Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Συνάντηση εργασίας για το ζήτημα των Ρομά με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας στην Καλαμάτα



http://www.tharrosnews.gr/sites/default/files/styles/article/public/field/image/tsiganoi%20agias%20triados.jpgΣυνάντηση εργασίας για το ζήτημα των Ρομά στην Αγία Τριάδα Καλαμάτας πραγματοποίησαν με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου και Φάνης Στεφανόπουλος, η Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας κα. Αγγελική Πουλοπούλου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του ΟΑΕΔ και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι Αντιπεριφερειάρχες εξέφρασαν την άποψη που έχει διατυπώσει επανειλημμένα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ότι το πρόβλημα των Ρομά είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με πολλαπλές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και απαιτεί ολοκληρωμένο πολιτικό σχεδιασμό, με στόχο την ενσωμάτωση τους στις τοπικές κοινωνίες, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους.
Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στη διαχρονική έλλειψη ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού των κεντρικών κυβερνήσεων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σπαταληθούν εκατομμύρια ευρώ σε κατεστραμμένες υποδομές χωρίς τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και ζήτησε από τους εκπροσώπους του Υπουργείου να καταθέσουν συγκεκριμένο κ ρεαλιστικό σχεδιασμό για το ζήτημα των Ρομά στην Πελοπόννησο.
Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε από την πλευρά του ότι η Περιφερειακή αρχή μιλά για ενσωμάτωση και ότι είναι απέναντι στη λογική των "γκέτο "και των επιπτώσεων τους στη κοινωνία.
Η κα. Πουλοπούλου αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης του.
Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας διατύπωσαν απερίφραστα την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να συνδράμει στη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Αγία Τριάδα, πάντα όμως στη λογική της κοινωνικής ενσωμάτωσης και όχι της γκετοποίησης με στόχο τη διαβίωση των Ρομά σε συνθήκες αξιοπρέπειας.
Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη διάθεση συνεργασίας όλων των μερών, δεσμευόμενος για την αρωγή του Υπουργείου και των κυβερνητικών εκπροσώπων προς την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά και στην κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ενσωμάτωση των Ρομά στη κοινωνία και απέναντι σε οποιαδήποτε λογική "γκετοποίησης".
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζήτησαν με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και  γενικότερα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου με σημαντικότερο την αντιμετώπιση της ανεργίας, που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα κοινωνικής συνοχής.
Οι Αντιπεριφερειάρχες αναφέρθηκαν στον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, ο οποίος είναι επικεντρωμένος στη νέα επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη δημιουργία νέων ευκαιριών για νέους επιστήμονες.
Ο κ. Νεφελούδης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι αυτοί είναι οι στόχοι προσωπικά του ίδιου και του Υπουργείου, και ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την εξειδίκευση των δράσεων της συνεργασίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πολλές φορές στις τοποθετήσεις του ότι ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας θα αποτελέσει σύμμαχο για την υλοποίηση των πολιτικών του Υπουργείου και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περισσότερο οι αρμοδιότητές τους. 



Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου