Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Αυτοί που πολεμούν και νικούν (χωρίς να ψάχνουν δικαιολογίες για να αποδράσουν από τη Δημοκρατία)

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Οι ειδήσεις της ελπίδας είναι τόσες πολλές – και έχουν τόσο πολύ πληθύνει στον καιρό της κρίσης και της ανέχειας – που (αν, βέβαια, προβάλλονταν όσο τους αξίζει) είναι αρκετές για να καταρρίψουν όλες τις φωνές της απαισιοδοξίας και της μαυρίλας.
Αν πίστευε κανείς όλη αυτή τη συγχορδία του πεσιμισμού, τότε είναι βέβαιο πως κανείς δεν θα προσπαθούσε για το καλύτερο, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Τον Μάιο, στη Γενεύη, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο στην κατηγορία της εικονικής δίκης, νικώντας μάλιστα τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, σε έναν διαγωνισμό στον οποίο μετείχαν οι είκοσι καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Νωρίτερα, στα προκριματικά της Πράγας, ένας άλλος φοιτητής, ο Π. Κυριάκου είχε αναδειχθεί στον Καλύτερο Αγορητή.
Πόσες φορές την ακούσαμε αυτή τη χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα είδηση;
Σχεδόν καμία, σε σχέση με τον αριθμό των ειδήσεων και των κραυγών που μιλούν για αυτοκτονίες, τις οποίες μ’ αυτόν τον τρόπο διαφημίζουν, ισχυριζόμενοι ότι απλώς λένε την αλήθεια.
Μήπως αυτοί οι φοιτητές και αυτές οι φοιτήτριες (Άννα Βεντουράτου, Περσεφόνη Βερνάδου, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτης Κυριάκου και ο έχων την επιστημονική επίβλεψη υπό διορισμό λέκτορας κ. Αναστασίος Γουργουρίνης) είναι πλουσιόπαιδα, μήπως οι οικογένειές τους δεν έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μήπως τελικά προέρχονται από άλλη χώρα;
Τον Απρίλιο του 2013, οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών είχαν κερδίσει το πρώτο βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη, επικρατώντας των αντίστοιχων ομάδων των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, που τελικά κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση.
Είχαν κι’ αυτοί ονοματεπώνυμα: Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη, Μαρία-Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρο Παπασωτηρίου και Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, με την καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου να έχει την επίβλεψη και τους παλαιότερους νικητές του ίδιου διαγωνισμού Αρτεμησία Παπαδάκη, Μάγδα Αστερή, Θανάση Τασόπουλο και Μαριάννα Φλώρου να τους «προπονούν».

Η Ιουλία, έλαβε επίσης το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (best oralist) και ο Αλέξανδρος Παπασωτηρίου το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, με την ελληνική ομάδα να λαμβάνει συνολικά τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού, τα οποία απονεμήθηκαν σε τελετή στο Κολλέγιο All Souls της Οξφόρδης από το χορηγό του διαγωνισμού, αγγλική δικηγορική εταιρεία.

Οι Έλληνες φοιτητές είχαν διαγωνιστεί σε αγορεύσεις στα αγγλικά έναντι φοιτητών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Tübigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη), με κριτές τους καθηγητές των ιδίων Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντιστοίχως πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (διεκδικητική αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα νομής, αγωγές αποζημίωσης από αδικοπραξία και πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου).

