Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Π. Τατούλης: «Η Πελοπόννησος στην ηγετική δύναμη ανάπτυξης της χώρας στη νέα Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο»


Συνέντευξη του Πέτρου Τατούλη στο www.tharrosnews.gr


 «Η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών  θα φέρει την έξοδο από την κρίση»

του Δημήτρη Γιατράκου


«Ο κλέφτης και ο ψεύτης το πρώτο χρόνο χαίρονται» λέει ο σοφός λαός  τονίζει ο περιφερειάρχης  Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , όσον αφορά στο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική σελίδα του «ΘΑΡΡΟΥΣ» , www.tharrosnews.gr .»Στην περίπτωση όμως τους δημοσιεύματος αυτού (σ.σ. της Ελευθεροτυπίας)»,  συνεχίζει,  «χρειάστηκε πολύ λιγότερος χρόνος. Το έγγραφο, που εσείς αποκαλύψατε και το οποίο ξεκαθαρίζει το μύθο από την πραγματικότητα, όχι μόνο διαψεύδει όλο αυτό τον χορό του Ινδιάνου  τον οποίο στήσανε τα ΜΜΕ που λειτουργούν ως υποχείρια συμφερόντων αλλά ξεκαθαρίζει ,  ότι το σύνολο της διαδικασίας για την διεξαγωγή του διαγωνισμού μέχρι και την επικύρωση του ακολούθησε ήταν  σύννομο ,με την διεθνή πρακτική της ΕΕ.»
Για το μήνυμα των Ευρωεκλογών αναφέρει πως «διεκδικούμε μια νέα Ευρώπη με επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη και τον άνθρωπο» ενώ για το β΄γύρο των περιφερειακών εκλογών επισημαίνει πως η «η  Πελοπόννησος πρέπει να αναδειχτεί στην ηγετική δύναμη ανάπτυξης της χώρας και να πρωταγωνιστήσει και στην νέα Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι τόσο ηχηρό ώστε να μας γεμίσει με δύναμη διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης απέναντι σε κάθε κέντρο εξουσίας. Αυτό το μήνυμα θα είναι τέλος η συγκρότηση ενός  Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, με συστρατευμένες όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, απέναντι στην μιζέρια, τον λαϊκισμό και το μηδενισμό που θέλησαν ανεπιτυχώς κάποιοι να εδραιώσουν και στην Πελοπόννησο.»



Ακολουθεί η συνέντευξη
Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, υπήρχε διάχυτη η εκτίμηση ότι η εκλογική σας δύναμη, είχε πληγεί. Όχι μόνο διαψεύστηκε, αλλά καταφέρατε να φθάσετε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό που σας δίνει καθαρό προβάδισμα νίκης. Πιστεύετε πράγματι, ότι οι Μεσσήνιοι αναγνώρισαν το έργο της Περιφερειακής Αρχής, ή μέτρησε περισσότερο η στήριξη από τη Ν.Δ.;

Δεν θα κουραστώ να υποστηρίζω το όραμα μας για άδολο, ακομμάτιστο πατριωτισμό, το οποίο πιστεύω ξεκάθαρα ότι αποτέλεσε και σε αυτές τις εκλογές την ουσία της συνοχής που παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή έχοντας στο κέντρο του σχεδιασμού μας τον άνθρωπο. Έχουμε ένα σχέδιο που φέρνει αποτελέσματα, ενεργοποιεί τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και δημιουργεί περιβάλλον συνεργιών. Είτε αυτές είναι πολιτικές συνέργειες είτε αφορούν το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε με τους πολίτες. Ξεκινήσαμε ένα δύσκολο έργο το οποίο έχει μέλλον και προορισμό που θα προσφέρει στους συμπατριώτες μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Πως κρίνετε  το γεγονός ότι τις  περισσότερες ψήφους στη Μεσσηνία συγκέντρωσαν τα δύο βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιό σας;

