Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση στο Ξυλόκαστρο για τα θέματα της ελαιοπαραγωγής

 

Εκδήλωση που έχει να κάνει με τους παραγωγούς ελαιόλαδου, πρόκειται να γίνει στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με διοργανώτρια την Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδας.

Θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022, στις 11 το πρωί, σε ξενοδοχείο της Συκιάς. Θα γίνει συζήτηση για την υφιστάμενη κατάσταση με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή.

Συμμετέχει και ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροφικών Φυτών και αμπέλου.

 

ΗΠΑ – Ουαλία 1-1: Ο «μικρός» Γουεά και ο «μεγάλος» Μπέιλ

 ΗΠΑ – Ουαλία LIVE για το Μουντιάλ 2022 

Στο ματς με το οποίο έκλεισε το «πρόγραμμα» της Δευτέρας (21/11) στο Μουντιάλ και στα πλαίσια του 2ου ομίλου, στην πόλη Αλ Ραγιάν του Κατάρ, ΗΠΑ και Ουαλία αναδείχθηκαν ισόπαλες, 1-1. Δίκαιο αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονου, όπου οι δύο αντίπαλοι είχαν την υπεροχή.

Στο πρώτο 45λεπτο ήταν οι ΗΠΑ που είχαν τον απόλυτο έλεγχο και επιβραβεύτηκαν με το προβάδισμα στο σκορ. Στο 36’ έξοχη κάθετη του Πούλισικ στην καρδιά της περιοχής όπου ο Τίμοθι Γουεά, γιός του θρυλικού Λιβεριανού στράικερ Ζορζ

Σενεγάλη – Ολλανδία 0-2: Ζορίστηκαν αλλά πήραν το τρίποντο οι «οράνιε».

 Σενεγάλη – Ολλανδία 0-2: Ζορίστηκαν αλλά πήραν το τρίποντο οι «οράνιε», στη πρεμιέρα τους στο Μουντιάλ 2022 

Η Ολλανδία δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης αλλά το γκολ του Γκάκπο άνοιξε το δρόμο της νίκης με 2-0 απέναντι στην ανώτερη στο ματς Σενεγάλη του Παπέ Αμπού Σισέ και μπήκε με το δεξί στις υποχρεώσεις της στο Μουντιάλ 2022.

Το γκολ του  Γκάκπο στο 84ο λεπτό, στο ντεμπούτο του σε αγώνα παγκοσμίου κυπέλλου και η «εκτέλεση» του Ντάβι Κλάασεν στις καθυστερήσεις, λύτρωσαν την Ολλανδία και της χάρισαν την πολύτιμη νίκη επί της εξαιρετικής  και ανώτερης Σενεγάλης με 2-0, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 1ο

NASA: Η Artemis I έφτασε στη Σελήνη και το Orion έστειλε εντυπωσιακές εικόνες

 The Moon appears against the blackness of space. Craters are visible on the grey lunar surface. 

Η κάψουλα Orion της αποστολής Artemis I της NASA έφτασε στη Σελήνη και πέτυχε τον πρώτο στόχο της, πλησιάζοντας σε απόσταση 130 χιλιομέτρων (80 μίλια). Αποτελεί ένα μνημειώδες επίτευγμα για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και το πρώτο θετικό δείγμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν μια μέρα στο φεγγάρι.

Πιο συγκεκριμένα, η κάψουλα Orion της αποστολής Artemis I της NASA πραγματοποιεί τον γύρο της Σελήνης, χωρίς να προσεδαφιστεί σε αυτή ώστε να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει στο μέλλον να μεταφέρει ανθρώπους, οι οποίοι θα ξαναπατήσουν στο φεγγάρι και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη

Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει ανθρώπους αλλά τώρα μεταφέρει μόνο τρία ανδρείκελα και φορτίο που θα χρειαστεί για να φέρει εις πέρας τη δοκιμαστική της πτήση. Τα ανδρείκελα είναι γεμάτα αισθητήρες, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστροναύτη της NASA, Ζένα Κάρντμαν, «μας δίνουν μια αίσθηση για το εάν το περιβάλλον θα είναι εντάξει για τους ανθρώπους».

