Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Κάθε γιορτή, μια αφορμή να θυμηθούμε όλους όσους ξεχάσαμε και μας ξέχασαν, με μια ευχή τυπική που δηλώνει παρουσία, με μια ευχή προσωπική που αναδεικνύει το συναίσθημα μας, με μια ευχή για όλους .
OI «ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
από το Δερβένι
εύχονται σε όλους έσας που μας διαβάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου , στον καθένα προσωπικά, αλλά και στην οικογένειά του,
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
, και είθε οι δύσκολες αυτές ημέρες που περνά ο τόπος να είναι σύντομα παρελθόν.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Tραγωδία στη Γορτυνία . Ξεκληρίστηκε τετραμελής οικογένεια σε τροχαίο στην Ε. Ο. Τρίπολης - Πύργου

Ξεκληρίστηκε οικογένεια σε τροχαίο στη Γορτυνία! Νεκροί γονείς και παιδιά!
Θύματα τροχαίου δυστυχήματος έπεσαν σήμερα τα μέλη μια τετραμελούς οικογένειας, οι δύο γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, στο 85ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ξέφυγε- για άγνωστους ακόμα λόγους- από την πορεία του στο ύψος της περιοχής Καλλιάνι Γορτυνίας και έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου 40 μέτρων.Από το γκρεμό ανασύρθηκαν νεκροί ο 43χρονος πατέρας, η 38χρονη μητέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά τους (3 και 6 ετών). Μάλιστα, το 6χχρονο παιδί δεν βρέθηκε αμέσως κι εντοπίστηκε μετά από ώρα, νεκρό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια είχε πάει στην Πελοπόννησο για διακοπές.
Έρευνα για τις συνθήκες του τροχαίου διεξάγει η τροχαία της Τρίπολης.

.

Πτώση βράχου στην Παλιοβούνα Νναυπάκτου


Ακόμη μια πτώση βράχου σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Παλιοβούνα Ναυπάκτου, φαινόμενο ωστόσο σύνηθες για την περιοχή.
Όπως γράφει το nafpaktianews, ευτυχώς κανένας διερχόμενος οδηγός δεν αντιμετώπισε πρόβλημα από το μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε και έπεσε στο οδόστρωμα.
Στο σημείο έφτασε άμεσα η τροχαία Ναυπάκτου και μετέφερε το βράχο εκτός δρόμου.  Καλό θα είναι οι διερχόμενοι οδηγοί να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο σημείο.

Δεύτε λάβετε φως! Έγινε η αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Δεύτε λάβετε φως! Έγινε η αφή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
 Από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα μεταδόθηκε το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Λίγα λεπτά μετά τις 14:00 ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος βγήκε από το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου κρατώντας τις δυο δεσμίδες των λαμπάδων με το Άγιον Φως.

Χιλιάδες προσκυνητές από ολόκληρο τον κόσμο είχαν κατακλύσει τον Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να ζησουν από κοντά αυτή τη μεγάλη εμπειρία.
ύμφωνα με το newsit.gr Από τον ναό της Αναστάσεως, το Άγιο Φως αρχίζει το ταξίδι του με προορισμό τις εκκλησίες της Ελλάδας. Το αεροπλάνο με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Άκη Γεροντόπουλο, το μεταφέρει από το Ισραήλ στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, γύρω στις 18.30 το βράδυ, όπου γίνεται η τελετή υποδοχής, με τιμές αρχηγού κράτους για να ξεκινήσει, αμέσως μετά η διανομή του σε όλη τη χώρα.

Δύο αεροσκάφη αναχωρούν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα προς περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου, μεταφέροντας το Άγιο Φως σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη με προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον τελευταίο προορισμό για κάθε τομέα, κατά προσέγγιση τις 22:30.

Παράλληλα, προκειμένου να γίνει η μεταφορά και σε άλλους προορισμούς- Ηράκλειο, Χίο, Σαντορίνη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη- μετατίθεται αργότερα, κατά μία περίπου ώρα, η αναχώρηση σε προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις. Έτσι, από τα αεροδρόμια φθάνει στις πόλεις της επικράτειας και από εκεί, στις εκκλησίες, για να φωτίσει την Ανάσταση του Κυρίου και να φτάσει από χέρι σε χέρι σε κάθε σπίτι.


