Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται της Αριστεράς και της Πλατφόρμας! - Τα δεδομένα για Λαφαζάνη

Συμφωνία: Καταψηφίζει η Αριστερή Πλατφόρμα - Τα δεδομένα για Λαφαζάνη

Ξεκάθαρη θέση απέναντι στην συμφωνία παίρνει η Αριστερή Πλατφόρμα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον για την ώρα δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η συμφωνία που "βγήκε" από την χθεσινή μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής, έχει προκαλέσει ντόμινο αλλαγών στο κυβερνητικό τοπίο. Η Αριστερή Πλατφόρμα, του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι ξεκάθαρο πως προτίθεται να καταψηφίσει την συγκεκριμένα συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων.


Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega, ακόμη δεν έχει ξακαθαριστεί το ποια στάση ακριβώς θα κρατήσουν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, με την διευκρίνιση πως βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του καθενός το αν θα ψηφίσει "όχι", "παρών", ή την επιλογή της αποχής.

Αυτό που επίσης προκύπτει είναι πως τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχει ζητηθεί η παραίτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από το υπουργικό του πόστο.
Τα μελη της Αριστερής Πλατφόρμας μετά και την διαφοροποίηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Στρατούλη στην ψήφιση της εξουσιοδότησης στην Βουλή άκουγαν τα όσα έβλεπαν το φως την ώρα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα τα βροντήξει και θα φύγει.

Το ίδιο πίστευε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης που η ιδέα μιας κυβέρνησης που εξαναγκάζεται και σύρεται σε συμφωνία δεν τους ενθουσίαζε καθόλου.

Αυτά δεν έγιναν και τα νταούλια άρχισαν να παίζουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις αγορές που είχε πει λίγο πριν τις εκλογές ο Αλέξης Τσιπρας.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε από το Iskra το οποίο εκπροσωπεί τις θέσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόσμας. Με ένα κείμενο καταπέλτη επί της ουσίας διαχωρίζουν απόλυτα την θέση τους και μιλούν για «τραγική εξέλιξη» και «λυκοσυμμαχίες».

Αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα αφού σχεδόν όλα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έδωσαν ραντεβού στον δεύτερο όροφο της Βουλής. Λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή προσήλθαν, μεταξύ άλλων, οι Π. Λαφαζάνης, Ν. Χουντής, Κ. Ήσυχος, Δ. Στρατούλης, Θ. Πετράκος, Ι. Σταθάς, Σ. Παπαδόγιαννη, Στ. Λεουτσάκος.
Όλοι συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Και όλα αυτά την ώρα που νομοσχέδια πρέπει να ψηφιστούν ως προαπαιτούμενα για την συμφωνία στην Βουλή.

Τα «δύσκολα νομοσχέδια» δεν αναμένεται να έχουν την στήριξή τους και αμφίβολη είναι και η στήριξη άλλων στελεχών όπως η Ραχήλ Μακρή, η οποία έκανε λόγο για «συμφωνία Βάρκιζας Νο 2», ο Κώστας Λαπαβίτσας ο οποίος με άρθρο του ζήτησε να βγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ, ο Πανος Σκουρλέτης ο οποίος ζήτησε εκλογές και κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Επίσης ο Μανώλης Γλέζος, σε συνέντευξή του ζήτησε από τον Τσιπρα να ακούσει το ΟΧΙ του ελληνικου λαού και να πει όχι στην υποταγή.

Αύριο στις 8 το πρωί συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα αναμένεται να είναι ακόμα πιο βαρύ απ’ ότι ήταν την τελευταία φορά. Ο κ. Τσιπρας ίσως λένε αυτοί που ξέρουν πρέπει ν’ αποφασίσει με ποιους θα πορευθεί και ποιους θ’ αφήσει.