Πλούτος»)
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Θ. Κουρεντζής.
  • Διάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα: «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)» του Γ. Μπελώνη.
  • Επαινος στην ανθολογία κειμένων του Γ. Σισιλιάνου, «Για τη Μουσική».
  • Τιμητική Διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια: Ωδείον Κερκύρας.
  • Τιμητική Διάκριση σε Δισκογραφική εργασία Ελληνικού ενδιαφέροντος: «Metamorphosis».
  • Επαινος: «Vivaldi ma non solo» της Μ. Παπαρίζου.
  • Τιμητική Διάκριση σε νέο καλλιτέχνη: Δ. Σούρμπης.
  • Επαινος: Αν. Λιοπύρης.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
ethnos.gr