Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Στις 12 το μεσημέρι θα ανοίξουν τα ΑΤΜ Κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες | Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων

Κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου οι ελληνικές τράπεζες | Στα 60 ευρώ το ημερήσιο όριο αναλήψεων
Κλειστές τράπεζες μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, καθώς και επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ημερήσιο όριο αναλήψεων θα είναι 60 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά λογαριασμό. "Το όριο θα αυξάνεται κάθε φορά που η ΕΚΤ θα ενισχύει τις ελληνικές τράπεζες με ELA" ανέφερε η πηγή στον ΕΤ. Oι ίδιες πληροφορίες θέλουν η απόφαση να έχει κατ' αρχήν ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου. Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν στις 12.00 το μεσημέρι ώστε να έχει γίνει ο εφοδιασμός τους.
Υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο να ανοίξουν κάποια υποκαταστήματα τραπεζών ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν διαθέτουν κάρτες αναλήψεων/χρεωστικές. Επίσης για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ υπάρχει η σκέψη να πληρωθούν με ταχυδρόμο όπως γινόταν παλιά.

Πηγή του πρακτορείου Reuters αποκάλυψε ότι κλειστό θα παραμείνει αύριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.


Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, βάσει του νόμου, είναι το θεσμικό όργανο που δύναται να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών την ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).Tην απόφαση την παίρνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να νομοθετήσει άμεσα.

Το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αντιπρόεδρος είναι ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το ΓΛΚ, Δημήτρη Μάρδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Μιχελής, η πρόεδρος της Ελληνικης Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, ο υποδιοικητής της TτΕ κος Μουρμούρας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Ξένοι δημοσιογράφοι έχουν ήδη αρχίσει να σχολιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει αυτή η εξέλιξη τον ελληνικό τουρισμό. Μεταξύ αυτών και ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «ο ελληνικός τουρισμός θα πληγεί από το γεγονός ότι οι τουρίστες δεν θα μπορούν να σηκώσουν χρήματα από τα ATM’s».







Η απόφαση της ΕΚΤ

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα και ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας θα διατηρηθεί στα επίπεδα της Παρασκευής 26 Ιουνίου» γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ, και συνεχίζει: «Το συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι:« Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».


Έντονη φημολογία νωρίτερα το πρωί 

Οι πληροφορίες το πρωί της Κυριακής ήταν συγκεχυμένες, καθώς ορισμένα ξένα μέσα ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα διέκοπτε την στήριξη των ελληνικών τραπεζών ενώ άλλα υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Πιο συγκεκριμένα, το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ θα σταματήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας την Κυριακή ενώ ταυτόχρονα σημείωνε ότι η Ελλάδα «μάλλον θα πρέπει να ανακοινώσει ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα». Ο δημοσιογράφος του δικτύου Ρόμπερτ Πρέστον, ο οποίος επικαλείτο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ταυτόχρονα ότι αναμένεται και επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), κάτι που τελικώς επιβεβαιώθηκε.

Εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι είναι μάλλον απίθανο η ΕΚΤ σταματήσει τη χρηματοδότηση μέσω ELA. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του Έντ Κόνγουεϊ από το Sky News, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πιθανότατα να βάλει όριο στον ELA αλλά δύσκολα θα τoν διακόψει.