Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΝ/ΞΗ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΗΛΕΚΤΡΑ


Αποσπάσματα συνέντευξης του Π. Μπεγλίτη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΗΛΕΚΤΡΑ» και στον δημοσιογράφο Ν. Νικολόπουλο 

 
Για το πακέτο των μέτρων 11,5 δις και την παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής

 

«Η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε , ήταν αναγκαία για να ορθοποδήσει και νοικοκυρευτεί η ελληνική οικονομία. Είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν ήταν χαμένα αυτά τα τρία χρόνια. Έχουμε διανύσει μια πολύ σημαντική διαδρομή για να εξορθολογήσουμε την κακοδιαχείριση στο κράτος, να μειώσουμε το έλλειμμα, να μειώσουμε το δημόσιο χρέος. Χαίρομαι που ο κ. Σαμαράς και τα στελέχη της ΝΔ αναγνωρίζουν πλέον ότι έγιναν και θετικά αυτήν την τριετία. Διότι η κριτική που άσκησαν αυτά τα χρόνια ήταν ισοπεδωτική, μ’ έναν αντιμνημονιακό  τυφλό λόγο, που οδήγησε σε απόλυτο αδιέξοδο. 

Ο Βενιζέλος και πιο μπροστά ο Παπανδρέου, είχαν πει πως το πακέτο των 11,5 δις εαν το δούμε   απομονωμένο, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά.

Θα βαθύνει την ύφεση, θα διευρύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, θα παράξει περισσότερη ανεργία τους επόμενους μήνες. Αυτά τα μέτρα είναι μια δέσμευση προς του Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου να πάρουμε τα χρήματα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Είναι όμως ενταγμένα σε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με λεφτά που θα δοθούν στις τράπεζες και οι τράπεζες θα δώσουν στην πραγματική οικονομία. Με αυτά τα χρήματα θα πληρώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν πάλι να γίνονται έργα.

Αυτό το πακέτο των μέτρων 11,5 δις δεν μπορείς να το δεις ξεκομμένο, όπως είπε  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , εαν δεν έχεις μια διαβεβαίωση απο τους Ευρωπαίους εταίρους, ότι παράλληλα θα συζητηθεί και η παράταση δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εαν τώρα μας έδιναν οι Ευρωπαίοι εταίροι την χρονική επιμήκυνση θα μπορούσαν αυτά τα μέτρα να κατανεμηθούν σε 4 χρόνια .

Εαν δεν εξασφαλίσουμε στις 18 Οκτωβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής, την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα καταρρεύσει όλο το σύστημα.

Είναι κρίσιμες οι περιστάσεις για την χώρα. Και δεν σηκώνουν στημένα επικοινωνιακά παιχνίδια περί θριάμβων στην Ευρώπη. Πρέπει να δουλέψουμε σοβαρά ,να διαπραγματευτούμε σοβαρά..»

 

 

Για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

 

....«Το ΠΑΣΟΚ έβαλε κόκκινες γραμμές. Δεν μπορούν να υπάρξουν περικοπές στους μικροσυνταξιούχους, στους μισθοσυντήρητους .Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές στην ελληνική κοινωνία, κυρίως στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Υπάρχει κρίση αλλά αυτή θα πρέπει να κατανεμηθεί ισότιμα, αναλογικά δίκαια στις πλάτες των Ελλήνων εργαζομένων. Αυτό υπερασπιζόμαστε...»

 

Για τα ειδικά μισθολόγια

 

... «Θα πρέπει να κάνουμε μια εσωτερική ιεράρχηση πολιτικών προτεραιοτήτων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανασφάλειας, εγκληματικότητας, συγκρούσεων με το λαθρομεταναστευτικό, ριζοσπαστικό στοιχείο. Μια ανασφάλεια στον κόσμο που τον οδηγεί στις παρακρατικές συμπεριφορές της ακροδεξιάς της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να τονώσουμε το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού,  μέσα απο την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ.. Να μην περικόψουμε περαιτέρω μισθούς των αστυνομικών και των ενστόλων στις ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι, ότι μια χώρα για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της, πολύ περισσότερο την εθνική της ανεξαρτησία και κυριαρχία, και κυρίως την εσωτερική της ασφάλεια, πρέπει σε αυτούς τους δυο κλάδους εργαζομένων να μην υπάρξουν περεταίρω περικοπές.»

 

 

 

 

 

 

Για την κυβέρνηση συνεργασίας και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ

 

... «Εύχομαι ,ως Έλληνας πολίτης ,ως πολιτικός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να πετύχει η κυβέρνηση συνεργασίας ,για το καλό της χώρας μας. Πάνω απο το κομματικό μας συμφέρον, θέσαμε τον Οκτώβριο του 2009, την διάσωση της χώρας. Να μην χρεοκοπήσει. Να βγει απο την κρίση, να ξαναβρεί την εθνική της αισιοδοξία και υπερηφάνεια.

