Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Απορρίφθηκε η Εξεταστική για το Μνημόνιο


Όχι είπε η Βουλή στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.
Με 167 όχι και 119 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση και το μνημόνιο. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές. Δυο ηταν οι απουσίες με νόημα. Του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ( απουσίαζε στη Ν. Υόρκη) και του νυν πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, ο Αλέξης Τσίπρας μπερδεύτηκε και είπε όχι στην αρχή καταψηφίζοντας επι της ουσίας την δική του πρόταση.
Νωρίτερα είχε ανταλλάξει σκληρές κουβέντες με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Eίναι η τρίτη αμήχανη ομιλία Τσίπρα γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό γι' αυτό που έγινε, μετά από μήνες και διαπραγμάτευση που δίνει ευκαιρία Ελλάδα να σταθεροποιήσει θέση της και να προχωρήσει", είπε ο κ. Βενιζέλος. Και συνέχισε: "Στο όνομα τίνος μίλησε σήμερα Αλ. Τσίπρας; Ποιους ενοχλεί επαναγορά; Εκπροσωπεί συμφέροντα hedge funds; Εκπροσωπεί συμφέροντα τραπεζιτών που ενοχλήθηκαν για το PSI;"
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε, θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. Να αναζητήσουμε δηλαδή πως μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης.
«Μας λέτε ότι η πρότασή μας είναι ρεβανσιστική και εκδικητική. Είναι όμως μια πρόταση που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι΄αυτό αρνείστε την πρότασή μας. Η στάση αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν λύση από ανάγκη, αλλά επιλογή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Για ακόμα μια φορά ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς προκάλεσε με την τοποθέτησή του στην Βουλή. Μιλώντας στην συζήτηση για την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το Α Μνημόνιο, είπε:"Προτείνουμε προανακριτική απευθείας. Γιατί δεν το προτείνετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ξέρετε ότι αν δεν γίνει σύντομα θα υπάρξει παραγραφή αδικημάτων;" Και συνέχισε: "Προνακρατική για όλους. Όχι μόνο όσους έδεσαν πισθάγγωνα όλες τις γενεές. Αν δεν έρθει ειδικό δικαστήριο θα έρθει το εθνικό λαικό δικαστήριο και η ετυμηγορία του θα είναι αμείλικτη για τους προδότες."
Η θέση του κ. Παππά προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Χρήστου Μαρκογιαννάκη: "Κύριε Παππά δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα εθνικά λαικά δικαστήρια, εκτός κι αν θέλετε να λειτουργήσετε εκτός Συντάγματος."
Ο επόμενος ομιλητής, Βασίλης Οικονόμου από την ΔΗΜ.ΑΡ σχολίασε ανεβαίνοντας στο βήμα την αποχώρηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής : "Προς το παρόν θα αποφύγουμε τα λαικά δικαστήρια. Φεύγει η διμοιρία εκτελέσεων."
Καταψηφίζει η ΝΔ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής, “για να χυθεί άπλετο φως, χωρίς εμπάθεια και εκδικητικότητα”, ανέφερε στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής.
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τζαμτζή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναρωτήθηκε πώς η τρικομματική κυβέρνηση «δεν έχει ζαλιστεί από τις πολλές κυβιστήσεις, περιδινήσεις και μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στην ομιλία του, δεν είπε τίποτα για την πρόθεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές. Πιο αναλυτικά, από τη ΝΔ απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Κατριβάνου. Από τη ΔΗΜΑΡ απουσίαζε η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξηροτύρη. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Από τους ΑΝΕΛ η Έλενα Κουντουρά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης και Νίκος Σταυρογιάννης.

Κατά της πρότασης ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, 'Αντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Θ. Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μίμης Ανδρουλάκης.

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Πληροφορίες από newsit.gr