Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Νύχτα αποκάλυψης με 6 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές στη Χαλκιδική

Σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της τη νύχτα από τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έναν αγνοούμενο ψαρά, δεκάδες τραυματίες και εικόνες αποκάλυψης λόγω των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε σε υποδομές, καταστήματα, σπίτια, κινητές και ακίνητες περιουσίες.

Πάνω από 600 κλήσεις

Από τους τραυματίες, τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και μια γυναίκα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, μία 54χρονη γυναίκα, ένας 39χρονος και ο γιος του, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη δύο νεκρούς. Η κακοκαιρία πλήττει την περιοχή, όπου χωρίς ρεύμα είναι
οικισμοί στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία.
Πιο συγκεκριμένα, τη ζωή της έχασε μία 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία, στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, όταν καταπλακώθηκε από στέγαστρο ταβέρνας. Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι για έκτο θύμα, νεαρό άτομο, που βρισκόταν κοντά σε παραλία.
Ακόμη, δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί βαριά και ακόμη δέκα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Επίσης στην περιοχή Πορτύρια Χαλκιδικής ένα δέντρο το οποίο έπεσε είχε σαν αποτέλεσμα να καταπλακώσει έναν 39χρονο άντρα Ρώσικης καταγωγής και τον δίχρονο γιο του, οι οποίοι και έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν τρεις νεκροί στην βόρεια Ελλάδα από την σφοδρή κακοκαιρία.
Ένα επιπλέον άτομο υπέκυψε κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο και το σύνολο των νεκρών ανέρχεται πλέον στα 6 άτομα.
Σφοδρή κακοκαιρία με τρεις νεκρούς και πληροφορίες για άλλους δύο στη Χαλκιδική, ανάμεσά τους ένα δίχρονο αγοράκι. Υπάρχουν διακοπές ρεύματος, ενώ 20 άτομα απεγκλωβίστηκαν στη Σιθωνία. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κρατήσουν έως τις 6 το πρωί.
26 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Την είδηση για την τραγωδία είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα -με επιφύλαξη- ο γνωστός μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.
«Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ένα νεκρό ηλικιωμένο στην Ημαθία και νεκρούς στην Σωζόπολη Χαλκιδικής από τη σφοδρότατη καταιγίδα που έπληξε την κεντρική Μακεδονία πριν από λίγη ώρα!», έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση από κάποιο κρατικό φορέα για το αν ισχύουν οι πληροφορίες που μετέδωσε ο γνωστός μετεωρολόγος.
Την ύπαρξη νεκρού στην Ημαθία, επιβεβαιώνει, και το τοπικό site pliroforiodotis.gr το οποίο τονίζει πως πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που βρισκόταν στο δρόμο και δεν πρόλαβε να προφυλαχθεί.
Επιπλέον, λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου, με παρέμβασή του στην εκπομπή της ΕΡΤ «η επόμενη μέρα», ο αστυνομικός συντάκτης της δημόσιας τηλεόρασης, Γιώργος Γεραφέντης, έκανε λόγο για μια νεκρή 54χρονη γυναίκα από τη Ρουμανία στη Χαλκιδική όταν καταπλακώθηκε από στέγη ταβέρνας που ξηλώθηκε από τον αέρα αλλά και τουλάχιστον τρεις ακόμα τραυματίες.
Επίσης, σύμφωνα με το voria.gr στη Σωζόπολη έχει αναφερθεί κατάρρευση στέγης, με την πυροσβεστική να έχει καταφθάσει στο σημείο για παροχή βοήθειας.
Στο ύψος του ξενοδοχείου Potidaia Palace δέντρο έπεσε και καταπλάκωσε δύο άτομα, τα οποία και απεγκλωβίστηκαν από υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Στην Ποτίδαια γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε χωματόδρομο.
Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει σε παραλιακά σημεία πολλά οχήματα. Δέντρα ξεριζώθηκαν, ομπρέλες και καρέκλες από παραλιακά μαγαζιά έχουν βρεθεί στη θάλασσα.
Διακοπές ρεύματος σε περιοχές  του πρώτου παιδιού και μεταξύ άλλων σε Ποτίδαια, Πευκοχώρι και Πολύχρονο αλλά και στο δεύτερο πόδι στη Βουρβουρού.

Μεγάλες καταστροφές

Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν νωρίτερα και στην Κεντρική Μακεδονία.
Προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στη Θράκη και συγκεκριμένα στη Ροδόπη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.
Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα.
Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου. Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.

Σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σε Μάκρη και Δίκελλα

Δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν είτε από το χαλάζι που έπεσε είτε από πτώσεις δένδρων και κλαδιών το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή από Μάκρη μέχρι και Δίκελλα.
Το ξαφνικό μπουρίνι όπως και προχθές στην περιοχή Φερών έφερε τόνους νερού αλλά και χαλάζι σε μέγεθος μεγαλύτερο από καρύδι, τόσο που να πλησιάζει σε αυγό.
Εκτός από τις ζημιές σε αυτοκίνητα, σπασμένα παρμπρίζ αλλά και λακκούβες στις λαμαρίνες τους, έσπασαν τέντες και στέγες παντζούρια και τζάμια σπιτιών.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η θεομηνία ήταν τόσο σφοδρή που θα μπορούσαν τα αντικείμενα που έπεφταν από μπαλκόνια και τα κλαδιά των δένδρων που έσπαζαν να σκοτώσουν πραγματικά άνθρωπο.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, χρειάστηκε να επέμβει σε δεκάδες περιστατικά, όπου δένδρα που έπεσαν στο δρόμο έκλεισαν την κυκλοφορία και σταμάτησαν αυτοκίνητα. Ευτυχώς όμως δεν κινδύνεψαν ζωές.
Επίσης αναστάτωση προκλήθηκε και στην κατασκήνωση της Μάκρης, την ώρα του μπουρινιού, αφού έπεφταν κλαδιά από τα δένδρα, όμως δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός παιδιού.

 eleftherostypos.gr - in,gr