Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μαραθώνιες Διαβουλεύσεις Διαπραγματεύσεις μέχρι τελικής πτώσης - Ποια σενάρια εξετάζονται

tsipras merkel greferendumΣυνεχίζονται για περισσότερες από 15 ώρες οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Επιδίωξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να σταλεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Ελλάδα οδεύει προς λύση ώστε να σταματήσει ο οικονομικός πνιγμός της χώρας. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν από νωρίς ότι η κατάσταση είναι πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν οδηγήσουν σε επίτευξη μεσοπρόθεσμης αλλά και βραχυπρόθεσμης λύσης προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης των διαρθρωτικών μέτρων, των λεγόμενων από τους εταίρους «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα. Βασικά σημεία τριβής παραμένουν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δανεισμού και το ζήτημα του αιτήματος μεταφοράς ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ σε ανεξάρτητο fund στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες επί τάπητος βρίσκεται ένα σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 7,5 δις ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει άμεσα οφειλές προς ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται: είτε με αξιοποίηση κερδών από ελληνικά ομόλογα SMPs, είτε με σύναψη διμερών δανείων -σύμφωνα με Γάλλους δημοσιογράφους το Παρίσι εμφανίζεται πρόθυμο να συνεισφέρει- ή με ενεργοποίηση «παγωμένης» χρηματοδότησης ύψους 13 δις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) από το 2010, η οποία όμως χρειάζεται συνεδρίαση του Ecofin (υπάρχει τακτική, προγραμματισμένη για την Τρίτη) προκειμένου να τα «ξεκλειδώσει». Το τελευταίο θεωρείται και το επικρατέστερο.
Στο ζήτημα των επικυρώσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, μετά τη Γερμανία που ζητά ταχείες εκγρίσεις από την Αθήνα διότι η γερμανική βουλή κλείνει την Πέμπτη για διακοπές, και η Ολλανδία δηλώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κοινοβουλευτική έγκριση παρά μόνο εάν η Ελλάδα αναιρέσει τις μονομερείς αποφάσεις που έχει λάβει από τον Ιανουάριο, όπως οι επαναπροσλήψεις στο δημόσιο. Σε αυτήν την περίπτωση αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για διευθέτηση του ζητήματος με την ένταξη των προσλήψεων στην ποσόστωση του 2015-2020.
Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων ζητείται ο στόχος των 50 δις να καλυφθεί όχι μόνο από τη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τα οποία μέχρι να εκποιηθούν,-μακροπρόθεσμα- θα χρησιμεύουν ως εγγυήσεις για το πρόγραμμα. Την ελληνική αντίδραση συγκεντρώνει το γερμανικό αίτημα για μεταφορά των χρημάτων σε ανεξάρτητο fund που έχει δημιουργηθεί στο Λουξεμβούργο.
Σε σχέση με το ΔΝΤ, οι εταίροι επιμένουν στο να παραμείνει κανονικά στο πρόγραμμα δανεισμού της ελληνικής οικονομίας, σημείο που εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής.
Εφόσον η ΕΚΤ πειστεί ότι υπάρχει «προοπτική αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα», αναμένεται να χορηγήσει σύντομα ρευστότητα στις τράπεζες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012, ενώ από το τελικό κοινό ανακοινωθέν που βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης λείπει η αναφορά περί ενδεχόμενου προσωρινού Grexit στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Οι διαβουλεύσεις έπειτα από δεύτερη διακοπή όπου πραγματοποιήθηκε δεύτερη τετράωρη τετραμερής μεταξύ Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ και Τούσκ, με παράλληλη συνάντηση Τσακαλώτου-Σαπίν-Σόιμπλε συνεχίζονται και πάλι.
Πηγή ΕΡΤ1