Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2015/07/MEIMARAKHS-BOULH01-15JULY2015.jpg
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από την επομένη των εκλογών, οι μύθοι που είχε χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρρέουν με πάταγο και αποκαλύπτεται, μέρα με τη μέρα, ότι οι συνεταίροι ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος έστησαν μια αδίστακτη κατά τη γνώμη μας πολιτική απάτη.  Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας μεταλλάχθηκε πλήρως και έγινε και μνημονιακότερος των τροϊκανών.  Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι άλλη μια απόδειξη.  Δυστυχώς, όμως! Δεν είναι, ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία. Και από την αρχή να σας πω ότι εμείς ούτε μνημονιακοί, ούτε αντιμνημονιακοί το παίξαμε. Διότι το μνημόνιο είπαμε από την αρχή είναι μια αναγκαία πολιτική ώστε η χώρα να βγει από τη κρίση που δυστυχώς την είχε πλήξει.

Εσείς ορίσατε το δίλλημα το ψευδές, το επίπλαστο για το μνημόνιο – αντιμνημόνιο και σήμερα καταλαβαίνετε και εσείς ότι αυτή είναι μια πολιτική που δυστυχώ πρέπει να εφαρμόσουμε και η πολιτική σας απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται πρώτα απ’ όλα γιατί σκόπιμα αναβάλλονταν για την επομένη των εκλογών. Και αναφέρομαι, τόσο σ’ εκείνα που αφορούν το φόρο εισοδήματος, που όπως όλοι λέγατε προεκλογικά δήθεν θα μειωνόταν, όσο και σ’ εκείνα που αφορούσαν τον ΕΝΦΙΑ, που εντελώς θα καταργείτο. Και αποκαλύπτεται αυτή η πολιτική απάτη  μέσα από τις αυξήσεις που άρχισαν μια εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές. Αύξηση στις προκαταβολές φόρων από το 55 στο 75%. Αύξηση του ΦΠΑ εστίασης και μιας σειράς προϊόντων στο 23%. Αύξηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ κατά 30%, σε αρκετά νησιά, για να πάει σταδιακά σε όλα. Αύξηση στο διπλάσιο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Κατά 30% αύξηση στην εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση του φόρου στα ασφάλιστρα. Αποκαλύπτεται ακόμα πιο ξεκάθαρα αυτή η πολιτική απάτη μέσα από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που επιφυλάσσει μέτρα λιτότητας 6,5 δις, από τα οποία τα 5 δις είναι πρόσθετοι φόροι και περικοπές συντάξεων. 
Αποκαλύπτεται επίσης η πολιτική απάτη  μέσα από αυτό το πολυνομοσχέδιο, που τώρα συζητάμε. Ένα νομοσχέδιο που πάνε στο βρόντο όλες εκείνες οι προεκλογικές διαβεβαιώσεις,  που μοίραζε αφειδώς ο κ. Τσίπρας, για αλλαγές, βελτιώσεις στα μέτρα που ήδη είχε συμφωνήσει και που μπορούσε να ξαναπάει στις Βρυξέλες να τα αλλάξει. Αν ο ίδιος τώρα μας λέει ότι το ξέχασε πρέπει να ξέρει πως δεν το ξεχνάει ούτε ο κόσμος, ούτε η εθνική αντιπροσωπεία και εδώ είμαστε.
Από την ίδια ώρα που υπέγραψε το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είχε
αρχίσει να υπόσχεται αντισταθμιστικά, ισοδύναμα, με κοινωνικό, με θετικό πρόσημο, σχεδόν για όλα όσα φοβόταν. Από τις συντάξεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ως τον ΑΔΜΗΕ και τα αγροτικά! Και κάποια που φοβόταν περισσότερο τα έχει αφήσει πιο πίσω. Είναι οι ουρές που λέμε. Και ταυτόχρονα παρουσίαζε και ένα παράλληλο πρόγραμμα, που ουδέποτε καταλάβαμε πως θα υλοποιηθεί και θα έχει την τύχη, από ό,τι φαίνεται, του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξή του στη Real News στις 30/8 υποστήριζε ότι «υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση, για αντισταθμιστικά, για δικαιότερη κατανομή βαρών». Διαβεβαίωνε, επίσης στις 10/9 -και όλα αυτά τα έχουμε και μπορούμε να σας τα δώσουμε- πως είναι αντίθετος στην περικοπή συντάξεων και τόνιζε, κατά λέξη: «Η γενική μας κατεύθυνση είναι η εξεύρεση ικανών πόρων και όχι ο αέναος κύκλος περικοπών, που εφήρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση (είπε)».
