Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜMATEIΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Από τη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, για τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το δεκάλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα της Νέας ΔημοκρατίαςΜε μία τροπολογία που πέρασε νύχτα και δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρεί η κυβέρνηση να χειραγωγήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για την Κοινωνική Πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης για εξαντλητική διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, πέρασε στο νόμο 4320/2015 για την ανθρωπιστική κρίση, το άρθρο 45, το οποίο αναφέρεται στη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες με τρόπο περίεργο. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την ανατροπή της νομοθεσίας (Ν. 3463/2006) και ζητά την απόσυρσή του.

Η τροπολογία αυτή δεν περιλαμβάνει κανενός είδους αιτιολόγηση που να δικαιολογεί τη νομιμότητά της, ενώ ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί ενάντια στη φιλοσοφία της σε παρόμοιες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμόν 2007/2014 απόφαση του, έχει κρίνει πως δεν είναι δόκιμες οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Κοινωφελών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, διότι όπως υπογραμμίζει αυτές έχουν εμπορικό χαρακτήρα και επομένως η σύναψη τέτοιων συμβάσεων (κατά συνέπεια και με περιφέρειες), αντιστρατεύεται την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και νομολογία περί ανταγωνισμού.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και Ανασυγκρότησης προφανώς το γνωρίζουν, αλλά επιμένουν να αγνοούν υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που ασκούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικά στελέχη προσκείμενα σε αυτόν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως είναι πέρα από κομματικές γραμμές και αγκυλώσεις, έχει ανάγκη από τη συνεννόηση, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση έχει στόχο να εξυπηρετήσει μικροπολιτικούς σκοπούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα ρήγμα στις σχέσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Η συνεννόηση είναι επ' ωφελεία όλων, Πολιτείας, Πολιτών και τοπικών κοινωνιών.