Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Υποχώρησαν 10,7% οι εξαγωγές σταφυλιών - Πτώση 18% και για τα μήλα

 Υποχώρησαν 107% οι εξαγωγές σταφυλιών  Πτώση 18% και για τα μήλα 

«Ξινά» είναι φέτος τα σταφύλια για τους Ελληνες εξαγωγείς, καθώς οι αποστολές σε άλλες χώρες παρουσίασαν μεγάλη μείωση, της τάξεως του 10,7%, σε σχέση με το 2021 και κατά 40% συγκριτικά με το 2020, στους 43.147 τόνους.

Όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, η απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών οφείλεται τόσο στις νέες

ποικιλίες με ημερολογιακή κατανομή συγκομιδής στις απαιτήσεις των καταναλωτών, που παράγουν οι ανταγωνίστριες χώρες, αλλά και στην «αδράνεια» της ελληνικής παραγωγής και στις επιπτώσεις από τις καιρικές συνθήκες σε κάποιες περιοχές.

Μήλα

Πτώση 18% κατέγραψαν όμως και οι εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και έως χθες, διαμορφούμενες στους 14.094 τόνους, με τις ποσότητες προς Αίγυπτο να πέφτουν κάτω από τους 10.000 τόνους, από σχεδόν 14.000 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, καταγγέλλει φαινόμενα διακίνησης ακτινιδίων από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακτινίδια αυτά δεν πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix ή μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, και υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας να διατηρήσει τη φήμη των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.