Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Μπεγλίτης.. «Έρχονται νέα μέτρα από τον Ιούνιο»

Για νέα μέτρα τον Ιούνιο έκανε λόγο την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.
«Δεν θα είναι τα τελευταία μέτρα, τον Ιούνιο αναμένονται νέα· να πούμε την αλήθεια στο λαό έρχονται τα ειδικά μισθολόγια» τόνισε.
Ο κ. Μπεγλίτης ανακοίνωσε επίσης ότι την… Τετάρτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τα μέτρα που ζήτησε η τρόικα, ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο με αφορμή τη ρύθμιση για τα φαρμακεία. Ειδικότερα, ο βουλευτής τόνισε ότι υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση για την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου με τη συμμετοχή τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ). «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ασχοληθεί πέραν των θεμάτων της Συνόδου 26ης Οκτωβρίου και με άλλα ζητήματα» τόνισε. «Έχουμε την ιστορική ευκαιρία για να λύσουμε κρίσιμα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και 30 – 40 χρόνια» σημείωσε. Τόνισε ότι οι εκλογές θα αναδείκνυαν τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις. «Σήμερα στις σημερινές συνθήκες σε αυτή την συγκυρία καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία, γιατί να ξοδέψουμε χρόνο για εκλογές; έχουμε την πολυτέλεια;» διερωτήθηκε. Χαρακτήρισε ως «δευτερεύον θέμα» την καταψήφιση –και από τον ίδιο- του νόμου για την απελευθέρωση του ωραρίου φαρμακεία, αφήνοντας αιχμές για την τακτική του υπουργείου Υγείας Ανδρέ Λοβέρδου, καθώς όπως είπε «πρέπει να σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στη Βουλή». Δήλωσε δε, ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι τραγικό και εφιαλτικό με δραματικές συνέπειες για τα επόμενα χρόνια. «Δεν θα υπήρχε χώρα, πρόκειται για καταστροφική εμπειρία» τόνισε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο δε, για μεγάλα αδιέξοδα της γερμανικής στρατηγικής που οδηγεί στη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

=========================================================================
Επίσης ο κ .  Μπεγλίτης παρεχώρησε συνέντευξη
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΑΘΗΝΑ 9,84»
ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΟΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

ΤΡΙΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Για του λόγου το αληθές, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, πρώην Υπουργός και Βουλευτής στην Περιφέρεια της Κορινθίας. Καλή σας ημέρα κ. Μπεγλίτη.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κα Καραγιάννη, καλή σας ημέρα.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Λέω «για του λόγου το αληθές», γιατί σας άκουσα πριν από λίγο να λέτε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τον Ιούνιο έρχονται και νέα μέτρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε κα Καραγιάννη, στις στιγμές που ζούμε πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς και αποκαλυπτικοί των συνεπειών των μέτρων και των αποφάσεων που λαμβάνονται, αλλά και της προοπτικής. Μια προοπτική, που δεν είναι εύκολη, μια προοπτική που θα συνεχίσει να είναι επώδυνη.
Κατά συνέπεια οφείλω και οφείλουμε όλοι να είμαστε ειλικρινείς με την ελληνική κοινωνία και να την προετοιμάσουμε για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Μπεγλίτη, αυτά τα νέα μέτρα φαντάζομαι για να το λέτε είναι θέμα πληροφόρησής σας και μάλιστα τον Ιούνιο, από πού προκύπτουν, ετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:
                   Τελικά δεν τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το οποίο όμως θα επανέλθει, θα έλεγα, υπό δυσμενέστερους όρους την επόμενη περίοδο, τον Ιούνιο. Αυτό είναι γεγονός, το γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση κι αυτό νομίζω ότι καθιστά αναγκαίο το να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις την επόμενη περίοδο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Μπεγλίτη, προκύπτει εκ των πραγμάτων ένα ερώτημα: Πόσο άλλο αντέχει η ελληνική κοινωνία κι άλλα μέτρα; Δηλαδή καταλαβαίνουμε ότι αυτό το πράγμα ανακυκλώνεται και ανακυκλώνεται δραματικά για όλους μας σχεδόν κάθε δίμηνο-τρίμηνο.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Καραγιάννη έχετε δίκιο, γιατί κι εμείς και ο κάθε Βουλευτής, ο κάθε Πολιτικός, βιώνει καθημερινά μια εξαιρετικά επώδυνη εμπειρία στις κοινωνίες μέσα στις οποίες βρισκόμαστε. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία δεν αντέχει πλέον και δεν αντέχει γιατί όπως είπατε πολύ σωστά ανακυκλώνεται ένας φαύλος κύκλος.