Τσίπρας: Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση

tsiprasleft
Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «IΙ Sole 24 Ore», όπου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της λιτότητας στην ελληνική κοινωνία, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική κρίση.
 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι για να ξεπεραστεί η κρίση χρειάζεται «μια πολιτική στροφή, με αύξηση της ζήτησης, ως συνέπεια μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων κατηγοριών πολιτών και δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης».
Για το θέμα της λιτότητας είπε ο κ. Τσίπρας:«Είμαστε κατά της λιτότητας διότι από οικονομικής απόψεως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στο κοινωνικό πεδίο οι συνέπειες είναι καταστροφικές.
Ο ανταγωνισμός ο οποίος βασίζεται στη λιτότητα, στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και στην ανεργία.
Για τις συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα είπε:
«Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, για μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Στην τετραετία του Μνημονίου η χώρα μου βυθίστηκε στη φτώχεια: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 34,6% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 18% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, όπως διαπιστώθηκε με μελέτη του OΟΣΑ».
Ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο της Λε Πεν: «Μου προκαλεί έντονη ανησυχία η άνοδος της λαϊκίστικης ακροδεξιάς της Μαρί Λε Πεν, διότι αποτελεί ήττα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας. Φοβάμαι ότι η ψήφος υπέρ της Λε Πεν δεν είναι, απλώς, ένα εκλογικό, αλλά κοινωνικό φαινόμενο».
Για τις μεταρρυθμίσεις του Ρέντσι στην Ιταλία είπε:
 «Δεν έρχομαι στην Ιταλία για να δώσω οδηγίες στον ιταλικό λαό ή στην κυβέρνηση της χώρας: ξέρουν καλύτερα από εμένα τι χρειάζεται να κάνουν και τι πρέπει να αποφύγουν. Περιορίζομαι στο να υπενθυμίσω ότι αυτό που προβάλλεται στην Ελλάδα, είναι ένα έργο τρόμου. Η Ιταλία βγαίνει, με δυσκολία, από έξι χρόνια ύφεσης (αν εξαιρέσει κανείς την αχτίδα ανάπτυξη του 2010- 2011). Για φέτος, η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μια ασθενική ανάπτυξη του 0,7%. Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον μπορεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια το πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών, της τάξης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν είναι άλλο από έναν ευφημισμό, αντί της λέξης λιτότητα».

ysterografa.gr

Σύσκεψη "καραμανλικών" για τις... εξελίξεις που έρχονται

Xristos-Xatziemmanouil
Σύσκεψη στελεχών που πρόσκεινται στο καραμανλικό στρατόπεδο, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικοινωνιακή ομάδα που βρέθηκε στο πλευρό του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, την περίοδο 2004-2009, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα, με “ατζέντα” τις εξελίξεις που ενδεχομένως προκύψουν από τα αποτελέσματα των διπλών εκλογών του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τη σχετική αποκάλυψη κάνει ο “Βηματοδότης” στο “Βήμα της Κυριακής”, κατονομάζοντας ως πρωταγωνιστές της “σύναξης” τους Άγγελο Φιλιππίδη, Διονύση Ζακυνθινό και Χρήστο Χατζηεμμανουήλ.
Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δηλώνει ότι τακτοποίησε τις εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, και εμφανίζεται και πάλι πολιτικά “ανήσυχος”.
Ο Διονύσης Ζακυνθινός βρίσκεται σήμερα κοντά στην Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ διαχρονικά αναλάμβανε “επικίνδυνες αποστολές” για το καραμανλικό στρατόπεδο.
Ο Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, άλλοτε επικεφαλής του ΟΠΑΠ, έμεινε τα τελευταία χρόνια μακριά από το επίκεντρο της δημοσιότητας, ενώ διατηρεί επαφές με το υπόλοιπο καραμανλικό στρατόπεδο.

