Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση Παπαδήμου για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες - Δεν απέκλεισε νέα οικονομική βοήθεια


Παρέμβαση Παπαδήμου στους υπουργούς για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί και νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα
Έντονη δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι συνεχιζόμενες ενδοκυβερνητικές κόντρες. Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος είναι φέρεται να έχει δώσει εντολή στον υπουργό Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλο να απευθύνει επιστολή προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας να αποφεύγεται η προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίων, τροπολογιών, καθώς και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων που δεν είναι ενταγμένες στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Παπαδήμος προτίθεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός ως προς την τήρηση της εντολής αυτής, εκτιμώντας ότι αυτό που προέχει είναι η ψήφιση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας.
Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ο οποίος δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός θα δώσει οδηγίες σε όλους τους υπουργούς, οποιαδήποτε τροπολογία κατατίθεται (δεδομένου και του μεγάλου φόρτου εργασιών που έχει αυτήν τη στιγμή το Κοινοβούλιο) να είναι προηγουμένως σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου και το ίδιο ισχύει για σημαντικές υπουργικές αποφάσεις -διευκρινίζω πως δεν μιλώ για καθαρά διαχειριστικές αποφάσεις οι οποίες μπορεί να βγαίνουν από τα υπουργεία- που πρέπει κι αυτές να γνωστοποιούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο». Ο κ. Καψής, αναφέρθηκε και στο θέμα με τον υπουργό Παιδείας Γ. Μπαμπινιώτη: «Ο κ. Μπαμπινιώτης συναντήθηκε προχθές με τον πρωθυπουργό. Η σαφής και κατηγορηματική οδηγία του πρωθυπουργού είναι ότι ο νόμος για την Παιδεία θα εφαρμοστεί πλήρως», είπε και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε έχει στόχο απλώς να διερευνήσει τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου και η μόνη εξαίρεση που δόθηκε μετά από συζήτηση που έγινε και με άλλους παράγοντες του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφορά στο ζήτημα των προϋπολογισμών του 2012, όπου πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα μεγάλα οικονομικά προβλήματα».

Να μην πάνε οι θυσίες χαμένες
Ο κ. Παπαδήμος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις που του έχουν απευθύνει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, έκανε λόγο για ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια, από κοινού και με ενότητα, για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έως τα μέσα του 2013 θα υπάρχει ύφεση, τα εισοδήματα θα μειώνονται και η ανεργία θα αυξάνεται. Ωστόσο, μίλησε για βραχυπρόθεσμη κατάσταση και υπογράμμισε ότι για να ανακάμψει η χώρα πρέπει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητά της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πανεπιστήμια και οι οργανισμοί που έχουν υποστεί ζημίες, λόγω του PSI, θα στηριχθούν με συνέπεια, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το νόμο για τα ΑΕΙ, επισήμανε ότι θα εφαρμοστεί και προκειμένου να εφαρμοστεί η επιτροπή που συστήνει ο Γ.Μπαμπινιώτης θα καταγράψει τα προβλήματα και θα προτείνει βελτιώσεις.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος τόνισε: «Επιδίωξη του οικονομικού προγράμματος είναι ότι με την εφαρμογή του, τόσο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και με την λήψη των μέτρων, η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το μέλλον, αλλά διεθνείς οργανισμοί λένε ότι το τρέχον έτος και στις αρχές του 2013 θα υπάρχει ύφεση, θα αυξηθεί η ανεργία και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη. Όμως, θα δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλεπόμενα.
»Γνωρίζω και γνωρίζουμε όλοι ότι η διαδικασία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα χρέους, ακόμη και μετά το PSI και προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα για να ανακάμψει η χώρα, βραχυπρόθεσμα σημαίνει μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.
»Η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από ότι είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα δύο - τρία χρόνια. Δεν είναι μόνο συνέπεια της εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και άλλων παραγόντων. Οι συνέπειες αυτές εκτιμάται ότι θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πρόοδο και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού». 
Σχετικά την περαιτέρω μείωση των δαπανών, ύψους 12 δισ. ευρώ, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε: «Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές, αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης και υποχρέωσή της να προετοιμάσει το έδαφος για να λάβει τις αποφάσεις η επόμενη κυβέρνηση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΚΕΠΕ και τα υπουργεία καταγράφουν και κατηγοριοποιούν όλες τις δαπάνες που μπορεί να περισταλούν. Βάσει αυτής της μελέτης, θα γίνουν προτάσεις προς την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της βασιζόμενη στα πλέον πρόσφατα στοιχεία.
»Χωρίς αυτήν την επεξεργασία δεν μπορούμε να πουμε τον τρόπο που θα γίνει η μείωση των δαπανών. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί η σπατάλη και να μην επιβαρυνθούν τα εισοδήματα των υπαλλήλων στο δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν δεσμεύσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη πορεία της οικονομίας».
Τέλος, απαντώντας στις επισημάνσεις για αρνητικές προειδοποιήσεις ή τοποθετήσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, όπως του Πολ Τόμσεν στο LSE, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι αναφορές αυτές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο, εφόσον υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτό που προβλέπεται να συμβεί, αλλά υπογραμμίζονται οι αρνητικοί κίνδυνοι, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής. Δεν αποτελούν εναλλακτικές προβλέψεις».

«Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί και νέα βοήθεια»
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», ανέφερε ο κ. Παπαδήμος και εκτίμησε ότι η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. «Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015» σημειώνει. Ο κ. Παπαδήμος, είπε επίσης ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες. «Η επιστροφή στη δραχμή θα πυροδοτούσε αύξηση του πληθωρισμού, αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και μείωση της πραγματικής αξίας των τραπεζικών καταθέσεων» τόνισε. Ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ακόμη ότι «το φως στο τούνελ δεν θα γίνει ορατό πριν από έξι ή εννιά μήνες».
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να τεθεί εκ νέου επικεφαλής μιας κυβέρνησης μετά τις επικείμενες εκλογές απάντησε ότι το τι θα συμβεί στο μέλλον «θα εξεταστεί υπό το φως των εξελίξεων μετά τις εκλογές».
Ο κ. Παπαδήμος, παραδέχτηκε ακόμη ότι «πολλοί πολίτες υποφέρουν από τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας». Ωστόσο απαριθμώντας τα θετικά σημεία του προγράμματος λιτότητας σημείωσε ότι χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια «η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει στο τέλος του 2013 το 100% της ανταγωνιστικότητάς της που έχασε κατά την προηγούμενη δεκαετία μετά την είσοδο στην ευρωζώνη».
Ακόμη, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα «στο κοντινό μέλλον» και πρόσθεσε ότι το ίδιο διάστημα «θα πρέπει να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και η στήριξη στο πρόγραμμα». Τέλος, σχετικά με την απώλεια εθνικής κυριαρχίας επιμένει ότι πρόκειται απλώς για «μερική απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας η οποία διαχωρίζεται από τη δημοκρατική κυριαρχία».
eklogika.gr