Πρώτοι και στις Θετικές Επιστήμες
Στις 6 Ιουνίου, το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο της Βαρβακείου Σχολής της Αθήνας ήταν το ένα από τα δύο σχολεία, μαζί με το ολλανδικό Κολλέγιο Ντομίνικους, που κέρδισε στον διεθνή σχολικό διαγωνισμό «A beamline for School», τον οποίο είχε διοργανώσει το CERN.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος σχεδόν 300 ομάδες μαθητών λυκείου, μεταξύ των οποίων 19 από την Ελλάδα, προτείνοντας ένα συγκεκριμένο πείραμα και οι δύο νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν θα φιλοξενηθούν μετά το καλοκαίρι στο CERN, όπου θα έχουν την ευκαιρία να εκτελέσουν το πείραμά τους στον βοηθητικό επιταχυντή SPS (Super Proton Synchrotron), μήκους επτά χιλιομέτρων.
Η αποτελούμενη από 12 μαθητές ελληνική ομάδα, με την ονομασία «Σύντροφοι του Οδυσσέα» και υπεύθυνο καθηγητή τον φυσικό Ανδρέα Βαλαδάκη, πρότειναν να μελετήσουν τη διάσπαση των φορτισμένων πιονίων, μίας κατηγορίας μεσονίων, σωματιδίων που περιέχουν ένα κουάρκ και ένα αντικαουάρκ, με στόχο να ερευνήσουν την ασθενή πυρηνική δύναμη, μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση.
Μία ομάδα επιστημόνων του CERN αξιολόγησε τις προτάσεις και επέλεξε αρχικά τις 16 καλύτερες από τις συνολικά 292 και τελικά τις δύο που ξεχώρισαν. Μάλιστα, η τελική επιλογή της ελληνικής και της ολλανδικής μαθητικής ομάδας έγινε από επίσημη επιτροπή του CERN, η οποία, όντως, αποφασίζει πώς θα κατανείμει τον χρόνο χρήσης του επιταχυντή σε διάφορα προτεινόμενα πειράματα επιστημόνων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο πάλι, μάθαμε πως μια κοπέλα 22 χρονών από το Χαϊδάρι, η Άννα Παντελιά, είναι η φωτογράφος του CERN, απαθανατίζοντας σημαντικές στιγμές της επιστήμης και τα ιερά τέρατά της, όπως ο Στήβεν Χίγκινς.
Μια φωτογραφία της δημοσιεύτηκε και στην εβδομαδιαία διεθνή επιστημονική εφημερίδα, τη Nature. Σ’ αυτήν απαθανατίζεται ο επιταχυντής του LHC, ένας επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων που βρίσκεται στο CERN. Η φωτογραφία αυτή τράβηξε το ενδιαφέρον και των New York Times, που ζήτησαν από την Άννα να τους στείλει τις φωτογραφίες της.
Εκεί, στο CERN, σημαντική είναι και η παρουσία της αποτελούμενης από καθηγητές, φοιτητές και τεχνικούς ελληνικής ομάδας.
Η κρίση δεν εμπόδισε μια ομάδα από Ελληνόπουλα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καστοριά (Μελάς, Μισιακός, Βενιζέλος, Καλοσίδης και Συτιλίδης, με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Μπρέγιαννη και Μπραζιτίκο) να αποσπάσουν, τον Ιούνιο του 2013, δύο αργυρά μετάλλια, δύο χάλκινα και μία εύφημο μνεία στην 17η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου μάλιστα έλαβαν μέρος και ομάδες από μη βαλκανικές χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Μέσα στην κρίση, τον Αύγουστο του 2011, η φοιτητική ομάδα του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ζαδίκ, Εσκενάζης, Μπαγιόκας, Ζέμας με συνοδό τον καθηγητή κ. Παπασταυρίδη), κέρδισε ένα χρυσό, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια στον διεθνή μαθηματικό διαγωνισμό IMC 2011 για φοιτητές πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας και στον οποίο έλαβαν μέρος 80 ομάδες.
Επίσης μέσα στην κρίση, τον Νοέμβριο του 2012, την πρωτιά κατέκτησαν ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στον διεθνή διαγωνισμό «Gesture Recognition Challenge» που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, για την εργασία τους με τίτλο «Giving a hand to Kinect» που αναφέρεται σε λογισμικό που έχουν αναπτύξει στον τομέα της Υπολογιστικής Όρασης.

Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του ΙΤΕ επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να παρακολουθεί μέσω κάμερας τα χέρια ενός ανθρώπου και να αναγνωρίζει τις κινήσεις που κάνουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διευκολυνθεί η φυσική αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές και ο χειρισμός ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, εκπαίδευση, ή άλλες συσκευές (π.χ. τηλεχειριστήριο).

Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία ως βάση ανάπτυξης συγκεκριμένων εφαρμογών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της αυτοματοποιημένης κατανόησης της νοηματικής γλώσσας, των διαδραστικών παιγνιδιών, του αυτοματοποιημένου προγραμματισμού ρομπότ, κλπ.

(Η ερευνητική ομάδα που συμμετείχε στην εργασία αποτελείται από τους Νικόλαο Κυριαζή και Ιάσονα Οικονομίδη (υποψήφιοι Διδάκτορες Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακοί υπότροφοι ΙΠ-ΙΤΕ), τον Πασχάλη Παντελέρη (Μηχανικός Λογισμικού, ΙΠ-ΙΤΕ) και τον αναπληρωτή καθηγητή Αντώνη Αργυρό).

Τον περασμένο Μάιο  δώδεκα μαθητές και μαθήτριες της Α' και της Β' Γυμνασίου, του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, ηλικίας 12 έως 14 ετών, με συντονίστρια την καθηγήτρια Σταματία Χαριτούδη, δημιούργησαν, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Η Νίκη πάει Σχολείο», ένα ηλεκτρονικό και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, το «Σαωκίς Νίκης Παίγνιον» για τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Στο πλευρό τους και οι καθηγητές κ.κ. Αναστασοπούλου, Ζησίδου, Κίτσος, αλλά και η κ. Δελάκη (μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του γυμνασίου Αλεξανδρούπολης), η κ. Κωστίδου (αγγειοπλάστρια) και η κ. Γκεβεζέ (υπεύθυνη ηλεκτρονικού παιχνιδιού) και παλαιά μαθήτρια του γυμνασίου.