Θα χαρώ, θα δουλέψω, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, για  να πετύχει η κυβέρνηση συνεργασίας, αδιαφορώντας πώς θα κατανεμηθεί το κομματικό όφελος.

Ήμουν απο την αρχή υπέρ της πολιτικής μας συμμετοχής στην κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά με πολιτικά στελέχη και πάνω απο όλα με την συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης.»

 

....«Διαφωνώ απο την άλλη, με τους κύριους Λοβέρδο και Χρυσοχοίδη που ήθελαν να συμμετάσχουν αυτοί στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν άλλα ικανά στελέχη στο ΠΑΣΟΚ; Απο πού ορμώμενοι μονοπωλούν την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση; Έκανε πολύ καλά που δεν τους έβαλε ο Βενιζέλος.

Αλλά επιμένω πως θα πρέπει να έχουμε πολιτική συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αυτό θα πρέπει να το διορθώσουμε άμεσα. Δεν λειτουργεί το υπουργικό συμβούλιο. Εαν ήμασταν  μέσα πολιτικά στελέχη, θα αναγκάζαμε και τα άλλα κόμματα να κάνουμε διάλογο ,θα συναποφασίζαμε και οι αποφάσεις θα ήταν γρήγορες και άμεσες. Η λειτουργία της κυβέρνησης πρέπει να γίνεται μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να είναι παρόντες οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης με τα στελέχη του  ο καθένας. Πρόκειται για έναν εγκλωβισμό που δεν βοηθά ούτε τον κ Σαμαρά.

Εμείς, θέλουμε να πάει καλά η κυβέρνηση συνεργασίας, για το καλό της χώρας. Θα το παλέψουμε, αλλά δεν είμαστε παθητικοί θεατές.»

 

 

Για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης

 

... « Πρέπει να υπερασπιστούμε ως δημοκρατικοί πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και των απόκληρων της ζωής.

Πρέπει ως δημοκρατική χώρα που μετέχουμε στην Ε.Ε. Και στον Ο.Η.Ε. , να σεβαστούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες, τους λαθρομετανάστες, τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Είναι γεγονός πως στην χώρα μας δεν υπήρξε  τα τελευταία 20 χρόνια ένας εθνικός σχεδιασμός, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά δεν είμαι και αφελής. Η χώρα πρέπει να στεγανοποιήσει τα εξωτερικά σύνορά της. Σε αυτόν τον τομέα είχαμε δουλέψει πολύ με τον Ευ. Βενιζέλο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και για τα χερσαία αλλά και για τα θαλάσσια σύνορά μας.

Ακόμα και με τον πιο σκληρό τρόπο πρέπει να στεγανοποιήσουμε τα σύνορά μας. Και εννοώ αυτό που λέω! Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, την δημογραφική  αλλοίωση διάφορων περιοχών.

Απο την άλλη οφείλουμε παράλληλα να σεβαστούμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Επιβάλλεται, λοιπόν, άμεσα να γίνει συζήτηση εθνικού χαρακτήρα  στο πλαίσιο όμως της Ολομέλειας  της Βουλής, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.»

 

 

Για τα τελευταία γεγονότα που δημιουργήθηκαν απο βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής

 

... « Είναι γεγονός πως τα ελλείμματα και τα προβλήματα του κράτους εξέθρεψαν το αυγό της Χρυσής Αυγής. Απο την άλλη, κανείς δεν δικαιούται να υποκαταστήσει σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα το κράτος, τους μηχανισμούς του, την δημόσια διοίκηση,. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αυτοδικήσει. Γιατί τότε θα μετατρεπόταν η κοινωνία σε μια άγρια ζούγκλα, όπου ο καθένας με ένα καλάσνικοφ θα υπερασπιζόταν το ατομικό του συμφέρον, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, της κοινωνικής ειρήνης, της συνοχής και αλληλεγγύης.

Τρέμω στην ιδέα διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, που θα δώσει ευκαιρία σε διάφορες ομάδες να επιβάλουν το δικό τους δίκιο, το δικό τους συμφέρον. Το  φαινόμενο της Χρυσής Αυγής  θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ριζικότητα, μέσα απο την συνεργασία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εθνικό δημοκρατικό μέτωπο ,αποτελούμενο απο όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλευτικού τόξου, ώστε να ανακόψουμε το δρόμο σε τέτοια φαινόμενα .