Η ανανέωση και η εμπερία αποτελούν την κινητήριο δύναμη της επιτυχίας. Ο συνδυασμός της εμπειρίας με την ανανέωση, με επιστέγασμα την κοινή διάθεση και δυνατότητα για δημιουργία και αποτελέσματα, ήταν άλλωστε και η δικλείδα ασφαλείας με βάση την οποία συγκροτήσαμε τα ψηφοδέλτιά μας.  Η επόμενη πενταετία θα φέρει ένα νέο μοντέλο διοίκησης, στο οποίο ο καθένας από τους υποστηρικτές του εγχειρήματος της "Νέας Πελοποννήσου" θα έχει το δικό του ρόλο και θα προσφέρει στο σχέδιο και ασφαλώς θα έχει μερίδιο ευθύνης και στο αποτέλεσμα. Ξέρετε, κ. Γιατράκο, η περίοδος που έρχεται θα είναι εκείνη που το έργο μας θα αποδώσει καρπούς. Θέσαμε τις στέρεες βάσεις και είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο σπριντ. Σε αυτή  την σκυταλοδρομία, ο αγώνας θα είναι συμμετοχικός, διευρυμένος και είμαι βέβαιος ότι θα στο νήμα θα είναι κερδισμένη η Πελοπόννησος και οι πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υποστηρίχτηκε από τους πολιτικούς σας αντιπάλους και μερίδα του Τύπου ότι η υποψηφιότητά σας εκπροσωπεί   επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία, μάλιστα,  βοηθούν στην επανεκλογή σας. Πώς το σχολιάζετε;

Θα σας παραπέμψω στην αποκάλυψη σας με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την λύση που προωθήσαμε για τα αστικά απόβλητα. Την Επιτροπή που είναι ο τελικός κριτής της νομιμότητας και της ηθικής των ενεργειών που προβαίνουν οι κυβερνήτες των Περιφερειών σε όλη την Ευρώπη.  Αυτό  με λίγα και απλά λόγια καταρρίπτει κάθε άλλη προπαγανδιστική λασπολογία για το έργο και τις ενέργειες μας που, όπως αναφέρει, συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ. Ξέρετε 20 χρόνια πολιτικός έχω υποστεί αυτή την πολιτική νοοτροπία και ηθική κάθε φορά που βρίσκομαι απέναντι από τους πολίτες να ζητήσω την ψήφο τους. Και σε όλη την πορεία αυτή, κανένας πολίτης δεν υπέκυψε στη λασπολογία. Κι αυτό  γιατί στην Πελοπόννησο γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και είναι υποκριτικό να κάνουμε ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Η ψήφος των συμπατριωτών μου με τιμά με τον ίδιο τρόπο που τιμώ και εγώ το λειτούργημα μου 20 χρόνια τώρα, από όλες τις θέσεις ευθύνης που κατείχα. Η μεγάλη μας νίκη την περασμένη Κυριακή, που θα επιστεγαστεί με το αποτέλεσμα της Κυριακής που έρχεται, ήταν νίκη του σχεδίου απέναντι στο μηδενισμό και τις προτάσεις του τίποτα, η νίκη της ηθικής απέναντι στον πόλεμο της λάσπης, η νίκη των πολιτών απέναντι σε εκείνους που εμμένουν να βλέπουν τους πολίτες ως το σωσίβιο της δικής τους πολιτικής ύπαρξης.

Χαρακτηρίσατε χαλκευμένο το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» για κόψιμο των χρηματοδοτήσεων  του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων και το αποδώσατε σε προεκλογικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Βουδούρη. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα με το διεθνή διαγωνισμό και τον ανάδοχο του έργου; Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για  σωρεία παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού και της κοινοτικής νομοθεσίας.

«Ο κλέφτης και ο ψεύτης το πρώτο χρόνο χαίρονται» λέει ο σοφός λαός. Στην περίπτωση όμως τους δημοσιεύματος αυτού χρειάστηκε πολύ λιγότερος χρόνος. Το έγγραφο, που εσείς αποκαλύψατε και το οποίο ξεκαθαρίζει το μύθο από την πραγματικότητα, όχι μόνο διαψεύδει όλο αυτό τον χορό του Ινδιάνου  τον οποίο στήσανε τα ΜΜΕ που λειτουργούν ως υποχείρια συμφερόντων αλλά  ότι το σύνολο της διαδικασίας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού μέχρι και την επικύρωση του ακολούθησε ήταν σύννομο με τη διεθνή πρακτική της Ε.Ε. Πρέπει, επιτέλους, σε αυτό τον τόπο να αποκαλύψουμε αυτές τις συμμορίες που οδήγησαν την ιστορία μας στις πιο βαθιές της συμφορές μόνο και μόνο για να κυριαρχήσουν πάνω στην κοινωνία με όρους μιζέριας. Πρέπει να δώσουν λόγο γιατί με την ύποπτη αυτή συμπεριφορά στάθηκαν για πολλές δεκαετίες εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου. Γιατί τιμώρησαν του πολίτες και τον τόπο; Μόνο και μόνο για να διασωθούν οι ίδιοι. Ε, στην Πελοπόννησο η ιδιοτέλειά τους και η πονηριά τους αφήνει τους πολίτες παγερά αδιάφορους.

