Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: Ζητούμενο είναι οι επενδύσεις και για να υπάρξουν απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές Γκι Φερχόφσταντ: Η κρίση είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Πολιτικού Γραφείου του ALDE παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ανάπτυξη που πρέπει να υπάρξει στη χώρα και αφού σημείωσε ότι η Τρόικα φέρει μεγάλη ευθύνη που δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε: «Αυτό το οποίο χρειάζεται, πέρα της όποιας συμφωνίας υπάρξει σήμερα μεταξύ των αρχηγών των τριών κομμάτων και της Τρόικας, αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι η ατζέντα 2020, ένα σχέδιο σοβαρής ανάκαμψης της Ελλάδος και της ελληνικής οικονομίας, διότι μέχρι τώρα έχουμε αλλάξει το περιεχόμενο της συζήτησης. Μιλάμε μόνο για τις περικοπές, για τις μισθολογικές περικοπές, για τις συντάξεις, για το πώς θα καλύψουμε 1,5 – 2 δισεκατομμύρια τα οποία λείπουν από τον προϋπολογισμό. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι πώς θα αυξηθεί η πίττα, και για να αυξηθεί η πίττα πρέπει να υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε: «Αυτοί που σήμερα για να κερδίσουν ψήφους κλείνουν το μάτι στη δραχμή, πρέπει να πουν στους Έλληνες ότι στην περίπτωση που η χώρα είχε άτακτη χρεοκοπία και γυρίζαμε στη δραχμή, το εισόδημα που σήμερα κατά μέσο όρο μειώνεται κατά 20% με 25% θα μειωνόταν κατά 80% με 85%. Θα έπρεπε να πουν και λυπάμαι πάρα πολύ που το παιχνίδι αυτό το παίζουν και πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δε ρωτούν ποτέ την πολύ απλή ερώτηση πως θα εισάγει η Ελλάδα ενέργεια, πως θα εισάγει η Ελλάδα πετρέλαιο, πως θα εισάγει η Ελλάδα φάρμακα;».

ΓΚΙ ΦΕΡΧΟΦΣΤΑΝΤ:  Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή σήμερα για την Ελλάδα από το να συμφωνήσει και να επιτύχει μια συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα,  μεταξύ της Κυβέρνησης στην Ελλάδα και της Τρόικας, διότι όπως ξέρετε είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη οδός για να απελευθερωθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, οι απαιτούμενες πιστώσεις τις οποίες χρειάζεται κατεπειγόντως η Ελλάδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.         
 Θα ήθελα επίσης να είμαι ευθύς και ειλικρινής και να πω, ότι αυτό δεν αρκεί, δεν επαρκεί. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη για να απελευθερωθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την Ελλάδα, αλλά δεν αρκεί για να επιλυθεί η κρίση στην Ελλάδα και γύρω από την Ελλάδα.          
Γιατί; Διότι η συμφωνία έχει μια έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρόκειται για μια συμφωνία που βασίζεται κυρίως σε φορολογικές αυξήσεις και μια σημαντική προσπάθεια που ζητείται από το λαό μέσα από τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.          
Αν θέλουμε πράγματι να εξαλείψουμε την κρίση στην Ελλάδα θα πρέπει δραστικά, ριζικά  να αλλάξει το σύστημα, το πολιτικό σύστημα, το σύστημα το πελατειακό που υπάρχει στην Ελλάδα. Και επίσης το μέγεθος του δημοσίου τομέα και η σημασία του δημοσίου τομέα.          
Πιστεύουμε, ότι εκτός από τη συμφωνία που ελπίζουμε θα συναφθεί και θα υπογραφεί τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Ώρες, ημέρες στην πολιτική είναι καλύτερα να τα λέει κανείς και τα δύο. Ώρες, ημέρες, εβδομάδες εφ’ όσον δεν υπάρχει βεβαιότητα. Εκτός απ’ αυτό υπάρχει απόλυτη ανάγκη στο προσεχές μέλλον, όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ξανατοποθετήσει την Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης μέχρι το 2020. Χρειαζόμαστε λοιπόν μία «ατζέντα», ένα πρόγραμμα για διαρθρωτικές πολιτικές αλλαγές εις βάθος και η κριτική μου για το τι συνέβη τους τελευταίους μήνες και βδομάδες είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπίστηκε, δεν καλύφθηκε από τη σημερινή  συμφωνία που συζητείται μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, και αυτό είναι το καθήκον μας, εφόσον είμαστε η φιλελεύθερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει εξουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι εμείς επιτρέπουμε να υπάρξει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά. Είναι συνεπώς καθήκον μας να ωθήσουμε το ευρωπαϊκό μέρος της Τρόικας να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως αυτό που πρέπει να αρχίσει, κατά την άποψή μας και να δούμε τι γίνεται, είναι το πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δεν υπάρχει πραγματικό πρόγραμμα τέτοιο στην Ελλάδα για την ώρα. Επειδή στην Deutsche Telecom πουλήθηκε μέρος των τηλεπικοινωνιών, δεν αρκεί για ιδιωτικοποιήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ περισσότερο από αυτό και είναι κάτι το πολύ πιο σημαντικό και η απελευθέρωση της αγοράς. Έγιναν μεγάλες αναγγελίες γι' αυτό, αλλά στην πράξη δεν άλλαξαν πολλά πράγματα. Τίποτα δεν άλλαξε στην πραγματική οικονομία, σχετικά με την αγορά. Η μείωση του δημοσίου τομέα, κυρίως των ΔΕΚΟ, των κρατικών τραπεζών. Γενικώς η μείωση του δημοσίου τομέα. Είναι ίδιο το μέγεθος όπως ήταν πριν από δύο χρόνια. Σχετικά πρέπει να απλουστευθεί το φορολογικό σύστημα, που να επιτρέπει επίσης καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από τη διοίκηση. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν μέρος της «Ατζέντας 2020» για την Ελλάδα του 2020..

ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε μία μικρή παρατήρηση. Η δυνατότητα να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίον θα διαμορφωθεί το τίμημα, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα να κερδίσει και ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος φορολογούμενος από την επιτυχία της ιδιωτικοποίησης και να μην είναι πουλάμε και τελειώσαμε, έτσι ώστε να μην έχουμε τιμές εξευτελιστικές, είναι κρίσιμο θέμα μέσα σε αυτά τα θέματα τα οποία προτιθέμεθα να θέσουμε και προς την πλευρά των Ευρωπαίων. Διότι έχει λογική κι όταν έχεις λογικές θέσεις μπορούν να περπατήσουν στην Ευρώπη.