ysterografa.gr

Ανάσταση Ελλήνων


Είναι πολλές φορές που στο μυαλό μας αυτήν την δύσκολή περίοδο που περνάει η χώρα μας να την συγκρίνουμε με την Μεγάλη Εβδομάδα και τα πάθη του Κυρίου.
Ίσως στο φετινό Πάσχα να υπήρχε η πιο δυνατή και φορτισμένη σκέψη του κάθε ανθρώπου πάνω σε αυτήν πολύπαθη χώρα που να ένιωσε την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στο Θείο Δράμα του Θεανθρώπου.
Η φράση που ακούγεται «…προσδοκώ Ανάσταση Νεκρών…» να έχει φέτος πιο δυνατή σημασία πιο δυνατό συναίσθημα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του Μεταπολεμικού Ελληνικού κράτους στο μυαλό του κάθε Έλληνα. Να την συλλαβίζει από μέσα του ο καθένας και να μετενσαρκώνεται με τα πάθη…
Τα πάθη τα δικά του της καθημερινότητάς του της οικογένειας του, του ίδιου του νου. Να έρχεται πιο κοντά στην γεμάτη ουσία αυτή πρόταση νιώθοντας και ελπίζοντας με την Ανάσταση να Αναστηθεί όχι μόνο ο Χριστός μας αλλά ο κάθε μικρός χριστούλης που ζει μέσα μας για να μας δώσει την δύναμη εκείνη να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στην ζωή.
Φέτος για τους πιο πολλούς Έλληνες η Ανάσταση και το Άγιο Πάσχα δεν θα είναι όπως άλλες φορές που παίρναμε το άγιο φώς φτάνοντας στην εκκλησία δώδεκα παραπέντε φεύγοντας δώδεκα και πέντε γιατί περίμενε η ζεστή μαγειρίτσα και τα κοψίδια στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο.
Φέτος η σημασία της Ανάστασης του Κυρίου για τον καθένα είναι ξεχωριστή. Μέσα τους ελπίζει και σε μια άλλη Ανάσταση προσωπική, απέναντι σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν το κουρασμένο μυαλό μας από τα προβλήματα της πραγματικότητας με την οικονομική κατάσταση της χώρας και συνάμα του κάθε νοικοκυριού.
Φέτος η Ανάσταση φέρνει την ελπίδα σε όλους μας για κάτι καλύτερο για κάτι που θα αναπτερώσει το ηθικό για να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε κάτι που θα έρθει.
Ευλογούμε για Ανάσταση Νεκρών… Ελπίζουμε για Ανάσταση Ελλήνων.
Καλή Ανάσταση Έλληνες.

Εν αρχή ην ο Λόγος…

the_ressurrection_of_christ
Το Ευαγγέλιο που διαβάζεται όταν… οι περισσότεροι έχουν φύγει από τους ναούς μετά το “Χριστός Ανέστη”, το βράδυ της Ανάστασης, αποτελεί και τον πρόλογο στην ανάγνωση και κατανόηση του μεγάλου μυστηρίου του Χριστιανισμού.
Κατά Ιωάννην, λοιπόν:
“ΕΝ ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος. 2 Οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν Θεόν. 3 πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἓν ὃ γέγονεν. 4 ἐν αὐτῷ ζωὴ ἦν, καὶ ἡ ζωὴ ἦν τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων. 5 καὶ τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει, καὶ ἡ σκοτία αὐτὸ οὐ κατέλαβεν.
6  Ἐγένετο ἄνθρωπος ἀπεσταλμένος παρὰ Θεοῦ, ὄνομα αὐτῷ  Ἰωάννης· 7 οὗτος ἦλθεν εἰς μαρτυρίαν, ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός, ἵνα πάντες πιστεύσωσι δι’ αὐτοῦ. 8 οὐκ ἦν ἐκεῖνος τὸ φῶς, ἀλλ’ ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός. 9  Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον. 10 ἐν τῷ κόσμῳ ἦν, καὶ ὁ κόσμος δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ ὁ κόσμος αὐτὸν οὐκ ἔγνω. 11 εἰς τὰ ἴδια ἦλθε, καὶ οἱ ἴδιοι αὐτὸν οὐ παρέλαβον. 12 ὅσοι δὲ ἔλαβον αὐτόν, ἔδωκεν αὐτοῖς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι, τοῖς πιστεύουσιν εἰς τὸ ὄνομα αὐτοῦ, 13 οἳ οὐκ ἐξ αἱμάτων, οὐδὲ ἐκ θελήματος σαρκός, οὐδὲ ἐκ θελήματος ἀνδρός, ἀλλ’ ἐκ Θεοῦ ἐγεννήθησαν. 14 Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν, καὶ ἐθεασάμεθα τὴν δόξαν αὐτοῦ, δόξαν ὡς μονογενοῦς παρὰ πατρός, πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας. 15  Ἰωάννης μαρτυρεῖ περὶ αὐτοῦ καὶ κέκραγε λέγων· οὗτος ἦν ὃν εἶπον, ὁ ὀπίσω μου ἐρχόμενος ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν. 16 Καὶ ἐκ τοῦ πληρώματος αὐτοῦ ἡμεῖς πάντες ἐλάβομεν, καὶ χάριν ἀντὶ χάριτος· 17 ὅτι ὁ νόμος διὰ Μωϋσέως ἐδόθη, ἡ χάρις καὶ ἡ ἀλήθεια διὰ  Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐγένετο”.

