Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

"Βόμβα" κατά του δημοψηφίσματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης – "Δεν πληροί τις προϋποθέσεις" – Εν αναμονή διαγγέλματος Τσίπρα

Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι όροι του ελληνικού δημοψηφίσματος δεν πληρούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου
Μέχρι αυτή την ώρα και εν αναμονή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού το οποίο καθυστερεί περισσότερο από το αναμενόμενο:
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν ότι ενώ ο πρωθυπουργός έχει ετοιμάσει τι πρόκειται να πει στο διάγγελμά του, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους στενούς του συνεργάτες και δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να ακυρώσει το δημοψήφιμα!

Με την πρόταση που έχει κάνει στους Θεσμούς, ο πρωθυπουργός θεωρεί πως έχει ικανοποιήσει ένα απο τα αιτήματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλο ένα του Πάνου Καμμένου και γι´ αυτό θεωρεί πως θα έχει τη στήριξή τους, χωρίς όμως οι ίδιοι να του το έχουν εκφράσει προσωπικά. Εκτιμά όμως ότι μια τέτοια συμφωνία δύσκολα μπορεί να πάράσει από τη Βουλή και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο "πονοκέφαλος" του Μαξίμου συνοψίζεται στην εξής πρόταση: αν η κυβέρνηση πάρει πίσω το δημοψήφισμα, άμεσα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αλλά αν δεν το κάνει, μέχρι τη Δευτέρα δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση και υπάρχει κίνδυνος με τις τράπεζες κλειστές η οικονομία να καταρρεύσει κυριολεκτικά και χωρίς να υπάρχει γυρισμός.

Απο εκεί και πέρα, κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη τρόπος να πάρει η Ελλάδα τα 12 δισ. του προγράμματος που τελείωσε (με το επόμενο πρόγραμμα, από τον ESM) και με αυτά εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες και να υπάρξει ρευστότητα.

Στο μεταξύ  "Βόμβα" από το Συμβούλιο της Ευρώπης! "Το ελληνικό δημοψήφισμα δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ" μεταδίδει το Associated Press. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου, τίθενται ζητήματα χρόνου αλλά και σαφήνειας του ερωτήματος.

newsit.gr