Μάλιστα, την ώρα που το Orion έφτασε στην πίσω πλευρά της Σελήνης, χάθηκε το σήμα με τη Γη για 34 λεπτά. Με το που επανήλθε η επικοινωνία της NASA, η κάψουλα έστειλε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη μας. Λίγο νωρίτερα, το Orion έκανε ζουμ στα μέρη της Σελήνης που προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14. 

Όταν ολοκληρώσει τον γύρο της Σελήνης (σ.σ. θα τον κάνει αντίθετα από την τροχιά της) στις 26 Νοεμβρίου, το Orion αναμένεται να φτάσει στα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ απόστασης της αποστολής Apollo 13 και θα αποτελέσει το πρώτο όχημα που σχεδιάστηκε για ανθρώπους και έφτασε τόσο μακριά

Βάσει του σχεδίου της NASA, η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου και αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, τότε θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα ενώ, πιθανόν το 2025, θα εκτοξευθεί και η αποστολή Artemis III που θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.

 

Σεισμός στην Ινδονησία: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τη δόνηση των 5,6 Ρίχτερ

 Σεισμός στην Ινδονησία: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τη δόνηση των 5,6 Ρίχτερ 

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία της Δυτικής Ιάβας στην Ινδονησία, με τα τοπικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για 162 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και πάνω από 13.000 οι εκτοπισμένοι.

Αρχικά, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών BNPB ανέφερε ότι οι νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία είναι 62, όμως λίγο μετά τα τοπικά ΜΜΕ Kompas.com and Detik.com, επικαλούμενα τον κυβερνήτη της περιοχής Ριντουάν Καμίλ, εκτόξευσαν τον αριθμό, προσθέτοντας ακόμα 100 ανθρώπους στον τραγικό απολογισμό. 

Σενεγάλη – Ολλανδία: Με βασικό τον Σισέ του Ολυμπιακού τα «λιοντάρια»

 Σενεγάλη – Ολλανδία: Με βασικό τον Σισέ του Ολυμπιακού τα «λιοντάρια» 

Η Σενεγάλη αντιμετωπίζει την Ολλανδία (18.00) στο γήπεδο «Αλ Τουμαμά» της Ντόχα για την πρώτη αγωνιστική του 1ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Για τα «λιοντάρια» στο βασικό σχήμα ξεκινάει ο Παπέ Αμπού Σισέ του Ολυμπιακού. Δείτε τις ενδεκάδες με τις οποίες  παρατάχθηκαν τα δύο συγκροτήματα:

ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Σισέ, Ντιαλό, Ν. Μεντί, Κουγιατέ, Γκέιγ, Ντιατά, Ντιά, Σαρ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Φαν Ντάικ, Ακέ, Μπλιντ, Μπεργκχάους, Ντε Γιονγκ, Γκάκπο, Μπέργκβαϊν, Γιάνσεν.

Αγγλία - Ιράν 6-2: Τους «κατασπάραξαν» τα λιοντάρια! Η Αγγλία έκανε «πάρτι» στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

 Αγγλία - Ιράν 6-2: Τους «κατασπάραξαν» τα λιοντάρια!  

Ηχηρό μήνυμα έστειλε η Αγγλία στην πρεμιέρα της στο Μουντιάλ του Κατάρ. Με το εκκωφαντικό 6-2 διέλυσε το Ιράν στο «Khalifa International Stadium» και έδειξε με το «καλημέρα» τις διαθέσεις της για τη φετινή διοργάνωση.

Το Ιράν βέβαια αποδείχθηκε «λίγο» μπροστά στα «λιοντάρια», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Άγγλοι δεν ήταν καταιγιστικοί στο παιχνίδι τους.

Σαν τη γάτα με το ποντίκι έπαιζε τους Ιρανούς από το πρώτο

Βουλή Τηλεόραση: Εβδομαδιαίες Προτάσεις 21/11-27/11 2022