Η λειψυδρία της Κορίνθου το 1908 και ο Σιγ.Μινέϊκο.

Η λειψυδρία της Κορίνθου το 1908 και ο Σιγ.Μινέϊκο 
του Ματθαίου Ανδρεάδη, ιστορικού
Οι Κορίνθιοι, τις ελπίδες τους για την εξασφάλιση πόσιμου ύδατος, ήτοι για τη λύση του βασανιστικού προβλήματος της λειψυδρίας της πόλης τους, δεν είχαν στηρίξει μόνο στην περιοχή Μαψού-Σολωμού, όπως είδαμε στο προηγούμενο, αλλά μελετούσαν τη μεταφορά ύδατος και απ΄τη Στυμφαλία, όταν θα γινόταν η μεταφορά των υδάτων αυτών στην Αθήνα.
Τα τότε δημοτικά συμβούλια του δήμου Κορινθίων είχαν ζητήσει να γίνει πρόβλεψη και για την πόλη, ορίζοντας προς τούτο και επιτροπές.
Το 1894 το δημοτικό συμβούλιο (που συγκροτούσαν οι Κίμωνας Ρουφογάλης, πρόεδρός του και Παν. Παπαληγούρας, Θεοφάν. Γαμβρούλης, Αθ.Καλλίρης, Α. Πιτσούνης, Θ.Ρομπόκος, Α.Λώλος, Γεώργ.Παπαϊωάννου, Βλάσ. Κωνσταντίνου, Θεοχ.Ρέντης, Γρηγ. Πετρουτζόπουλος και Δημ.Ρίσκας, μέλη), όρισε προς τούτο νέα επιτροπή.
Την 22α Δεκεμβρίου 1896, πάλι, το δημοτικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Βλασ.Ι.Κωνσταντίνου, ο ξανά δήμαρχος Κορινθίων, Κίμων Ρουφογάλης, έθεσε εκ νέου το πρόβλημα:
«Η πόλις της Κορίνθου στερείται πηγαίων και τρεχουμένων υδάτων προς πόσιν των κατοίκων και τας λοιπάς αυτών ανάγκας. Ύδρεύεται από της συστάσεως αυτής, ήτοι από τεσσαρακονταετίας εκ φρεάτων, τα οποία μόνον ανωφελή είναι, αλλά και επί την υγείαν των κατοίκων και περιοίκων ολεθρίως επιδρούν, πλην δε τούτου ολόκληρος η πόλις κινδυνεύει να μεταβληθή εις νοσογόνον εστίαν, ένεκα των απανταχού ταύτης ηνεωγμένων βόθρων».
Και στράφηκαν, όπως είδαμε ανατολικά του Ακροκόρινθου, στη θέση Μαψό ή Σολωμού, όπου υπήρχαν πηγές που ανήκαν στο δήμο Κορίνθου γύρω στις πέντε οκάδες, σύμφωνα με καταμέτρηση, η οποία έγινε από ειδικό υδραυλικό και της πιο καλής ποιότητος, όπως προέκυπτε απ΄τα συστατικά τους, κατά την γενομένη αρμοδίως χημική ανάλυση.
Και οι πηγές αυτού του ύδατος απείχαν απ΄την πόλη Κορίνθου περίπου εννέα χιλιόμετρα, κατά τη γενομένη επίσης καταμέτρηση από τον ειδικό Μηχανικό, που προσκαλεσμένος απ΄ τον Δήμαρχο, μελέτησε το έργο της διοχετεύσεως του ύδατος και συνέταξε τα αναγκαία διαγράμματα και τους προϋπολογισμούς του έργου.
