"Ο Βαρώτσoς δεν πέφτει έξω"
Ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η επιστημονική του ομάδα, δημοσιοποίησαν στις 16 Ιανουαρίου 2015 στο Πανεπιστήμιο Cornell τα αποτελέσματα της τεκμηριωμένης εργασίας τους, βάσει των προσεισμικών σημάτων του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, που καταγράφηκαν στον σταθμό της Κερατέας.Τα σήματα του σταθμού ΒΑΝ αφορούν την Κεντρική Ελλάδα.
Με αφετηρία τη συγκεκριμένη ανωμαλία του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, η επιστημονική ομάδα ΒΑΝ παρακολουθεί τη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς ο κ. Βαρώτσος κοινοποιεί τη μελέτη σε μία αξιόπιστη βάση δεδομένων (του Cornell Univercity) για αναμενόμενα σεισμικά γεγονότα άνω των 6 Ρίχτερ.
Τι λένε οι επιστήμονες στο zougla.gr
Το zougla.gr μίλησε με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Άκη Τσελέντη, με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, κύριο ερευνητή σεισμολογίας και με τον καθηγητή αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη, για τα σήματα της ομάδας ΒΑΝ.
Πρόκειται για τον πρώτο έγκριτο επιστήμονα και δη διευθυντή μίας από τις σημαντικότερες ερευνητικές δομές του Δημοσίου (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), που αναγνωρίζει την επιστημονική μελέτη του καθηγητή Π. Βαρώτσου και τη μελετά, όπως οφείλουν να πράττουν οι αρμόδιοι φορείς.
«Πρέπει να διαβάσουμε ό,τι υπάρχει από την επιστημονική ομάδα του κ. Βαρώτσου, ξέρουμε ότι πολλές περιοχές “φορτώνουν” ενέργεια και μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η περιοχή η οποία παρουσιάζεται στην εργασία της ομάδας ΒΑΝ», λέει ο κ. Τσελέντης.
«Το σήμα της ομάδας ΒΑΝ δημοσιοποιήθηκε πριν από τέσσερις μήνες περίπου και έχουμε μπει στο χρονικό παράθυρο (σ.σ. περίοδος κατά την οποία ισχύει το σήμα ΒΑΝ). Ανεξάρτητα αν θεωρείται πρόγνωση σεισμού ή όχι, πρέπει να το εξετάσουμε. Να ενισχυθεί η έρευνα, καθώς υπάρχουν περιοχές που έχουν “φορτώσει”, χωρίς να λέω ότι θα γίνει σεισμός καλοκαιριάτικα. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, δεν μιλάω με το σκεπτικό της πρόγνωσης, αλλά βάσει της μελέτης αυτής, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, δεν πρέπει ο κόσμος να είναι στα κάγκελα για όλο το χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Τσελέντης και συνεχίζει: «Η μελέτη ανακοινώνεται στην αξιόπιστη βάση δεδομένων του Cornell».
Ο Βαρώτσος δεν πέφτει έξω…
«Είναι γεγονός ότι ο κ. Βαρώτσος ανακοινώνει την επιστημονική του μελέτη μόνο για σεισμικά γεγονότα άνω των 6 Ρίχτερ. Στην Αμφίκλεια έπεσε λίγο έξω, γιατί καταγράφηκαν δονήσεις των 5R, ωστόσο σε όλον τον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές που φορτώνουν ενέργεια. Συμφωνώ ότι το εύρος είναι μεγάλο και κάποιος θα μπορούσε να βγάλει άχρηστη την εργασία ή να πει ότι παίζει ζάρια ο Βαρώτσος, όμως ξέρουμε ότι έχει “πέσει μέσα” στις έρευνές του και μέσα σε αυτή την περιοχή υπάρχουν υποπεριοχές που μπορεί να ενεργοποιηθούν», τονίζει ο κ. Τσελέντης.
Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο zougla.gr αναφέρει ότι για αυτές τις μελέτες που αναρτώνται, θα πρέπει να λαμβάνουν γνώση η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και ο ΟΑΣΠ, που απαρτίζονται από επιστήμονες.
Με βάση την επιστημονική μελέτη του καθηγητή κ. Βαρώτσου, η οποία εστάλη προς δημοσίευση στο Πανεπιστήμιο Cornell, επιβεβαιώνονται ενδείξεις ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από τον σταθμό της Κερατέας που αφορούν την Κεντρική Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα ΒΑΝ παρακολουθεί τη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Eπικοινωνήσαμε με τον καθηγητή αντισεισμικής προστασίας του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Παναγιώτη Καρύδη όσον αφορά την θωράκιση των κτηρίων. Ο ίδιος μας ανέφερε- με αφορμή τον σεισμό στο Νεπάλ- ότι: «Οι ζημιές που έγιναν στο Νεπάλ, έγιναν επειδή οι κατασκευές ήταν κάτω του μετρίου. Η δόνηση ήταν εξαιρετικά μικρή. Και παρόμοιος σεισμός να γίνει στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη χώρα μας. Στην Ελλάδα τέτοιες κατασκευές δεν έχουμε…»
«Κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να κάνει ελέγχους στο κτήριό του. Δεν είναι δυνατόν σε μία σεισμογενή χώρα να μην γίνονται έλεγχοι. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κτηρίου και τις τοπικές συνθήκες, πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι», τόνισε ο κ. Καρύδης.
ΠΗΓΗ :ZOUGLA.GR