Πρέπει να είναι απο τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης συνεργασίας και των τριών πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση»

 

 

Για το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης παράνομων μεταναστών στο 6ο ΣΠ

 

 

…. «Θα πρέπει να πω ξεκάθαρα πως συμφωνώ με τα Κέντρα Προσωρινής Κράτησης, ως προσωρινό μέτρο, μέχρι να φύγουν από την Ελλάδα οι λαθρομετανάστες. Ο τρόπος, όμως, που χειρίζεται το θέμα  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να στέλνει στην αγκαλιά της ακροδεξιάς ανασφαλείς και ανήσυχους πολίτες ..

Δεν θα διαφωνούσα ακόμα και στην Κορινθία να ψάξουμε να βρούμε, με την σύμφωνη γνώμη της  Περιφέρειας  και των  φορέων  της Τ.Α. , έναν χώρο για να φτιάξουμε εκεί ένα κέντρο Προσωρινής Κράτησης λαθρομεταναστών.

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, υπό την βασική προυπόθεση, ότι αυτό θα γίνει σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου.

Δεν θα γίνει η Κορινθία η χαβούζα της Πελοποννήσου.

Δεύτερη προυπόθεση, να γίνει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να μην υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αντιρρήσεις ,αυτή η ανασφάλεια των πολιτών.

Αλλιώς, στέλνουμε τους φοβισμένους πολίτες στην αγκαλιά της ακροδεξιάς. Η πολιτική ατζέντα φτιάχνεται πλέον από την ακροδεξιά λόγω των αποφάσεων του κ. Δένδια.

Και του το είπα! Δεν μπορεί να λαμβάνονται οι αποφάσεις του έτσι!  Εν κρυπτώ, αιφνιδιαστικά και με αυταρχικό τρόπο. Να εισβάλεις,  δηλαδή, στον αστικό ιστό μιας πόλης που έχει ένα στρατόπεδο και να φτιάχνεις Κέντρο Υποδοχής λαθρομεταναστών.

Εύχομαι να μην υπάρξει κάποιο περιστατικό αρνητικό, εγκληματικού χαραχτήρα, στην Κόρινθο από τους λαθρομετανάστες μέσα στο στρατόπεδο.

Διότι το στρατόπεδο δεν πληροί προυποθέσεις ασφαλείας για ένα τέτοιο Κέντρο Φύλαξης.»

 

 

Για την απόφαση του ,ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας ,να κλείσει το 6ο ΣΠ και να παραδοθεί στην Αυτοδιοίκηση

 

… « Όταν ελάμβανα αυτήν την απόφαση υλοποιούσα τις αποφάσεις του ΔΣ Κορινθίων.

Έκανα πράξη, ως βουλευτής Κορινθίας και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, αυτήν την ομόφωνη απόφαση. Για να δοθεί όραμα, ελπίδα ,αναπτυξιακή δυναμική και ώθηση στον τόπο μας.

Και όχι να εγκλωβιστεί μια ολόκληρη πόλη, η πρωτεύουσα του νομού, στα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας Κορινθίων που επέμεναν να παραμείνει το 6ο ΣΠ.

Δεν πρόλαβα για την τελική υπογραφή. Την ΚΥΑ των Υπουργών Άμυνας και Οικονομικών, για να παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία ,στην Περιφέρεια, σύμφωνα με το νόμο που εμείς φτιάξαμε με τον Ευ. Βενιζέλο. Ήλθε η κυβέρνηση Παπαδήμου, άλλαξε ηγεσία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα θα είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στο στρατόπεδο για την δημιουργία ενός σύγχρονου διοικητικού κέντρου.

Θα είχε παραχωρηθεί στην Περιφέρεια και στην Τ.Α..Θα  γινόταν δουλειά για τον δήμο, την Αστυνομική Διεύθυνση ,την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Πανεπιστήμιο.

Στο σχεδιασμό υπήρχαν χώροι πρασίνου, έργα για αθλοπαιδιές.

Οι ευθύνες για το σημερινό κατάντημα του 6ου ΣΠ, το οποίο κατέληξε να γίνει Κέντρο Προσωρινής Κράτησης λαθρομεταναστών, μετά το ξανάνοιγμά του από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ,έχουν ονοματεπώνυμο.

Οι ευθύνες ανήκουν στον βουλευτή Κ. Κόλλια , στον κ. Β. Νανόπουλο  και στην πλειοψηφία του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κορινθίας.»

 

 

Για την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδια στο Κέντρο Προσωρινής Κράτησης λαθρομεταναστών στην Κόρινθο.

 

…. «Ως Κορίνθιος πολιτικός, ως Κορίνθιος πολίτης, αισθάνομαι ανησυχία και προβληματισμό για τις εξελίξεις στη Κορινθία.

Βλέπουμε σήμερα να απαξιώνονται οι τρεις βουλευτές της ΝΔ .