Επρόκειτο για τον Σιγισμούνδο Μινέϊκο, Πολωνό μηχανικό, εκ μητρός πάππο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος και πρίν είχε αναλάβει, υπηρετώντας στο δημόσιο, την εκτέλεση ύδραυλικών έργων στη Θεσσαλία, δηλαδή της αντιμετωπίσεως των εκχυλίσεων του ποταμού Σπερχειού για την αξιοποίηση «των παρ΄αυτού κατακλυζομένων εδαφών», επι υπουργίας εσωτερικών του Κερκυραίου Γ.Θεοτόκη.
Ο μηχανικός Σιγισμούνδος Μινέϊκο θεωρείτο ο ξένος που ως ειδικός περί τα υδραυλικά είχε εξασκηθεί, σε πολλά τέτοια έργα στην αλλοδαπή, γι΄αυτό και όλοι περίμεναν πως «ηδύνατο να παράσχη την εγγύησιν ως προς την καλήν, και επωφελή του ποταμού Σπερχειού διαρρύθμισιν». Λόγω δε της ειδικότητος αυτής και ικανότητός του ήταν περιζήτητος σε κάθε αναφυόμενη επείγουσα και επιτακτική υδραυλική ανάγκη.
Και όταν προέκυψε το ζήτημα της Κορινθιακής Βόχας, για κατασκευή διώρυγας και τιθάσσευση των υδάτων, που συνέρρεαν στο βαθύπεδο της λοφώδους ενδοχώρας, στάλθηκε εδώ, εγκαταλείποντας την απασχόλησή του στην κοιλάδα του Σπερχειού.
Αλλά, μόλις περάτωσε την εργασία του στο ύπαιθρο της Βόχας, αναγγέλθηκε οτι θ΄απολυθεί της «επι θητεία υπηρεσίας» του, πράγμα το οποίο, μόλις μαθεύτηκε βύθισε και πάλι τους ενδιαφερόμενους στη Φθιώτιδα και στην Κορινθία σε απελπισία.
Ζητήθηκε, λοιπόν, απ΄τη Βουλή «όπως ο εθνικός μηχανικός Σιγ.Μινέϊκος εξακολουθήση παραμένων εν τη υπηρεσία του Κράτους και διότι ειδικός ών αποβαίνει χρησιμώτατος, αλλά και διότι εις τον άνδρα τούτον οφείλει περίθαλψίν τινα η Ελλάς, ένεκα των προσενεχθεισών υπηρεσιών εκ μέρους αυτού εις προλαβούσας εποχάς, καθ΄άς ούτος υπηρέτει ως Νομομηχανικός εν Ιωαννίνοις και τας οποίας η Ελληνική Κυβέρνησις δεν αγνοεί».
Τα Γιάννινα τότε ήσαν υπόδουλα και «αι παρά του Σιγισμ. Μινέϊκου προσφερθείσαι υπηρεσίαι ήσαν εθνικού δια την χώραν χαρακτήρος».Προφανώς η σύμβασή του ανανεώθηκε μακροχρόνια. Και μετ΄από καιρό, μετατέθηκε στην Αχαϊα υπηρετώντας στην Πάτρα, όπου και έκανε γαμπρό του τον Γ.Παπανδρέου.
πηγή: Πολίτης Της ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, τεύχος 253, 18 Απριλίου 2008
- Επίσης: openkorinthos.gr