                   Η στρατηγική, από τη Γερμανία είναι αδιέξοδη. Μια στρατηγική όμως η οποία επιβάλλεται στην Ευρωζώνη. Μια κυρίαρχη αντίληψη, που θέλει μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθούν, πολιτικές σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα φτωχύνουν τις κοινωνίες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Μπεγλίτη έτσι όπως το περιγράφετε και νομίζω οι διαπιστώσεις σας δεν απέχουν καθόλου από την πραγματικότητα, προκύπτει ένα ερώτημα και αναρωτιέμαι αν τα κόμματα έχουν κάνει τις κατάλληλες επεξεργασίες, αν αντέχει η Ελλάδα τη συνέχεια παραμονής της στο ευρώ. Εκ των πραγμάτων μπαίνει στο τραπέζι και είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητά η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Καραγιάννη θέτετε σωστά ζητήματα. Πιστεύω ότι έχουμε χάσει χρόνο στην επεξεργασία αυτών των ερωτημάτων, με την έννοια ότι θα έπρεπε να τεθεί με απόλυτη ειλικρίνεια στη συζήτηση ακόμα και του Πρωθυπουργού με τους Πολιτικούς Αρχηγούς, το ποια είναι τα όρια αντοχών πλέον της ελληνικής κοινωνίας με αυτή τη στρατηγική η οποία επιβάλλεται και θα συνεχίσει να επιβάλλεται.
Όμως όλοι μας συζητάμε και νομίζω ότι λίγο ή πολύ συμφωνούμε ότι παρά τις αρνητικές συνέπειες, τις δυσμενείς συνέπειες, παρά τις θυσίες που είναι σκληρές που κάνει ο ελληνικός λαός, η στρατηγική επιλογή ορίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε εντός της Ευρωζώνης. Γιατί οι συνέπειες από την έξοδο από τη Ζώνη του Ευρώ, από το κοινό νόμισμα, θα ήταν πολύ δυσμενέστερες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκτιμάτε ότι έχει επαρκώς εξηγηθεί στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία αυτό το πλαίσιο των συνεπειών που θα είχε, το να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εκτιμώ ότι δεν έχει γίνει συνείδηση στην ελληνική κοινωνία και εκτιμώ ότι κι αυτό είναι κι ένα πολιτικό έλλειμμα που μας αφορά όλους.
                   Δηλαδή δεν έχουμε δώσει στην ελληνική κοινωνία να καταλάβει ποιες θα ήταν αυτές οι δυσμενέστερες συνέπειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό, ένας χώρος, όπου εκ του ασφαλούς ορισμένες δυνάμεις παίζουν με τρόπο λαϊκιστικό, υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες όπως σας είπα θα ήταν δυσμενέστερες.
Ξέρετε όμως τι συμβαίνει; Ο ελληνικός λαός, γνωρίζει, γιατί βιώνει, τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής και τελείως θεωρητικά θα έλεγα, γνωρίζει ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες συνέπειες από την έξοδο από το ευρώ. Αυτό καθιστά, όπως καταλαβαίνετε, τη συζήτηση δύσκολη. Θα έλεγα μάλλον ότι έχει μια ανισορροπία αυτή η συζήτηση.