 Διαβεβαίωνε επίσης στις 17/9 ότι έχει «έτοιμο το σχέδιο αντισταθμιστικών και  ισοδυνάμων». Και μάλιστα εμείς του λέγαμε, αφού το είχε έτοιμο, γιατί δεν το πέρασε αλλά υπέγραψε άλλο;
 Σήμερα, από αυτό το νομοσχέδιο που έχετε εισάγει, κ. υπουργέ, αποκαλύπτονται δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι πως, από όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας, τίποτε δεν ισχύει. Είναι όλα ένα ψέμα. Όλα είναι κομμάτι  μιας αδίστακτης πολιτικής απάτης, ενός ακραίου λαϊκισμού, μιας ανεύθυνης δημαγωγικής πρότασης. Και γι' αυτό ακριβώς, κάνατε εσπευσμένα εκλογές για να μη γνωρίζει ο κόσμος τι είχατε ψηφίσει ως κατεπείγον σε μία μέρα στις 14 Αυγούστου και να μπορέσετε να τα φέρετε τώρα.
Και το  δεύτερο που αποκαλύπτεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι τα χειρότερα έπονται. Έρχονται κι άλλα, τα οποία θα είναι πολύ χειρότερα. Φαίνεται, μάλιστα, πως ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, όχι μόνο δεν φέρνουν καμιά βελτίωση, αλλά επιφυλάσσουν ακόμη χειρότερες ρυθμίσεις, σε όλα αυτά που σκόπιμα άφησαν ανοικτά! Σταδιακά, ο ένας μετά τον άλλο, οι υπουργοί του, άρχισαν να βγάζουν στο φως τις ουρές που έκρυβαν προεκλογικά ουρές , που έκρυβαν πολύ καλά για να εξαπατήσουν τον κόσμο και να υφαρπάξουν την ψήφο τους.
 Προεκλογικά, απέκλειαν οποιαδήποτε μείωση συντάξεων και μετεκλογικά βαφτίζουν «έχοντες» εκείνους που παίρνουν σύνταξη κοντά στο χιλιάρικο, όπως μας είπαν, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Κατρούγκαλος, εξαγγέλλει περικοπές που κανένας ακόμα μέχρι σήμερα δεν ξέρει που θα πάνε!
            Προεκλογικά, έλεγαν πως θα ψάξουν πρόσθετους πόρους για να σώσουν τις συντάξεις. Μετεκλογικά, εξακολουθούν, με την ανεπάρκειά τους, να μειώνουν όλους τους πόρους των Ασφαλιστικών Ταμείων. Και ενώ, έως το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, η αδήλωτη εργασία περιοριζόταν, από τις αρχές του 2015 άρχισε πάλι να αυξάνεται.
Κι ενώ το 2014  η ανεργία είχε αρχίσει, έστω και σταδιακά, αργά, να μειώνεται, τους τελευταίους μήνες είναι και πάλι σε νέα έξαρση.
 Τον Ιούλιο, το ισοζύγιο ανάμεσα στις προσλήψεις και τις  απολύσεις ήταν το χειρότερο της τελευταίας 15ετίας. Το Σεπτέμβριο, έγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση με 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, απέκλειε την εκχώρηση κόκκινων επιχειρηματικών, αλλά και στεγαστικών δανείων, σε ξένα funds.  Μετεκλογικά, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, τη Δευτέρα, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Σταθάκης, αποκάλυψε ότι «τα κόκκινα δάνεια είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς». Τους καλέσαμε και τους καλούμε να προσέξουν για αυτά.  Μην παραδώσουν τα σπίτια του κόσμου, του ελληνικού λαού, που δήθεν γι' αυτούς πονάνε, στα ξένα funds. Μην τολμήσουν. Ούτε να το σκέφτονται. Η Νέα Δημοκρατία, συνολικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της, θα είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό.
Πρέπει να σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί, όπως στο προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, με συνέπεια, ευθύνη, πατριωτισμό, μπροστά στις ανάγκες της Κοινωνίας και της Οικονομίας της Χώρας.  Το αποδείξαμε έμπρακτα, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, έσυρε τη Χώρα στα πρόθυρα του Grexit, της χρεοκοπίας, του χάους.  Το αποδείξαμε στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το αποδείξαμε στη συνέχεια, όταν σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως και άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες εξουσιοδοτήσαμε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ. Το αποδεικνύουμε και τώρα. Το αποδεικνύουμε επιβεβαιώνοντας, άλλη μια φορά, όλα όσα λέγαμε προεκλογικά.
