Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ο ιστορικός Σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα γίνεται μουσείο


 Ένα αριστουργηματικό νεοκλασικό κτίριο, μοναδικό δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, πρόκειται να αποκατασταθεί και να μετατραπεί σε σιδηροδρομικό μουσείο. Ο λόγος για τον ιστορικό Σταθμό Πελοποννήσου στην Αθήνα, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε έργο τέχνης το 1985, και όχι άδικα!
 Το περίτεχνο κτίριο, παραμένει κλειστό εδώ και 9 χρόνια, αν και διατηρείται σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για ένα διώροφο κεντρικό κτήριο εκατέρωθεν του οποίου εκτείνονται δύο ισόγειες πτέρυγες. Συνδυάζει τις αρχές του νεοκλασικισμού, υιοθετώντας και πλήθος στοιχείων Art Nouveaux, ενώ στην πίσω πλευρά του κτηρίου βρίσκεται η επιμήκης αποβάθρα.
 Ο αρχικός πυρήνας του Σιδηροδρομικού Σταθμού χτίστηκε κατά την περίοδο 1884 - 1889, βάσει σχεδίων ομάδας Γάλλων μηχανικών. Την τελική του μορφή όμως, όπως την βλέπουμε και σήμερα, την έλαβε μεταξύ των ετών 1912 – 1913. Τα σχέδια είναι του Ερνέστου Τσίλερ, οπότε και προστέθηκαν οι χαρακτηριστικοί τρούλοι στη θέση των στεγών
 Μέσα στο κτίριο ο χρόνος φαίνεται σαν να έχει σταματήσει, καθώς υπάρχουν ακόμα αναλλοίωτα τα διακοσμητικά στοιχεία του 19ου αιώνα, όπως το ξύλινο ρολόι, τα φωτιστικά σώματα γκαζιού, το ξύλινο κουβούκλιο των εισιτηρίων και τα μαρμάρινα τζάκια. Την ατμόσφαιρα αυτή επιδιώκει να διατηρήσει η θυγατρική του ΟΣΕ εταιρεία «ΓΑΙΑ ΟΣΕ», γι' αυτό και προχωρά στην αποκατάσταση των λίγων φθορών του κτηρίου και στη δημιουργία ενός σιδηροδρομικού Μουσείου.

Παράλληλα με το μουσείο, θα λειτουργούν εκθεσιακός χώρος, πωλητήριο και χώροι βοηθητικών χρήσεων. Επίσης στον σταθμό θα λειτουργήσουν εστιατόριο και καφετέρια, ενώ ο εξωτερικός χώρος θα μετατραπεί σε χώρος πρασίνου.