Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Τι (θα έπρεπε να) εύχονται οι Έλληνες στην Άνγκελα Μέρκελ


Angela-MerkelTwitter@EmOikonomidis
Γεννημένη στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, η κόρη του πάστορα που στα εφηβικά χρόνια της “φλέρταρε” με τη ΣΤΑΖΙ, όπως και όλοι πιθανότατα οι Ανατολικογερμανοί οι οποίοι περπάτησαν στον δημόσιο βίο, η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται σήμερα 60 ετών.
Το πρόσωπό της περίπου δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος οπτικοποιεί τα ακραία χρόνια του Μνημονίου, και μια παράλογη λιτότητα, που συρρικνώνει αντί να ανατροφοδοτεί τη βιωσιμότητα του εθνικού μέλλοντος.
Ποιός θα ξεχάσει τα… happenings κάθε επίσκεψής της στην Αθήνα, ή τους ποταμούς των “γαλλικών” που έχουν εκτοξευτεί εναντίον της, για τον ρόλο της στην ελληνική κρίση.
Φυσικά, όπως συνηθίζουμε ως λαός, είμαστε και σε αυτή την περίπτωση ακραία υπερβολικοί. Και… όπως πάλι συνηθίζουμε ως λαός, βρίσκουμε ένα βολικό δέντρο το οποίο κρύβει το δάσος.
Δεν ευθύνεται η Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό Μνημόνιο. Δεν υπέγραψε εκείνη για λογαριασμό της χώρας, την αυτόβουλη ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης των “εγγυητριών δυνάμεων”. Δεν βρέθηκε εκείνη την Άνοιξη του 2010 στο Καστελόριζο, με φόντο την… πράσινη βάρκα.
Ακόμη και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, και ζούμε μέχρι και σήμερα, η Άνγκελα Μέρκελ εξελίχτηκε στον πιο ηχηρό σύμμαχο της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Φυσικά και κάποια στιγμή… σκεφτόταν διαφορετικά.
Από τη στιγμή ωστόσο που το αποφάσισε, είναι πάντα εκεί. Απέναντι στους κερδοσκόπους, οι οποίοι φλέρταραν με το ελληνικό πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα.
Το κάνει λάθος; Προφανώς, αν κρίνουμε από τα δυσμενή και διαβρωτικά αποτελέσματα που έχει η λιτότητα στην ελληνική κοινωνία. Εκείνη ωστόσο από την πλευρά της, έκανε… το κομμάτι της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να την έχει συμπαρασύρει σε πολιτικό κατήφορο, αν όχι εκλογική χρεοκοπία.
Ας σκεφτούμε λοιπόν ότι ρίσκαρε, και ας μην ξεχνάμε ότι είναι Γερμανίδα. Επομένως, τα αισθήματα δεν είναι η φυσική παράμετρος του dna της. Με τα δύσκολα έως… περίεργα χρόνια στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, να καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την περίπτωση, δηλαδή την προσωπικότητά της.
Επαναλαμβάνουμε: Δεν μας έβαλε εκείνη στο Μνημόνιο. Δυστυχώς, δυσκολεύει την έξοδό μας, κάτι ωστόσο που κάνει για να εξυπηρετήσει το δικό της συμφέρον. Το… περίστροφο του Γιώργου Παπανδρέου να είναι καλά.
Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν την ιστορία της… ζωής μας, κάθε φορά που σκεφτόμαστε να της ευχηθούμε με τα αναμενόμενα “γαλλικά”

ysterografa.gr