Εμείς σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε αλλαγές που φέρνουν νέες επενδύσεις. Στηρίζουμε αλλαγές που φέρνουν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας. Στηρίζουμε ρυθμίσεις που στρέφονται εναντίον της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αδήλωτης εργασίας, της φοροδιαφυγής. Μέχρι εκεί. Όχι, όμως, σε περικοπές συντάξεων. Όχι σε αυξήσεις στους φόρους. Όχι άλλη μείωση του εισοδήματος των ασθενέστερων.  Επομένως, η δική μας Παράταξη είναι ξεκάθαρη. Είμαστε  Παράταξη ευθύνης, συνέπειας και εμπιστοσύνης. Αυτό που αποκρούαμε ως κυβέρνηση, δεν πρόκειται να το δεχθούμε τώρα ως αντιπολίτευση. Αυτά που λέγαμε προεκλογικά, δεν πρόκειται να τα αθετήσουμε μετεκλογικά. Αυτά που εξαγγείλαμε, δεν τα εγκαταλείπουμε. Με βάση τις αρχές μας, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, το οποίο έχετε φέρει.
            Πρώτον, διότι αυξάνει αναδρομικά, από ό,τι έχει καταγραφεί- περιμένουμε και τις νέες ρυθμίσεις που είπατε ότι θα φέρετε, αλλά μέχρι στιγμής έτσι παραμένουν οι διατάξεις, περιμένουμε να δούμε εάν υπάρξουν τροποποιήσεις- αυξάνει αναδρομικά τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, καταργεί εκπτώσεις, απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ,  που είχαν θεσπιστεί από τη δική μας κυβέρνηση, που εσείς μας λέγατε κιόλας ότι ήταν πολύ βαρύς ο φόρος του ΕΝΦΙΑ και θα τον καταργούσατε πλήρως. Τι περιμένετε, δηλαδή τώρα;  Ότι επεκτείνοντας τον ΕΝΦΙΑ καλύπτετε την υπόσχεση αυτή που είχατε δώσει ότι θα τον καταργούσατε; Ότι θα αυξηθούν τα έσοδα αν εξοντώσετε μικρές τουριστικές οικογενειακές μονάδες;  Ότι δεν αρκεί η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και χρειάζονται και επιπλέον χτύπημα; Και κάτι ακόμη: Στην αρχική σας πρόταση, κύριοι της συγκυβέρνησης, προβλεπόταν και αύξηση στο φόρο στα ενοίκια. Είχατε και την έμπνευση να επιβάλλονται φόροι ακόμη και για ανείσπρακτα ενοίκια. Φόροι για ανύπαρκτα εισοδήματα. Και το αποσύρατε μετά την αντίδραση τη δική μας. Η συγκεκριμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης όλης, σας έκανε να το αποσύρετε. Είπατε ότι ήταν παραδρομή. Ο κ. υπουργός μας είπε ότι τελικά δε χρειαζόταν. Αυτό που έγινε όμως ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Εμείς αυτό το κρατάμε. Γιατί το κρατάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί αυτό αποδεικνύει ότι οι πολιτικές είσπραξης είναι δικές σας προτάσεις. Δεν είναι των τροϊκανών. Αυτοί βάζουν τους στόχους. Εσείς βάζετε τις προτάσεις υλοποίησης των στόχων και των εισπράξεων. Άρα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι και ο ΦΠΑ στην παιδεία, κ. υπουργέ, είναι δική σας πρόταση, όπως είναι κι αυτός ο φόρος τον οποίον βάλατε και αποσύρεται. Αποσύρετέ τον, λοιπόν, κι αυτόν με την ίδια ευκολία.  