Πάλι τον Μάιο που μας πέρασε, ένας Έλληνας, ο 35χρονος Νίκος Φωκάς, περιβαλλοντολόγος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»,  έγινε ο μεγάλος νικητής του Handbook of the Birds of the World (HBW)-World Bird Photo Contest, του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας πουλιών, που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά οι εκδόσεις Lynx Edicions και στον οποίο πήραν μέρος χιλιάδες φωτογράφοι από όλον τον κόσμο.

Τον ίδιο μήνα, Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λέιζερ ατόμων, που είναι επτά φορές πιο ισχυρό από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον γερμανικής καταγωγής φυσικό Βολφ φον Κλίτσινγκ και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Μπόλπαση, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «New Journal of Physics».
Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Ευφραιμίδης του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παύλος Κονδύλης του Κέντρου Κβαντικών Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης οι Μάικλ Μορισέι και Μαρκ Μπέικερ από το ΙΤΕ και Ντάνιελ Σαχαγκούν από τη Σιγκαπούρη.
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει παγκόσμια επιστημονική ανακοίνωση ή ανακάλυψη χωρίς ελληνική συμμετοχή, καθώς οι Έλληνες της διασποράς μεγαλουργούν σε όλον τον κόσμο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η αλλαγή φρουράς στην παγωμένη ερευνητική βάση Concordia («Ομόνοια») της Ανταρκτικής, όπου κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σκοτεινών μηνών του χειμώνα οι θερμοκρασίες πέφτουν έως τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου, ήταν ελληνική υπόθεση.
Ο Δρ. Αδριανός Γκολέμης παρέλαβε από τον Ευάγγελο Καϊμακάμη, ο οποίος έχει πέρασε μια χρονιά εκτελώντας βιοϊατρικά πειράματα στη βάση.
Σημειώστε ότι η επιλογή και η χρηματοδότηση της ερευνητικής αποστολής τόσο του απερχόμενου, όσο και του νέου Έλληνα γιατρού, έγινε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Νίκες στους αιθέρες
Και δεν είναι μόνο αυτά.
Στις αρχές του Απριλίου, οι Έλληνες πιλότοι της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα κέρδισαν την πρωτιά σε Νατοϊκές εκπαιδευτικές ασκήσεις, στην Ισπανία, νικώντας και τους Αμερικανούς συναδέλφους τους.
Οι Έλληνες πιλότοι διακρίνονται σε όλες τις διοργανώσεις αυτού του είδους.

Τον Ιούνιο του 2011, πάλι στην Ισπανία, Γερμανοί και Τούρκοι πιλότοι έχασαν όλες τις αερομαχίες από τους Έλληνες συναδέλφους τους της 343 Μοίρας «Αστέρι» της 115 Π.Μ. του Tactical Leadership Programme (TLP), οι οποίοι κέρδισαν και την πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Ανάλογες οι επιτυχίες και στον αθλητισμό

Τον Απρίλιο, ο Παύλος Μάμαλος πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο Ντουμπάι, όταν στην τρίτη του προσπάθεια σήκωσε 240 κιλά στον πάγκο και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Τον Μάρτιο, το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Σόποτ της Πολωνίας, κέρδισε ο Κώστας Φιλιππίδης.

Αλλά και τον Μάιο του 2012, μέσα στην κρίση, τα μετάλλια σε Έλληνες έπεσαν βροχή στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, στο Μονπελιέ της Γαλλίας – χρυσό ο Κοσμίδης, χάλκινο ο Μάρας, η Νιαγκουάρα και ο Δρυμωνάκος.

Τρία τα μετάλλια που ήλθαν σε ελληνικά χέρια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Εφήβων-Νεανίδων, στο Ήτον, τον Αύγουστο του 2011.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι αδελφοί Αλέξανδρος και Γιώργος Καββάς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας 420, που διεξήχθη στην Ταβίρα της Πορτογαλίας, τον Ιούλιο του 2011.

Τον ίδιο μήνα, στην κορυφή του κόσμου βρέθηκε και η Εθνική Ομάδα Πόλο Γυναικών, στη Σαγκάη.

Πρωταθλήτρια κόσμου είναι από τον Δεκέμβριο του 2013 η μικρή Σταυρούλα Τσολακίδου, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα Παγκόσμια Ατομικά Πρωταθλήματα σκάκι στο Αλ Άιν, στην κατηγορία των κορασίδων μέχρι 14 ετών.

Όπως βλέπετε, σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν κι’ εκείνοι που προσπαθούν, πολεμούν και νικούν – χωρίς να αναζητούν δικαιολογίες για να αποδράσουν από τη Δημοκρατία…

elzoni.gr