Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ευθύνη της αιρετής Περιφέρειας η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και όχι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης


«Είναι έντονη η δυσαρέσκειά μου για την κατεύθυνση που έδωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ να μεταφέρει την ευθύνη της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι στην αιρετή Περιφέρεια. Η αναθεώρηση θα πρέπει απαραιτήτως να είναι αρμοδιότητα αυτού που έχει την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, δηλαδή της αιρετής Περιφέρειας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την σύσκεψη (11/12/2012) με τη μελετητική ομάδα που έχει αναλάβει, από το ΥΠΕΚΑ, την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Πουλοκέφαλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Παπαφωτίου, εκπροσώπων του Τεχνικού και Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε λάθος του ΥΠΕΚΑ να θέλει να μεταβιβάσει την ευθύνη και την εποπτεία της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μια υπηρεσία κρατική με δομές του ίδιου του ΥΠΕΚΑ, εφόσον ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η αναθεώρηση γίνεται από τον φορέα που έχει την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού.
«Αυτή τη στιγμή συντελούνται πολλές και μεγάλες αλλαγές χωροταξίας και χωροθεσίας, όπως ότι υιοθετούνται για πρώτη φορά οι διαδικασίες fast track για την οριοθέτηση των χρήσεων γης και ότι μεταφέρεται η ευθύνη των πολεοδομικών σχεδίων στην ευθύνη της Περιφέρειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ χαρακτήρισε μειονέκτημα τη, μέχρι στιγμής, έλλειψη διαβούλευσης εφόσον τα θέματα της χωροταξίας άπτονται δύο βασικών αρχών της Συνθήκης της Λισαβόνας, της εδαφικής και της κοινωνικής συνοχής.
Ο κ. Τατούλης διευκρίνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτό καταδεικνύουν την υιοθέτηση πλέον της «χωρικής κατανομής» στον αντίποδα του «χωροταξικού σχεδιασμού» που ίσχυε μέχρι σήμερα και ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προετοιμασμένη για αυτή την εξέλιξη. Σύμφωνα με αυτή την κατεύθυνση η κεντρική κυβέρνηση θα θέτει 4 – 5 οριζόντιους άξονες, ενώ η χωροταξική εξειδίκευση θα είναι ευθύνη των Περιφερειών.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέλυσε τους τρείς πρωταρχικούς πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας: τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και την ενέργεια.
«Χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρουσιάσαμε την πολιτική μας πρόταση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας σε βάθος πενταετίας, όπου ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει καίριο ρόλο για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε ειδικότερα και σε άλλα προβλήματα και προκλήσεις ανάπτυξης που καλείται να δώσει λύσεις ο χωροταξικός σχεδιασμός. Συγκεκριμένα, στο μεγάλο χρονικό διάστημα έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις, το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση θαλάσσιων πάρκων, καθώς και υποθαλάσσιων αρχαιολογικών πάρκων, την επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο, την εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων όλων των ειδών και τις θαλάσσιες μεταφορές.
«Στο επίκεντρο του χωροταξικού σχεδιασμού είναι η βιωσιμότητα των ανθρώπων και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου ώστε να μην καταρτίσουμε ένα χωροταξικό σχέδιο μη ρεαλιστικό και το οποίο εντέλει δεν θα εφαρμοστεί. Για το λόγο αυτό πρέπει να διευκολύνουμε τη φοβική σκέψη «όραμα» ενάντια στο τέλμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Χρειάζεται δηλαδή, πέρα από τις ρεαλιστικές και αντικειμενικές προσεγγίσεις, ο χωροταξικός μας σχεδιασμός να επιτρέπει και στο όραμά μας να αναδυθεί» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και έκλεισε την τοποθέτησή του με την άποψη ότι η προσέγγιση αυτή θα μετατρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε Περιφέρεια της αειφορίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.