Άρα λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να πείσεις την ελληνική κοινωνία ότι είναι βέβαια σκληρή η παραμονή μας στο ευρώ, θα ήταν όμως εφιαλτική η οποιαδήποτε προοπτική εξόδου από το ευρώ. Είμαστε σε μια δύσκολη θέση να εξηγήσουμε και να πείσουμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Μπεγλίτη, υπάρχει ένα ζήτημα για το πώς θα αντιδράσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων.
                   Νομίζω ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένο ότι υπήρξαν αυτές οι απώλειες ψήφων στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Ήσασταν μάλιστα και μεταξύ αυτών που δεν ψήφισαν την τροπολογία για το θέμα των φαρμακείων.
Με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, κόκκινες γραμμές υπάρχουν στα κόμματα, εκτιμάτε ότι υπάρχουν στους Βουλευτές, θα εκφραστούν στο Κοινοβούλιο στην ψηφοφορία;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα το έχει μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πραγματικά άντεξαν μια διετία υποστήριξης επώδυνων μέτρων και αποφάσεων. 
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι, αλλά υπάρχει και όριο στην αντοχή και το καταλαβαίνετε και το γνωρίζετε καλύτερα, είστε ένας εξ΄ αυτών άλλωστε, Βουλευτής είστε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το καταλαβαίνω απόλυτα όπως το λέτε. Το πρόβλημα το έχουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση Παπαδήμου.
                   Και πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά και από τους Υπουργούς και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και από τους Αρχηγούς των κομμάτων προς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες την επόμενη περίοδο, έως ότου έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πότε θα έρθει, προλαβαίνουμε;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, πρέπει απαρεγκλίτως να έρθει και να ψηφιστεί πριν τις 15 Φεβρουαρίου.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Άρα πολλή δουλειά πως μπορεί να γίνει, εφόσον πια τα όρια είναι ασφυκτικά τα χρονικά;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μέσα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τη συζήτηση στους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας.
                   Με συνεχή επαφή-εξήγηση των μέτρων στους Βουλευτές, με την ανάδειξη, με ειλικρινή τρόπο, των διλημμάτων και των διακυβευμάτων που έχουμε να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε.
                   Αλλιώς δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και οι αντιστάσεις, οι αντοχές των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει εξίσου το ίδιο πρόβλημα αντοχών σε σχέση με αυτή την πολιτική.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Προφανώς εσείς έχετε καλύτερα εικόνα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός σας, σας ρωτώ λοιπόν, εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν Βουλευτές;
                   Δημόσια κάποιοι έχουν τοποθετηθεί ότι ζητήματα όπως η περικοπή του κατώτατου μισθού ή οι επικουρικές συντάξεις ή οι απολύσεις 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργών, είναι ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, δε θέλω να τοποθετηθώ, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της συγκυρίας, με βάση τις υποθέσεις. Κατ΄ αρχήν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, πρέπει να δούμε πως θα σταθεροποιηθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο στα επιμέρους θέματα, για να μπορούμε στη συνέχεια να το συζητήσουμε..
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το θέμα της περικοπής του κατώτατου μισθού ή των 15 χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα και μάλιστα άμεσα, νομίζω ότι επίσημα πλέον..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε όχι. Υπάρχει η ανάγκη ακόμα σημαντικών διευκρινίσεων, που δεν είναι τεχνικής φύσεως διευκρινίσεις.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ποια μπορεί να είναι σε αυτό;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα σας πω, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% τι σημαίνει, σε ποιους αναφέρεται; Θα στεγανοποιηθεί, ώστε να μη συμπαρασύρει σε περαιτέρω μεγάλες μειώσεις και τις άλλες μισθολογικές κλίμακες;
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι προφανές ότι θα συμπαρασύρει. Τουλάχιστον ακούω Οικονομολόγους από προχθές που αυτό λένε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προσωπικά πιστεύω ότι θα συμπαρασύρει, άρα αυτό πρέπει να το δούμε.