Πέθανε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Πέθανε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Σε ηλικία 87 ετών «έφυγε» ο βραβευμένος συγγραφέας.
Ο νομπελίστας κολομβιανός συγγραφέας Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες, μια από τις κορυφαίες πένες της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό, στο οποίο είχε εγκατασταθεί από το 1961. Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο δημοσιεύματα μεξικανικών εφημερίδων, ενώ αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥ


 [Χρ.Γεωργαντοπούλου]-Αυγοτέμπερα σε ξύλο με φύλλο χρυσού

KΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Οι αδικίες της εγκυκλίου για το επίδομα: Ποιοι το χάνουν

Έως τις 10 Μαΐου 2014 θα έχει καταβληθεί η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση των 500 έως 1.083 ευρώ σε όσους από τους δικαιούχους υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους έως το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Αυτό διευκρίνισε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας -μεταξύ άλλων- και ποιοι εξαιρούνται από τη λήψη του επιδόματος, το οποίο δικαιούνται συνολικά 600.000 νοικοκυριά ή 1.000.000 άτομα.

Ο Φυντανίδης ετοιμάζει βιβλίο για την “Ελευθεροτυπία”

Serafeim-Fyntanidis
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημοσιογράφους των τελευταίων δεκαετιών, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ετοιμάζεται να εκδώσει βιβλίο στο οποίο θα καταγράφει την ιστορική διαδρομή της “Ελευθεροτυπίας”, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που έχει η στήλη “Τυπολογίες” στο “Παρόν της Κυριακής”.
Σημειώνεται ότι η διαδρομή του Σεραφείμ Φυντανίδη στον ελληνικό Τύπο ταυτίστηκε με τη θυελλώδη άνοδο της “Ελευθεροτυπίας”, στα χρόνια του Κίτσου Τεγόπουλου, ενώ ο ίδιος ο Σεραφείμ Φυντανίδης αποχώρησε μετά από σύγκρουση με τη Μάνια Τεγοπούλου.
Μετά το “αντίο” Φυντανίδη, η “Ελευθεροτυπία” δεν ήταν ποτέ πλέον η ίδια.

ysterografa.gr

Ο Λαζόπουλος είπε "όχι" στον Τσίπρα. Επίθεση κατά του Σταύρου Θεοδωράκη για διαπλοκή

Lakis-Lazopoulos
Με μια επιστολή προσωπικού χαρακτήρα προς τον Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύεται στην “Αυγή”, ο Λάκης Λαζόπουλος αρνήθηκε τελικά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αναμέτρηση του Μαϊου.
Ο γνωστός ηθοποιός επικαλείται αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, που δεν του επιτρέπουν να εκτεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία, συντάσσεται ωστόσο με τη ρητορική και τις πολιτικές στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο Λάκης Λαζόπουλος εξαπούσει επίθεση κατά του Σταύρου Θεοδωράκη, χωρίς μάλιστα να τον κατονομάζει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ένα όχημα που χρησιμοοιεί η εγχώρια διαπλοκή, για να… προλάβει την ανατροπή της.
“Το εγχώριο σύστημα, πανικόβλητο απ’ την κατάσταση, τρέχει μ’ ένα σακίδιο στον ώμο για να προλάβει την ανατροπή του”, είναι η χαρακτηριστική αοστοφή της ειστοής αζόπουου, που φωτογραφίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη.
“Ξέρω ότι, τούτη την ώρα, πας μη εγκάθετος χρήσιμος για τον τόπο. Είναι όμως τόσες πολλές οι υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, που είναι αδύνατο να τις βάλω στην άκρη για να ανταποκριθώ στην πρόσκληση αυτή. Επιτρέψτε μου, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να δηλώσω την αδυναμία μου να θέσω τις όποιες δυνάμεις μου στην υπηρεσία της χώρας μας συνεχίζοντας να υπηρετώ αυτά που χρόνια υπηρετώ: τα της τέχνης μου.
Υπάρχουν άνθρωποι πολλοί με ανάστημα στη χώρα αυτή που μπορούν να συμβάλουν σε μια νέα πορεία της Ευρώπης. Δεν είμαι εγώ ο απαραίτητος. Ας μην γίνω σαν τους υπερτραφείς της νόησης που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν τα μούτρα τους, από το τζάμι της τηλεόρασης. Αυτούς από τους οποίους άλλωστε, η χώρα κινδύνευσε να χάσει οριστικά τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Από αυτούς που αυτοβαπτίστηκαν σωτήρες μας αμέσως μετά”, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Λάκης Λαζόπουλος στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα.

ysterografa.gr

Γιατί η ΔΗΜΑΡ «ζήλεψε» την Ελιά

koinoniko-kentro
Η στάση της Ελιάς (κυρίως των στελεχών της που την εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση) ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, έδωσε μία δυνατή γεύση για το πως ο νέος πολιτικός σχηματισμός αντιλαμβάνεται τον λεγόμενο τρίτο πόλο. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει ιδεολογήματα, αλλά θέλει πράξεις.
Το στοίχημα επιτυχίας της Ελιάς είναι η πραγματική οικονομία και η προστασία της μικρομεσαίας και αδύναμης εισοδηματικά τάξης. Αυτό έγινε ορατό με τη διάταξη για το γάλα πως δεν «αστειεύονται» πολιτικά. Όπου απεφεύχθη ο κανιβαλισμός της κτηνοτροφικής παραγωγής και κατ' επέκταση η μετακύλιση του προβλήματος στο οικογενειακό εισόδημα.

Η ΔΗΜΑΡ από την άλλη και ενώ είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της στο σχήμα της Ελιάς, έρχεται σήμερα να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης καθώς αντιλαμβάνεται πως ο πολιτικός της απομονωτισμός όχι μόνο τη ρίχνει δημοσκοπικά αλλά της αφαιρεί κυρίως το δικαίωμα να είναι και αυτή κομμάτι του εξισορροπητικού κρίκου απέναντι σε αντιλαϊκές πολιτικές.