Η πολιτική σας πρόταση για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, εκτιμώ, ότι περιέχει
αρκετά ρίσκα όσον αφορά στις υποσχέσεις. Πώς θα   πείσετε τους πολίτες που δε σας ψήφισαν για το αντίθετο;

Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες για την ικανότητα μας να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει και να τιμήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο με αυτούς. Τα ρίσκα, στα οποία αναφέρεστε, αποτελούν το περιεχόμενο του προγράμματος το οποίο είναι σε διαρκή διαπραγμάτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που επιτέλους πρέπει να αναβαθμιστεί. Με αυτό τον τρόπο   θα  μπορέσει σε επόμενη φάση του θεσμού να αποκτήσει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα που θα επιτρέψει στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες να διεκδικήσουν την αξιολόγηση και πιθανότατα την υιοθέτηση των δικών τους προτάσεων. Οι διοικήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν με πολιτικούς και δημοκρατικούς όρους και όχι να επιβάλουν ιδέες και προγράμματα που εν τοις πράγμασιν είναι μη υλοποιήσιμα. Ωστόσο θεωρώ ότι η εποχή απαιτεί ρεαλιστικά ρίσκα και όχι εφησυχασμό και συμβιβασμένες πολιτικές. Οι μεγάλοι στόχοι ήταν αυτοί που έλειψαν διαχρονικά από την πατρίδα μας, αλλά δεν λείπουν πια από την Πελοπόννησο.

Πολλές φορές ο δυσκίνητος δημόσιος τομέας λειτουργεί ως τροχοπέδη στην
όποια προσπάθεια αλλαγής προς το καλύτερο. Γιατί είστε αισιόδοξος ότι στην
Πελοπόννησο δε  θα συμβεί το ίδιο;

Δεν είμαι αισιόδοξος. Είμαι αποφασισμένος. Η αισιοδοξία λειτουργεί ανασταλτικά βλέπετε όταν αδυνατείς να κινήσεις το βουνό του δημόσιου τομέα. Και εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε λύσεις, όχι απλά να διαπιστώνουμε προβλήματα και να αισιοδοξούμε. Αποδείξαμε, την τριετία που πέρασε, ότι βρήκαμε τρόπους και έχουμε σκοπό να το κάνουμε ξανά μέχρι να γίνει συνήθης πρακτική. Μέχρι η μεταρρύθμιση να γίνει πραγματικότητα. Και μέχρι να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους να υιοθετήσουν μια περισσότερο αποτελεσματική μεθοδολογία λειτουργίας του κράτους που αποτελεί κομμάτι του προγράμματος μας

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών, η οποία θεωρεί ότι η διαιώνιση
του παλαιού πολιτικού συστήματος είναι σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα.
Θεωρείτε τον εαυτό σας κομμάτι του;

Αναμφίβολα ανήκω σε μια γενιά πολιτική που ξεκίνησε στην κεντρική σκηνή και πάλεψε για πολλά χρόνια με τους θλιβερούς κανόνες. Τους ανοίκειους εκείνους κανόνες που δεν κατήγγειλα απλά , αλλά επιχείρησα να αλλάξω, πριν αποχωρήσω από αυτή. Και τους οποίους συνοπτικά συμβολίζουμε με τον όρο του παλαιοκομματισμού. Σήμερα, όμως, ανήκω σε ένα νέο αναδυόμενο πολιτικό σύστημα, του οποίου ο Καλλικράτης έθεσε τις βάσεις  ανάπτυξης των  Περιφερειών. Και στο πλαίσιο αυτού του νέου πολιτικού συστήματος, όχι απλά υπηρετώ τον θεσμό, αλλά θέλω να εκφράσω και την μετεξέλιξη και ενδυνάμωσή του. Αυτή δεν είναι η ουσία; Διότι στην χώρα μας, δυστυχώς, όλες οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν, όπου δεν βρήκαν ανθρώπους να τις στηρίξουν, ξηλώθηκαν σαν την κλωστή από ένα κακοπλεγμένου πουλόβερ. Εμείς δεν γκρινιάξαμε για τα προβλήματα ούτε για τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις. Αντίθετα, με το σχέδιο μας πείσαμε τις κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας και αρμοδιότητες και πόρους που άλλες περιφέρειες δεν κατάφεραν αυτή τη δύσκολη τετραετία. Πρέπει να σταματήσουμε να καταγγέλλουμε το παλιό και να αρχίσουμε να υπηρετούμε το νέο. Και αυτό το νέο είναι η δυνατή Νέα Πελοπόννησος της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς και της Προόδου.

Υπήρξατε για πολλά χρόνια μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τη συζήτηση που
έχει ανοίξει  για το εν λόγω θέμα , κατά τη γνώμη σας πρέπει να στραφεί προς το
κέντρο ή δεξιά;

Παρότι η χώρα μας με μακρά διακυβέρνηση από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις ήταν οργανωμένη πάνω στις αρχές της κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας, μετά από μια μακρά πορεία έλλειψης οράματος και ελέγχου, το αναγκαίο οικονομικό μοντέλο αυτοχρηματοδότησης του συστήματος αυτού διεφθάρει σε σημείο κατάρρευσης. Ανεπαρκώς σχεδιασμένο οδήγησε τελικά στην απόγνωση, μετά μάλιστα από πολλά χρόνια προβληματικών οικονομικών πολιτικών που ακολούθησαν και δίδαξαν την κοινωνία και τους ανθρώπους της να τρέφονται ακόρεστα από τις σάρκες τους. Η εφαρμογή ριζοσπαστικών πολιτικών που θα επαναφέρουν την οικονομία των υπηρεσιών που έχει σήμερα καταλήξει η Ελλάδα και θα την οδηγήσουν ξανά στο δρόμο μιας βιομηχανικής οικονομίας  αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθοδολογία εξόδου από την κρίση. Η συνειδητοποίηση του αδιεξόδου, διατήρησης μεγάλων ελλειμμάτων και συσσώρευσης χρεών για την χρηματοδότηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και το διευρυμένο κράτος, οδηγεί πλέον στην δημιουργία οικονομίας βασισμένης στην αγορά. Μιας οικονομίας που επικεντρώνεται στον ιδιωτικό χαρακτήρα των επενδύσεων, μέσα από χαμηλότερη φορολόγηση προκειμένου να απελευθερωθεί ο συσσωρευμένος πλούτος του τόπου που τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα. Το μέλλον όμως έγκειται στην ψηφιακή τεχνολογία, στους χαμηλούς ρύπους, και στις φαρμακευτικές καινοτομίες και αυτό αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση για εμάς. Το μέλλον λοιπόν είναι χτισμένο για τους νέους ανθρώπους που βιώνουν με σφοδρότητα σήμερα την κρίση και οφείλουμε απέναντι τους να σταθούμε υπεύθυνα για να εμποδίσουμε ένα εμφύλιο γενεών. Ο πολιτικός χώρος που εκφράζει αυτή την άποψη είναι αναμφίβολα αυτός του άδολου και ακομμάτιστου πατριωτισμού. Δεν ξέρω αν είναι δεξιά, κέντρο η κεντροαριστερά. Είναι όμως μια έντιμη πρόταση που προσπαθεί να ενσωματωθεί στην σημερινή συγκυρία της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και των αγορών με ανταγωνιστικούς όρους προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας και ασφαλώς των ανθρώπων.