Εάν γνώριζαν  για την μετατροπή του 6ου ΣΠ σε  Κέντρο Υποδοχής λαθρομεταναστών, τότε κορόιδεψαν τον Κορινθιακό λαό κι αυτό οι Κορίνθιοι δεν πρέπει να το ξεχάσουν.

Εάν δεν τον γνώριζαν  πάλι ανησυχώ. Οι ευθύνες τους είναι το ίδιο μεγάλες, γιατί δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Δεν τους υπολογίζουν τα ίδια τα στελέχη του κόμματός τους.

Είναι δυνατόν, με τρεις βουλευτές και με πολλά δυναμικά στελέχη  η  ΝΔ στην Κορινθία, να μην μπορούν να κλείσουν ραντεβού με τον κ. Δενδια;  

Υπάρχει πρόβλημα! Τους απαξιώνουν! Για αυτόν τον λόγο  εξέφραζα την αγωνία μου προεκλογικά και κάποιοι έσπευσαν να διαπιστώσουν πως ο Μπεγλίτης  τα λέει αυτά για να βγει και πάλι βουλευτής.

Ανησυχούσα για την εκπροσώπηση των τοπικών συμφερόντων της Κορινθίας στην Βουλή.

Και σας ερωτώ χωρίς καμία σεμνοτυφία: Θα γινόντουσαν  αυτά που έγιναν τώρα εν αγνοία βουλευτών, εάν ήμουν στην βουλή;

Θα ερχόταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να περιοδεύσει στο Κέντρο προσωρινής Φύλαξης λαθρομεταναστών, ερήμην των βουλευτών και των εκπροσώπων της Τ.Α.; Δεν υπήρχε καμία περίπτωση.

Δεν υπάρχει η δυνατή φωνή της Κορινθίας, των προηγούμενων ετών . Δεν υπάρχει εκείνο το ειδικό πολιτικό βάρος .Δεν υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση αξιόπιστη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που να μπορεί με σθένος να υπερασπιστεί τα Κορινθιακά συμφέροντα.

 

Όσο δεν υπάρχει αξιόπιστη πολιτική παρουσία ,πολιτική φωνή ,σκληρή αντιπαράθεση από τους τρεις βουλευτές της ΝΔ, τόσο  φοβούμαι  πως θα πραγματωθεί η ρήση «ουδέν  μονιμότερο του προσωρινού» για το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης λαθρομεταναστών.

 

Για το Διοικήτηριο στη Ποσειδωνία

 

 

… «Το σχέδιο του διοικητηρίου στην Ποσειδωνία είχε πολλά προβλήματα από την αρχή.

Ήταν ένα έργο που θα κόστιζε 35 εκατ. ευρώ το 2010, με πολλές πιθανότητες να αυξανόταν κι άλλο το κόστος κατασκευής του.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προχωρούσε σε  περικοπές μισθών και συντάξεων , γιατί να δώσουμε από τον Κρατικό Προυπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, όταν είχαμε αυτήν την εξαιρετική υποδομή, του 6ου ΣΠ, αυτήν την δυνατότητα με ελάχιστα χρήματα να φτιάξουμε τις αναγκαίες υποδομές;

Μετείχα στην διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ.

Με δική μου εισήγηση  καταργήσαμε το διοικητήριο των 35 εκατ ευρώ ,για τους λόγους που σας εξήγησα, πέραν των άλλων προβλημάτων και των σκοτεινών πλευρών που αυτό το έργο είχε στον σχεδιασμό του .

Να πούμε τα πράγματα όπως είναι!

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Ούτε  τα τοπικά συμφέροντα της Κορινθίας, εκείνης της χρονικής περιόδου.

Αντιθέτως, μέσω του 6ου ΣΠ το ελληνικό δημόσιο ,ο Έλληνας πολίτης θα είχε κερδίσει μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.»

 

 

Για την αιφνίδια αλλαγή της χάραξης της διαδρομής του φυσικού αερίου στην περιοχή των Εξαμιλίων

 

«..Μαθαίνω ότι καθημερινά αναιρούν αποφάσεις που είχαμε λάβει, με δική μου συμβολή, για θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη της Κορινθίας.

Π.χ. Την χάραξη της διαδρομής για το φυσικό αέριο από την ΔΕΣΦΑ.

Στο όνομα της εξυπηρέτησης τριών ,τεσσάρων πολιτών των Εξαμιλίων, αναίρεσαν αυτή την διαδρομή που ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες.

Διερωτώμαι : Έτσι θα προχωρήσει η Κορινθία;
Ανησυχώ ,ντρέπομαι και θλίβομαι γι αυτές τις εξελίξεις οι οποίες είναι εξαιρετικά αρνητικές.»