Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Θάνου: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις αναληφθείσες ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις - Η ομιλία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Θάνου: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις αναληφθείσες ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις
Τη διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν κατά αδιάβλητο τρόπο και μέσα σε κλίμα ομαλότητας και πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις αναληφθείσες ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις έδωσε για άλλη μια φορά η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στα εγκαίνια της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

O χαιρετισμόw της κ. Θάνου

«Κυρίες και Κύριοι, αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη τιμή  και χαρά, να παρευρίσκομαι  στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μάλιστα από τη θέση της Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που εφέτος έχει γενέθλια 80 χρόνων -πραγματικά ευχόμαστε να εορτάζονται επ’ άπειρον- είναι γεγονός μεγάλης σημασίας,  με μακρά παράδοση, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την  Ελλάδα και την ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη. Δεν είναι απλά μια ετήσια εμπορική εκδήλωση, αλλά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον.

Για κάθε ελληνική κυβέρνηση, η στήριξη του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι δεδομένη, καθώς τόσο η έκθεση του Σεπτεμβρίου, όσο και οι κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ HELEXPO, αποτελούν από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Επί 80 χρόνια, η ΔΕΘ παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, που αλλάζει και ανανεώνεται ανάλογα με την ιστορική συγκυρία. Ήταν το παράθυρο της Ελλάδας στον κόσμο της τεχνολογίας, εγχώριας και εισαγόμενης, παραμένει ένα σημαντικό ραντεβού καινοτομίας και μια μοναδική ευκαιρία για προβολή και δικτύωση των επιχειρήσεων.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι η έκθεση του Σεπτεμβρίου αντέχει στην κρίση. Ότι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα, την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν.  Όπως την αγκαλιάζουν και την στηρίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως αναπόσπαστο γεγονός της ζωής της πόλης.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πλειόνων εκθετών, διαφορετικών και σημαντικών  τομέων για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της, δίνει το στίγμα ότι η Ελλάδα αντέχει, δημιουργεί και αναπτύσσεται, ακόμα και στα δύσκολα. Μάλιστα, σε τομείς όπως της τεχνολογίας, του πολιτισμού, της ενέργειας και των επιστημών η χώρα μας μπορεί σίγουρα στο μέλλον να αποτελέσει σημείο αναφοράς, διεθνώς.
Υπό την ιδιότητά μου, ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, δεν πρόκειται, ασφαλώς, ούτε προγραμματικές δηλώσεις να κάνω, ούτε να παρουσιάσω την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Η κυβέρνησή μας έχει, με βάση το Σύνταγμα, προδιαγεγραμμένη θητεία, καθώς και περιορισμένες αρμοδιότητες, οι οποίες, πέρα από τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων, είναι η διενέργεια των εκλογών, κατά τρόπο αδιάβλητο, μέσα σε κλίμα ομαλότητας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω, ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως επίσης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνησή μας θα σεβασθεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας.

Επιπρόσθετα, η Κυβέρνησή μας καλείται, λόγω έκτακτης και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, να διαχειρισθεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η Υπηρεσιακή Κυβέρνησή  αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχθεί το κύριο βάρος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και να ευχαριστήσω τις τοπικές κοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα, που παρ’ όλες τις δυσκολίες που βιώνουν, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχουν επιδείξει συγκινητική ευαισθησία και αλληλεγγύη και έχουν σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Χαίρομαι πολύ που είμαι σήμερα μαζί σας, εδώ που χτυπά αυτές τις μέρες η καρδιά των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Θέλω επίσης να σας συγχαρώ και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έχετε διοργανώσει. Εύχομαι, κάθε επιτυχία».