Η «Χρυσή Αυγή» στην Πελοπόννησο ξεπέρασε το 9%, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας έφθασε στο 10% και σύμφωνα με ρεπορτάζ  της εφημερίδας μας αυτό διοχετεύτηκε με κεντρική απόφαση στο συνδυασμό του  επανεκλεγέντος  δημάρχου Κκ. Παναγιώτη Νίκα. Πως το σχολιάζετε;

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της σφοδρότερης κρίσης,  στην μακρά αυτή στρεβλή πορεία δεν είναι ακόμα εμφανή τα σημάδια ριζικής μεταβολής στη χώρα. Ωστόσο, οι σπόροι έχουν πέσει ήδη στη γη. Την ίδια στιγμή, πολιτικές ομάδες ως Μεσσίες υπόσχονται και επιδιώκουν να καταλάβουν την εξουσία με μόνο σκοπό και στόχο τον έλεγχο της κοινωνίας και την επιβολή ενός γύψου στις σημερινές συνθήκες για πολλά χρόνια στο μέλλον. Αυτό το σύστημα πολέμησα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αυτό και στην Περιφέρεια. Οι πολίτες δεν ποδηγετούνται από κελεύσματα αρχηγών. Πριν από τέσσερα χρόνια δε δεσμεύτηκα στους πολίτες να εκφράσουμε την οργή μας στις πλατείες, αλλά να βρούμε μαζί το σχέδιο που αυτή η οργή θα μετασχηματιζόταν σε δύναμη δημιουργίας για έξοδο από την κρίση. Αυτή είναι και σήμερα η μεγάλη πρόκληση και είμαι βέβαιος ότι την επόμενη πενταετία η περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι δύναμη νίκης και όχι ηττοπάθειας και αδιεξόδων, προσωπικών και συλλογικών.

Την Κυριακή μαζί με το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, έχουμε και
ευρωεκλογές. Τι περιμένετε από αυτές; Ποιό είναι το βασικό τους διακύβευμα;

Το βασικό διακύβευμα είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία ή αν θα μπει σε εξωευρωπαΐκά μοναχικά μονοπάτια. Όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο, οι δυνάμεις του μηδενισμού απέτρεψαν τον γόνιμο δημόσιο διάλογο που θα ενημέρωνε τους πολίτες για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, που έχει απασχολήσει όλες της χώρες της Ευρώπης. Ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε; Και τελικώς πώς θα πετύχουμε με τους δικούς μας εκπροσώπους να διεκδικήσουμε βήμα και να περάσουμε τις προτάσεις μας για τον στόχο που θεωρώ ότι πρέπει να είναι κοινός. Η Ευρώπη είτε θα μετεξελιχθεί προκειμένου να γίνει ένας μη γραφειοκρατικός θεσμός με ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων και πολιτικές που θα ευνοούν την ισοτιμία και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των κρατών είτε θα αδρανήσει σταδιακά και θα αποσυντεθεί. Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη των Περιφερειών. Σε αυτή την Ευρώπη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλουμε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τελικά διεκδικούμε μια Νέα Ευρώπη με επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη και τον άνθρωπο. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών, κι ας μην προσπαθούν ορισμένοι να το σκιάσουν και πάλι για τα δικά τους συμφέροντα. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δυνατή φωνή και όχι χαοτικές φωνές που επενδύουν στην απελπισία και θέλουν να κάνουν τον τόπο μας τριτοκοσμική φαβέλα.

Ποιο είναι το μήνυμά σας, στους Μεσσήνιους ψηφοφόρους, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της Β΄ Κυριακής;

Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Η Πελοπόννησος να αναδειχτεί στην ηγετική δύναμη ανάπτυξης της χώρας και να πρωταγωνιστήσει και στην νέα Ευρώπη. Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι τόσο ηχηρό ώστε να μας γεμίσει με δύναμη διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης απέναντι σε κάθε κέντρο εξουσίας. Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και ρεαλιστικής ελπίδας αφορά όλους τους πολίτες, από όποιον ιδελογικό, κοινωνικό και πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται. Αυτό το μήνυμα θα είναι τέλος η συγκρότηση ενός  Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, με συστρατευμένες όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, απέναντι στην μιζέρια, τον λαϊκισμό και το μηδενισμό που θέλησαν ανεπιτυχώς κάποιοι να εδραιώσουν και στην Πελοπόννησο. Σε αυτήν την μάχη, που η Πελοπόννησος θα την κερδίσει την Κυριακή, θα είμαστε όλοι μαζί και θα ανήκει σε όλους μας.