Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

«Δεν υπάρχει “friendly Grexit”» Βαλς: «Η Γαλλία αρνείται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

Βαλς: «Η Γαλλία αρνείται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»
Παρίσι, Γαλλία
«Ο,τι αποδυναμώνει την Ελλάδα μας αποδυναμώνει όλους συλλογικά. Εμείς, η Γαλλία, θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό». Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φράση του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αρνούμενος κατηγορηματικά – και καταχειροκροτούμενος γι’ αυτό από τους σοσιαλιστές βουλευτές – να εξετάσει το ενδεχόμενο Grexit.

Σε μία προσπάθεια, να προλάβει την κριτική της αντιπολίτευσης, ο Βαλς τόνισε ότι η Γαλλία σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται πίσω από τη Γερμανία στις διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η αποδοχή μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ομολογία αδυναμίας και αντίθετη στις δεσμεύσεις μας». «Αρνούμαι», πρόσθεσε.

Στρέφοντας τα βέλη του στη γαλλική αντιπολίτευση, ο γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Δεξιά θα χρησιμοποιήσει την ελληνική κρίση για να πλήξει τον Φρανσουά Ολάντ τον οποίο συνεχάρη για τη μέχρι σήμερα στάση του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει «ήρεμα» από το ευρώ επεσήμανε στη συνέχεια ο Βαλς, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς όλους όσοι - εντός και εκτός Γαλλίας - έχουν κατά καιρούς μιλήσει για «friendly Grexit».

Για τον Βαλς, «είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια βιώσιμη πορεία του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια», υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει τον εαυτό της».

Το ζήτημα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί ξανά στην Εθνοσυνέλευση μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Newsroom ΔΟΛ