Το καταψηφίζουμε, δεύτερον, διότι το νομοσχέδιο,  καταργεί τις συντάξεις στους υπερήλικες και αφετέρου αυξάνει τις εισφορές σε μηχανικούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, ανατρέποντας ρυθμίσεις, που πρόσφατα ψηφίστηκαν. Γιατί; Εσείς δεν λέγατε, κύριοι της κυβέρνησης, ότι δε θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις; Δε λέγατε ότι η προστασία των συντάξεων είναι «κόκκινη γραμμή»; Τι άλλαξε; Είναι αντιμετώπιση αδικιών όλα αυτά; Έχει κοινωνικό πρόσημο; Είναι συνέπεια; Έχει κοινωνική ευαισθησία;
Και επ' ευκαιρία, θέλω να σας πω να προσέξετε μήπως με τη ρύθμιση για τα φάρμακα, οδηγηθούμε τελικά σε ένα σύστημα που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν πολλά φθηνά φάρμακα από την αγορά και να υποκατασταθούν από ακριβότερα, τα οποία βεβαίως είναι εισαγόμενα. Πρέπει να έχουμε φάρμακα σε χαμηλές τιμές και συγχρόνως όμως να διασφαλίσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα. Γιατί αυτό σημαίνει απασχόληση: Εισφορές, επενδύσεις στη χώρα. Να συζητήσετε, λοιπόν, ξανά τη διάταξη.
Τρίτον: Το καταψηφίζουμε, γιατί το νομοσχέδιο καταργεί τον προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εμείς, όπως σας είπα, ανεβάσαμε το όριο του προληπτικού ελέγχου στις 30.000 ευρώ, για να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να παραμεριστεί η γραφειοκρατία. Τότε εσείς το καταψηφίζατε και μας λέγατε ότι δεν πρέπει να είναι έτσι. Σήμερα, έρχεστε και βάζετε εντελώς στο περιθώριο το Ελεγκτικό Συνέδριο… Αλήθεια, γιατί; Τι θέλετε να κρύψετε; Ποιον προσπαθείτε να βοηθήσετε; Τι φοβάστε; Ό, τι κι αν σκέφτεστε πάντως, ξεχάστε το. Η Νέα Δημοκρατία δε μπορεί να δεχθεί καμία διαδικασία αδιαφάνειας. Δεν πρόκειται να δεχθεί  καμία προσπάθεια περιθωριοποίησης ανεξαρτήτων θεσμών, που συμβάλλουν στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
Κι αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, μια και σας βλέπω εδώ, τι γίνεται με αυτό πόθεν έσχες; Δε θα μας απαντήσετε; Θα αφήσετε έτσι να σέρνεται μια σκιά σε όλους τους υπουργούς; Δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη από την κυβέρνηση να πει «Δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ, δεν είμαι εγώ»; Ή δεν αισθάνεται την ανάγκη αυτός που είναι, να πει «Είμαι εγώ», να τελειώνουμε; Πως θα προχωρήσει αυτό; Κουίζ είναι; Απασχολεί τον ελληνικό λαό. Δεν είναι κουίζ αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δε βοηθάνε το πολιτικό σύστημα καθόλου. Δε βοηθάνε τον πολιτικό διάλογο. Όποιος είναι, να βγει να μας το πει, να τελειώνουμε. Και σας λέω ότι αυτό ζητάνε και οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας. Το ζητάει ο ελληνικός λαός.
Επανέρχομαι όμως. Το νομοσχέδιο αυτό, το καταψηφίζουμε επίσης, γιατί εκτός των άλλων, κλείνει το μάτι στους κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες. Και το κάνετε- προσέξτε-  για δεύτερη φορά πλαγίως. Πρώτα, βάλατε στη ρύθμιση των 100 δόσεων τους μεγαλο-οφειλέτες, αυτούς που είχαν χρέη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Και ποιοι; Κι εκείνοι πριν το 2009, πριν την κρίση, πριν το 2008. Που δεν είναι λογικό να έχουν πολλά χρέη και να μπουν στη ρύθμιση. Και τους χαρίσατε κι άλλα εκατομμύρια σε μια νύχτα.
Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνετε υπερβολικές εξουσίες και διακριτική ευχέρεια στην «υποκειμενική κρίση» της διοίκησης. Έτσι, όμως, αφού θα υπάρχει υποκειμενική άποψη και θα έρθουν σε συνεννόηση, μπορεί να προκύψει συναλλαγή. Θα γίνει πάλι εστία διαφθοράς, κάτι που το είχαμε αφήσει στο παρελθόν. Και γιατί τροφοδοτείτε με αυτή τη διάταξη τη συναλλαγή; Τι υπηρετεί, κ. υπουργέ, αυτό; Οφείλετε να εξηγήσετε στο Σώμα. Εμείς βλέπουμε ότι όσο πιο αντικειμενικές διαδικασίες υπάρχουν, όσο πιο πολύ υπάρχει μέσω e-government η συνεννόηση της διοίκησης με τον πολίτη, τόσο πιο πολύ μειώνεται η διαφθορά, η συναλλαγή. Γιατί πρέπει να ξανασυναντώνται, να ξανασυζητάνε; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στην Αμερική ότι πολλές φορές υπάρχει κάτω από το τραπέζι συναλλαγή. Τώρα έρχεστε να τη νομιμοποιήσετε με τη συγκεκριμένη διάταξη; Γιατί δε βάζετε αντικειμενικούς όρους κι αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μην υπάρχει η υποκειμενική κρίση της διοίκησης; Βεβαίως, αυξάνετε και τις ποινές, αλλά αυξάνετε, ταυτόχρονα, και τα ποσά πάνω από τα οποία στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της φοροδιαφυγής. Και τα αυξάνετε πολύ. Πάρα πολύ. Γιατί άραγε; Ωφελείτε κανείς και τα αυξάνετε τόσο πολύ; Είναι κανένας πολύ πιο κάτω από αυτά και τον σκεφτήκατε;
Πέμπτον: Το καταψηφίζουμε, διότι το νομοσχέδιο αιφνιδιάζει πλήρως τους μικρο-οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι οποίοι θα δουν να αυξάνεται το επιτόκιο και να μειώνονται οι μηνιαίες δόσεις της ρύθμισής τους. Εσείς μας είχατε πει πόσο καλή θα είναι αυτή η ρύθμιση κι ότι είναι από τα πρώτα νομοσχέδια κι ότι δεν ακούσατε την τρόικα. Και τελικά, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν, παγιδεύτηκαν από την κυβέρνηση, εξαπατήθηκαν συμφωνώντας τους όρους με το κράτος και τώρα έρχεται το κράτος μονομερώς και αλλάζει τους όρους. Τελικά, αυτή η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των 100 δόσεων μετατράπηκε σε φιάσκο. Έγινε ακριβότερη και περιορίζεται σε λιγότερους. Μιλώντας στη Βουλή για τη ψήφιση του μνημονίου, υποστηρίζατε πως υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν μέτρα, να βελτιωθούν. Να βρεθούν  αντισταθμιστικά. Να βρεθούν μέτρα με λιγότερες κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση αυτό τελικά που κάνει και βλέπουμε είναι την εξίσωση προς τα κάτω. Είναι αναδιανομή της μιζέριας. Και ταυτόχρονα, θα σας έλεγα, κατασκευάζετε και δήθεν εχθρούς.
Αφού συντάχθηκε με το Μνημόνιο η κυβέρνηση, κατασκεύασε
ένα άλλο εχθρό. Βαφτίζει εχθρούς τους συμπολίτες μας που παίρνουν μισθό περίπου στα 1.500 ευρώ και σύνταξη κοντά στα 1.000 ευρώ, όπως μας είπε ο κ. Κατρούγκαλος και σας προανέφερα.  Τελικά, η κατασκευή εχθρών φαίνεται πως είναι το λάδι που συντηρεί το καντήλι της «Αριστεράς του Τίποτα». Γιατί περί τίποτα πρόκειται. Τώρα, όμως, το λαδάκι τελειώνει. Και οι πολίτες βλέπουν ποια είναι αυτή η Αριστερά. Εμείς σας είπα θα μείνουμε πιστοί στις διακηρύξεις μας.
Γι’ αυτό, πρώτον, επί της αρχής, καταψηφίζουμε το
πολυνομοσχέδιο. Δεύτερον, επιφυλασσόμεθα για τα άρθρα που επιχειρούν, έστω και δειλά, να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Επιφυλασσόμαστε, γιατί δε σας εμπιστευόμαστε και θέλουμε να δούμε την τελική μορφή των σχετικών άρθρων. Γιατί αν σας πούμε ότι το τάδε άρθρο το ψηφίζουμε, μπορεί εκεί να βάλετε καμιά τροπολογία περίεργη, γιατί δυστυχώς με αυτό τον τρόπο νομοθετείτε. Ξεκαθαρίζουμε, όμως, ότι καταψηφίζουμε τα άρθρα που εισάγουν καταστροφικές ρυθμίσεις. Λέμε όχι στη φοροεπιδρομή, όχι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι σε άλλη μείωση του λαϊκού εισοδήματος.  Γιατί αυτά είναι μέτρα που πάνε τη χώρα πίσω. Δεν την πάνε μπροστά.  Είναι μέτρα που αποδομούν την κοινωνική συνοχή. Δεν την ενισχύουν. Είναι μέτρα που διαβρώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν την θωρακίζουν. Είναι μέτρα που αυξάνουν την ανεργία. Δεν τη μειώνουν. Είναι μέτρα που συρρικνώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Δεν τη μεγεθύνουν. Είναι μέτρα τελικά που μας κάνουν όλους φτωχότερους»: Μικραίνουν την «πίτα του ΑΕΠ». Αυξάνουν την ανεργία. Φέρνουν σε απόγνωση τους αδύναμους. Και κυρίως υποδαυλίζουν και ενισχύουν ακραίες φωνές και λαϊκιστές.
Θέλω να υπογραμμίσω ακόμα πως υπάρχουν πολλά, για τα οποία είχε δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας και δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο . Και θα έρθουν. Δυστυχώς, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Θυμίζω την αύξηση φορολογίας στους αγρότες, τη ρύθμιση αυτή των «κόκκινων δανείων», την απελευθέρωση επαγγελμάτων, την κατάργηση ΕΚΑΣ και τα «ισοδύναμα» για το ΦΠΑ 23% στην Παιδεία. Και, μια και βλέπω και τον κ. υπουργό, να σας πω ότι σας ακούσαμε σε μια εκπομπή που είπατε ότι από τρεις- τέσσερις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που σύντομα θα ξεκαθαρίσουν, θα βρείτε τα ισοδύναμα. Φαίνεται ότι ή έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Δικαιοσύνη και σας είπανε πόσο θα είναι αυτά τα ισοδύναμα ή πρέπει εδώ να μας αναλύσετε. Γιατί εδώ δεν είναι εκπομπή. Είναι η Βουλή και οφείλετε να δώσετε λόγο σε αυτά τα οποία είπατε.
Καλούμε την κυβέρνηση, λοιπόν, να μην ξεχνά τι έλεγε. Δυο πράγματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περηφανευόσασταν. Πρώτον, ότι δεν θα υπογράφατε μνημόνιο. Μας λέγατε ότι δε θα υπογράψουμε μνημόνιο. Και δεύτερον, το πλεονέκτημα το ηθικό, γιατί δεν έχετε εμπλοκές με παρανομίες και διαπλοκές. Και τα δυο κατέρρευσαν σήμερα. Και μνημόνιο υπογράψατε που είναι το χειρότερο και στελέχη της κυβέρνησής σας ελέγχονται σήμερα για το «πόθεν έσχες» και πρέπει σύντομα να το απαντήσετε. Οφείλει, λοιπόν, να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας.
Επειδή, η Παράταξή μας είπε την αλήθεια στους Έλληνες, επειδή οι επιλογές μας δικαιώθηκαν, επειδή βάζουμε πάνω απ’ όλα το κοινό καλό, εμείς έχουμε το θάρρος να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια. Έχουμε το θάρρος να κάνουμε περιοδείες, να πηγαίνουμε στα χωριά, να πηγαίνουμε στα καφενεία και να τους λέμε ότι απ’ όλα αυτά δεν υποσχεθήκαμε εμείς τίποτα. Μπροστά στη φοροκαταιγίδα που ξεκίνησε, μπροστά στην ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια και τα περίεργα  και τα ύποπτα της κυβέρνησης, δεσμευόμαστε για  υπεύθυνη, δυναμική αντιπολίτευση. Πυξίδα μας είναι το συμφέρον της χώρας. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, το περασμένο καλοκαίρι, έβαλε πλάτη για να μείνει η  χώρα στο ευρώ. Όμως, τελικά να τελειώνει αυτό το παραμύθι, γιατί ακούω σε πολλές εκπομπές αλλά και σήμερα ότι μα εμείς ψηφίσαμε το μνημόνιο λέει.
Ναι, εμείς ψηφίσαμε το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει στόχους και χρονοδιάγραμμα. Τα μέτρα είναι δικά σας. Έχουν υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Δεν είναι δικά μας.  Φέρτε λοιπόν άλλα μέτρα, με θετικό πρόσημο για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Όχι τα μέτρα, αλλά η χώρα πως θα βαδίσει για να μείνει στο ευρώ, να μείνει στην ευρωζώνη. Επομένως το παραμύθι τα ψηφίσατε δεν ισχύει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Σας δώσαμε εξουσιοδότηση για να υπογράψετε το πρόγραμμα, ψηφίσαμε το πρόγραμμα που προβλέπει στόχους και χρονοδιάγραμμα και εσείς θα φέρνατε μέτρα με κοινωνικό και θετικό πρόσημο. Τώρα, ψηφίστε τα  μόνοι σας, γιατί είναι αντικοινωνικά, γιατί δημιουργούν πρόβλημα στη κοινωνία. Εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.