                   Γιατί προχθές η Νέα Δημοκρατία επιχαιρόταν ηρωικά και με τον γνωστό κομματικό της πατριωτισμό ότι σώζει τον 13ο και 14ο μισθό, κάτι όμως που δεν είναι και αλήθεια. Εν πάση περιπτώσει δεν μας λέει όμως όταν συμφωνεί με την περαιτέρω μείωση 20% του κατώτατου μισθού ποιες θα ήταν οι συνέπειες. Αυτό σιωπηλά το παραγνωρίζει.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Θα μου επιτρέψετε κ. Μπεγλίτη, για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, από την πλευρά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας διατυπώθηκαν το προηγούμενο διάστημα ορισμένα ζητήματα, τα οποία περιβλήθηκαν με την έννοια του όρου κόκκινες γραμμές.
                   Το χρησιμοποιούμε πάρα πολύ τελευταία, δεν είναι δόκιμος ο όρος, όμως ετέθησαν κάποια ζητήματα στα οποία η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπάνω. Έχω διαπιστώσει και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τέτοιου είδους ζητήματα ως κόκκινες γραμμές δεν ετέθησαν.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Καραγιάννη, συγνώμη που το λέω, αλλά είναι λάθος αυτή η διαπίστωσή σας.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πείτε μου.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γιατί εάν διαβάσετε προσεκτικά την επιστολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο.. 
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τη διάβασα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα δείτε το πλαίσιο της διαπραγματευτικής προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο. 
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου, είναι παραμονή και λίγες ώρες πριν προσέλθει στη σύσκεψη. Εγώ αναφέρομαι σε μία χρονική διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, σε όλη την προηγούμενη περίοδο, τόσο στις συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και στις συναντήσεις που είχαμε με την τρόικα, αυτά τα θέματα που περιέχονται στην επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο, όχι απλώς αναφερόταν, αλλά ήταν τα θέματα τα οποία υποστηρίξαμε, τα θέματα τα οποία αναδείξαμε στις διαπραγματεύσεις.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Μπεγλίτη, για να γίνει κατανοητό και από τους ακροατές μας, εσείς κι εγώ έχουμε διαβάσει την επιστολή, πιθανόν και πολλοί άλλοι, για όσους δεν την έχουν διαβάσει μπορείτε να μας πείτε τα ζητήματα στα οποία το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάει παραπέρα, τα θεωρεί ότι είναι κομβικά; 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα σας είπα ήδη ένα, την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%. Τι σημαίνει αυτό, σε ποιους αναφέρεται;
                   Το θέμα της μετενέργειας, δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων, το θέμα των συνεπειών που θα έχει για το κράτος δικαίου η ουσιαστική υπονόμευση μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
                   Άρα είναι κρίσιμα ζητήματα όπως σας είπα των εργασιακών σχέσεων, του κράτους δικαίου, επηρεάζουν και την ίδια τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ίδιο το ευρωπαϊκό δημοκρατικό εργασιακό κεκτημένο.
Αυτά τα ζητήματα πρέπει να διευκρινιστούν. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι προς μικροκομματική εκμετάλλευση και αξιοποίηση διθυραμβολογώντας για λόγους κομματικούς.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκτιμάτε ότι θα πρέπει ενδεχομένως να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προς τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; 
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κοιτάξτε, θα ήταν η εύκολη προσέγγιση.
                   Εκτιμώ ότι μέσα από τη συζήτηση, μέσα από τη συνεχή επαφή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με την επεξήγηση και τη διευκρίνιση όλων των επιμέρους κρίσιμων ζητημάτων, πρέπει να τεθούν τα πραγματικά, με ειλικρίνεια, διλήμματα-διακυβεύματα και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στον ελληνικό λαό. Να αναλάβει την εθνική του ευθύνη.
Δεν πιστεύω ότι σε αυτή την πολύ ρευστή και κρίσιμη συγκυρία η κομματική πειθαρχία μπορεί να λειτουργήσει.
Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα κ. Μπεγλίτη σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ κα Καραγιάννη, καλημέρα.

Είναι γεγονός ότι ήδη έχει τεθεί προς συζήτηση το θέμα του ειδικού μισθολογίου.