Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μπαμπινιώτης: «Δεν υποχωρώ ούτε βήμα» - Τελεσίδικη παρέμβαση του πρωθυπουργού

Μπαμπινιώτης: «Δεν υποχωρώ ούτε βήμα» είπε και άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Και νέα επεισόδια παίχτηκαν σήμερα, Παρασκευή, στο μίνι σίριαλ των τελευταίων ημερών για τις αλλαγές που καταλογίζονται στον υπουργό Παιδείας Γ, Μπαμπινιώτη στο νόμο για τα ΑΕΙ.  Ο ίδιος μίλησε για «προβοκατόρικη επίθεση» και άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εάν δεν έχει την απαραίτητη στήριξη. Η στήριξη ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας σήμερα στη Βουλή,  προσπάθησε να στηρίξει και την νυν και την απελθούσα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι «πρόταση του υπουργού Παιδείας ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας που σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα εξετάσει τους λόγους που ο νόμος δεν ερφαρμόζεται στην πράξη και να κάνει προτάσεις για βελτιώσεις. Οχι προκειμένου να ανατραπεί ο νόμος, αλλά για να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα συντελέσουν στην ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, για να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν νέοι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί, ο κ. Παπαδήμος θα «συμμετέχει» με δικό του εκπρόσωπο στην επιτροπή που θα συσταθεί...
Αναλυτικότερα, οι εξελίξεις για το νόμο –πλαίσιο των πανεπιστημίων, έχουν ως εξής:
Τι είπε ο υπουργός Παιδείας
Ο υπουργός Παιδείας  κ. Μπαμπινιώτης, σήμερα, πέρασε και πάλι στην αντεπίθεση, χαρακτηρίζοντας τα όσα του καταλογίζονται ως «προβοκατόρικα» και σημειώνοντας ότι στόχος του είναι η εφαρμογή του νόμου αλλά με διαφορετική τακτική.
«Δεν περνάω σε διαπραγμάτευση, δεν υποχωρώ βήμα... Διαφέρω στην τακτική», ξεκαθάρισε ο κ. Μπαμπινιώτης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Αναφερόμενος στην προκάτοχό του Α. Διαμαντοπούλου, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι οι δυο τους έχουν συνεργασθεί στο παρελθόν αποδοτικά για τη διατύπωση του νέου νόμου και τόνισε ότι αυτός θα εφαρμοσθεί αλλά με διαφορετικό χειρισμό.
Ο υπουργός Παιδείας, επανέλαβε ότι ο νόμος για τα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί και τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει είναι ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης με μια προσωρινή διακοπή της απειλής για διακοπή της χρηματοδότησης των ανώτατων ιδρυμάτων. «Με συνέχιση της απειλής δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε.
Παράλληλα, άφησε και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εάν δεν έχει την απαραίτητη στήριξη, σημειώνοντας πως είναι μια έντιμη προειδοποίηση.
Σε άλλες δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι τα πανεπιστήμια έως τις 6 Μαρτίου είχαν ήδη λάβει το 25% της ετήσιας χρηματοδότησής τους. Το επιχείρημα της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την εκλογή συμβουλίων έχει καταπέσει, σημείωσε και τόνισε ότι με τις απειλές δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο νόμος, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ο υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι ο διάλογος που έχει αρχίσει με τους πρυτάνεις θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει στην πραγματική εφαρμογή του νόμου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την υποχρέωση εκλογής συμβουλίων αποτελεί δικαίωση για τις μειοψηφίες που πολέμησαν την εφαρμογή του νόμου, ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι έως τις 6 Μαρτίου έχει καταβληθεί το 25% της χρηματοδότησης και σημείωσε ότι δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί τίποτα. Υποστήριξε επίσης ότι έως τον Ιούνιο είναι αδύνατον να υπάρχουν τα συμβούλια, με όσα έχουν συμβεί έως τώρα.
Ο Γ. Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και πως ο ίδιος τον εφαρμόζει με την τακτική που ακολουθεί. «Εγώ ανέλαβα αυτήν την κατάσταση και προσπαθώ να κάνω ένα διάλογο και να αποκαταστήσω την ηρεμία» σημείωσε. Απαντώντας στις επικρίσεις είπε: «Μου ζήτησαν να βοηθήσω. Ήρθα να βοηθήσω. Ας με βοηθήσουν για να βοηθήσω».

Τι είπε ο πρωθυπουργός
Τη διαβεβαίωση ότι ο νόμος - πλαίσιο θα εφαρμοστεί πλήρως έδωσε ο πρωθυπουργός   κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Βουλή . «Ο νόμος για την ανώτατη Παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση η δική μου, της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε: «Και ο λόγος είναι ότι θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος κατά το 2011 δεν είχε εφαρμοστεί στην πράξη, παρά μόνον σε ένα έναν αριθμό ΤΕΙ. Προκύπτει λοιπόν εκ του αποτελέσματος ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Πρέπει να εξετάσουμε λοιπόν με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επταμελή ομάδα εργασίας, η σύσταση αλλά και η στελέχωση της οποίας από συγκεκριμένους πανεπιστημιακούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις: «Η πρόταση του υπουργού Παιδείας ήταν να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας που σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα εξετάσει τους λόγους που ο νόμος δεν εφαρμόζεται στην πράξη και να κάνει προτάσεις για βελτιώσεις. Όχι προκειμένου να ανατραπεί ο νόμος, αλλά για να γίνουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα συντελέσουν στην ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η κατάσταση στα ΑΕΙ πρέπει να βελτιωθεί», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας που υα επανεξετάσει το νόμο, θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή στελέχους από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επανήρθε σήμερα υπερασπιζόμενη το νόμο, αλλά δεν άσκησε κριτική στην δήλωση του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν «προβλήματα και δυσλειτουργίες». Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Οι πολιτικές θέσεις και τα μηνύματα είναι σαφή και σταθερά. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των Ελληνικών ΑΕΙ είναι ζωτικής σημασίας επιλογή για το μέλλον των παιδιών μας και κατά συνέπεια της πατρίδας μας. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί. Άρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Η συνεχής ανακύκλωση επιχειρημάτων και δηλώσεων δεν βοηθάει σε τίποτα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, που γνωρίζει ότι πρέπει να κινείται σε αρμονία με την κοινωνία και τις προτεραιότητες του τόπου, έχει και σε κάθε περίπτωση οφείλει να έχει, συνείδηση της ευθύνης της».

eklogika.gr