Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Ζητώ αποκατάσταση της αδικίας με αναθεώρηση της τιμής ζώνης στους Αγίους Θεοδώρους»





Ερώτηση για την αναθεώρηση των τιμών ζώνης που καθορίστηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στον πρώην Δήμο Αγίων Θεοδώρων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας στην φορολόγηση των ακινήτων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον: Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Θέμα: Αναθεώρηση τιμής ζώνης στον πρώην Δήμο Αγίων Θεοδώρων
Κύριε Υπουργέ,
επανειλημμένα από τον περυσινό Σεπτέμβριο έχω θέσει υπόψη του Υπουργείου σας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε πολλές περιοχές της Κορινθίας από τον καθορισμό υπερβολικών τιμών ζώνης για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Πρόσφατα, με απόφαση του Υφυπουργού κ. Μαυραγάνη, και έπειτα από νέα συγκριτικά στοιχεία που προσκομίσθηκαν, το πρόβλημα διορθώθηκε για τον πρώην Δήμο Άσσου Λεχαίου, όπου η τιμή από 100 ευρώ μειώθηκε σε περίπου 70 ανά τετραγωνικό μέτρο.
Δυστυχώς όμως η υποτιθέμενη αξία των ακινήτων για τον πρώην Δήμο Αγίων Θεοδώρων παραμένει σε δυσθεώρητα και εκτός πραγματικότητας ύψη. Η τιμή που έχει καθοριστεί εκεί είναι τα 170 ευρώ, ήτοι 170.000 ευρώ ανά στρέμμα. Το Υπουργείο σας έχει απαντήσει αρνητικά στις επανειλημμένες εκκλήσεις για διόρθωση της τιμής, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν προσκομιστεί συγκριτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν χαμηλότερη αξία.
Η πραγματικότητα είναι ότι τέτοια έγγραφα υπάρχουν, αλλά για διάφορους λόγους δεν ελήφθησαν υπόψη. Έγγραφα μεταβίβασης με τιμή κάτω των 25 ευρώ δεν ελήφθησαν υπόψη διότι αφορούν οικόπεδα αμφιλεγόμενης χρήσης. Συμβόλαια κατατεθειμένα στο υποθηκοφυλακείο δεν ελήφθησαν υπόψη διότι δεν είναι καταχωρημένα στα βιβλία της Δ.Ο.Υ. Συγκριτικά άλλων ετών δεν ελήφθησαν υπόψη διότι, κατά τη γνώμη του Υπουργείου, απαιτούνται στοιχεία αποκλειστικά και μόνο από το 2010.
Η ουσία είναι ότι από τις κρατικές υπηρεσίες διαφεύγει και η κοινή λογική και η πραγματικότητα, η οποία πέραν πάσης αμφιβολίας είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα οικόπεδο στην Κορινθία με αξία 170.000 ευρώ το στρέμμα – ούτε καν οικοδομήσιμο, ούτε καν στην παραλία, πόσω μάλλον όταν μιλούμε για εκτάσεις αγροτικής χρήσεις ή για οικόπεδα σε περιοχές χωρίς καμία εμπορική αξία. Και βεβαίως, δεν υπάρχει φορολογούμενος με τη φοροδοτική ικανότητα που εικάζει το Υπουργείο σας.
Όπως έχω επισημάνει και σε προηγούμενες ερωτήσεις μου, σε κανέναν σχετικό νόμο δεν καθορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνονται τα συγκριτικά. Σε κανένα νόμο δεν αναφέρεται ότι τα στοιχεία πρέπει υποχρεωτικά να προέρχονται από τα βιβλία της Δ.Ο.Υ., αντιθέτως προβλέπεται ότι ο Έφορος μπορεί να κάνει χρήση κάθε πρόσφορου μέσου προκειμένου να προσδιοριστεί η χαμηλότερη αξία.
Επίσης, σας έχω αναφέρει ότι ακόμα και αν το Υπουργείο κρίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν στοιχεία προ του 2010, διότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον καθορισμό των αξιών προηγούμενων ετών, παραμένει το ερώτημα γιατί δεν λαμβάνονται στοιχεία από το 2011, 2012 και 2013, αφού οι πολίτες θα φορολογηθούν για αυτά τα έτη. Για αυτό μάλιστα το ερώτημα έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με περιοχές της Νέας Μάκρης, το οποίο έκρινε ότι ο υπολογισμός του φόρου για το 2012 και 2013 με στοιχεία του 2010 είναι παράνομος. Είναι δε βέβαιο ότι εάν ζητηθούν στοιχεία από αυτά τα έτη, οι τιμές που θα βρεθούν θα είναι μακράν χαμηλότερες, δεδομένης της κατακρήμνισης της αξίας των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, το «τις πταίει» που οι φορολογούμενοι στους Αγίους Θεοδώρους καλούνται να πληρώσουν ιλιγγιώδη ποσά δεν ενδιαφέρει κανέναν. Είναι σαφές ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργείου Οικονομικών να διορθώσει τις αστοχίες. Για παράδειγμα, ένας εύκολος και εύλογος τρόπος να διορθωθεί η αδικία θα ήταν ο εναρμονισμός της τιμής με αυτήν που ισχύει για τον Δήμο Λουτρακίου, με τον οποίο πλέον έχουν συγχωνευθεί οι Άγιοι Θεόδωροι, δηλαδή στα 70 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και επιτρέπει τέτοιες διορθώσεις, το ερώτημα επομένως είναι εάν υπάρχει και  πολιτική βούληση.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την τιμή ζώνης των 170 ευρώ ανά τετραγωνικό που έχει καθοριστεί για τον πρώην Δήμο Αγίων Θεοδώρων;