Η ΔΗΜΑΡ, ζήλεψε την Ελιά γιατί την ώρα της τελευταίας πολιτικής κρίσης, αυτής του πολυνομοσχεδίου δεν ήταν «εκεί», να δώσει το κοινωνικό της στίγμα όπως έπραξε –με επιτυχία εκ του αποτελέσματος- η Ελιά.

Η επομένη των εκλογών θα είναι πολύ σημαντική για την ένωση του κοινωνικού κέντρου, όχι ως πολιτικός αυτοσκοπός, αλλά ως εγγύηση δημοκρατίας απέναντι σε πολιτικές άκρων.

Ειδικά τώρα που η καταστροφική διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, για ευρώ ή δραχμή, ξαναβγαίνει στο προσκήνιο και το Ποτάμι πολιτικά επικεντρώνεται στη γνησιότητα ή μη, του Αγίου Φωτός..


Γράφει η Φωτεινή Αρκαδίου
για το www.news4all.gr

Aντιδράσεις από τον τοπικο ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Μουσουρούλη την Μ. Τετάρτη στο Ξυλόκαστρο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ως κομιστής του success story και της εικονικής πραγματικότητας βρέθηκε στην περιοχή του Ξυλοκάστρου την Μ. Τετάρτη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Μίλησε για δημιουργία θέσεων απασχόλησης την στιγμή που η πραγματικότητα μιλάει για καταγεγραμμένη ανεργία σκαρφαλωμένη σχεδόν στο 30%. Μίλησε για πολίτες που πιστεύουν ότι με τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται όλοι μπορούν να επωφεληθούν, ενώ η πραγματικότητα μιλάει για συνεχή και επίπονη προσπάθεια των πολλών για να επωφελούνται οι λίγοι, που ανήκουν σε τάξεις όπως αυτή που υπηρέτησε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Ναυτιλίας. Μίλησε για κοινή συνείδηση των φορέων που συνάντησε πως τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα, ενώ η πραγματικότητα μιλάει για διάλυση της δημόσιας διοίκησης και διαρκή αύξηση των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και νέα επώδυνα μέτρα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Μίλησε με θέρμη για το έργο Τατούλη, ενώ η πραγματικότητα λέει ότι η διοίκηση Τατούλη συνοδεύτηκε από αδιαφάνεια και απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, όπως του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο Τατούλης είναι ο μνημονιακότερος περιφερειάρχης της χώρας. Ανέφερε πως συνάντησε και συνομίλησε με ανθρώπους που παλεύουν και έχουν όραμα. Σε αυτό θα συμφωνήσουμε, συνάντησε ανθρώπους που παλεύουν και έχουν όραμα για μια δικαιότερη κοινωνία, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για μια κοινωνία που θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, ανθρώπους που θα αγωνιστούν για την ανατροπή των πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικας.

                                Ξυλόκαστρο 19 Απριλίου 2014

O επιτάφιος του Αγίου Ιωάννου στο Δερβένι


Μεγάλη Παρασκευή. Ημέρα Θλίψης και Πόνου. Ημέρα Πένθους, και η χριστιανοσύνη βιώνει με κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα σε όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ οι πιστοί νήστεψαν ακόμα και το λάδι.
 Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στους ιερούς ναούς για να προσκυνήσουν τα Αγια Πάθη του Κυρίου, με έντονη την ελπίδα στις καρδιές τους για το χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης σε λίγες ώρες. Στο Δερβένι  στις 19.00 το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ξεκίνησε η Ακολουθία του
 Επιταφίου στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Δερβενίου, όπου εψάλλησαν υπό χορωδίας τα εγκώμια το "η ζωή εν τάφω" και το "Ω γλυκύ μου έαρ" και σε κλίμα βαθειάς θρησκευτικής ευλάβειας έγινε η περιφορά του Επιταφίου , υπό τους κατανυχτικούς ύμνους της  φιλαρμονικής του Δερβενίου και χορωδίας στις κεντρικές οδούς της πόλεως.

Την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Ευρωστίνης κ. Ανδρέας Καραβάς. ο πρόεδρος της τοπικης Κοινότητας κ. Χαρίλαος Β. Λαζανάς , ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος συνοδευόμενος από υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού του .