Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Χρίστος Δήμας: Ετοιμότητα της πολιτείας ενόψει ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών τη θερινή περίοδο

Για τον βαθμό ετοιμότητας της πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών τη θερινή περίοδο καλεί να απαντήσει τον αρμόδιο υπουργό, ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Δήμα, τη φετινή χειμερινή περίοδο παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και κατά τόπους σχετική ανομβρία και ως εκ τούτου η ετοιμότητα και κυρίως η θωράκισή του Πυροσβεστικού Σώματος με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ενόψει του δύσκολου έργου του είναι επιβεβλημένη. Για τον λόγο αυτό καλεί τον Υπουργό εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης να απαντήσει για το αν αξιολογεί πως ο υπάρχον σχεδιασμός επαρκεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών καθώς και αν υπάρχει από το αρμόδιο Υπουργείο ο απαραίτητος προγραμματισμός ώστε να ανταποκριθεί έγκαιρα και επαρκώς στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:



ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΘΕΜΑ: ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Με δεδομένη τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τη φετινή χειμερινή περίοδο στην χώρα αλλά και την κατά τόπους ανομβρία, είναι εμφανές πως ενόψει της θερινής περιόδου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παρουσιάζεται αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί βεβαίως την σημαντικότερη κρατική δομή αντιμετώπισης των καταστροφών από δασικές πυρκαγιές και ως εκ τούτου η ετοιμότητα και κυρίως η θωράκισή του με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή ενόψει του δύσκολου έργου του είναι επιβεβλημένη. Άλλωστε, η εμπειρία προηγούμενων ετών αποδεικνύει ότι μαζί με τις καιρικές συνθήκες, ο πλέον σημαντικός παράγοντας πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών είναι ο βαθμός στήριξης και ανταπόκρισης από την πολιτεία των επειγόντων και σημαντικών αναγκών και ιδίως ελλείψεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Ποιος ο βαθμός ετοιμότητας και προετοιμασίας του Υπουργείου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών την φετινή περίοδο;

- Υπάρχει προγραμματισμός ώστε να ανταποκριθεί έγκαιρα και επαρκώς σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος; Είναι σε θέση να μου παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία;

- Αξιολογεί πως ο υπάρχον σχεδιασμός επαρκεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών;