Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ρόλο των Περιφερειών στο μεταναστευτικό ζήτημα.



http://www.vozemberg.gr/wp-content/uploads/2014/10/europarliament_eliza_speech-505x330.jpg

Στο πλαίσιο της 13ης ετήσιας εκδήλωσης «OPEN DAYS - Ευρωπαϊκή εβδομάδα των περιφερειών και των πόλεων», που λαμβάνει χώρα αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τις Ιταλικές Περιφέρειες Σικελίας και Καλαβρίας, φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκδήλωση με θέμα τη Μετανάστευση και τον ενεργό ρόλο των Πόλεων και των Περιφερειών.


Η Ελίζα Βόζεμπεργκ ανοίγοντας τη συζήτηση, ως κεντρική ομιλήτρια, παρουσίασε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή, που εντείνουν το προσφυγικό ζήτημα και απαιτούν άμεση ανάληψη ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Βόζεμπεργκ στο σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της εσωτερικής ασφάλειας, αλλά και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χαιρετίζοντας τις νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εντούτοις, πολλά μένουν ακόμα να γίνουν σε επίπεδο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς η Τουρκία δεν εφαρμόζει σκόπιμα τις Συμφωνίες Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και την ΕΕ.   

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ειδικότερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, λόγω των αυξημένων προσφυγικών ρευμάτων που συνεχίζουν να δέχονται ακόμα και σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη οικονομικής αλλά και πολιτικής στήριξης των Περιφερειών αυτών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παλεύουν χωρίς την απαιτούμενη βοήθεια, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με τα ελάχιστα ίδια μέσα που διαθέτουν.

Κλείνοντας, η κα Βόζεμπεργκ, ευχαρίστησε τον Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ Ν. Κωστόπουλο, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ Γ. Χατζημάρκο καθώς και το Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ Γ. Πατούλη για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης  και την ουσιαστική συμμετοχή τους, τονίζοντας τη σπουδαιότητα τέτοιων δράσεων για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της περιφερειακής πολιτικής για τη συνοχή και την ανάπτυξη