Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στη Χιλή – Πέντε νεκροί και τρεις σοβαρά τραυματίες – Τσουνάμι, εκκενώσεις περιοχών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER
 Το θάνατο πέντε ανθρώπων θρηνεί η Χιλή μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας) και το τσουνάμι που ακολούθησε.
 Ο ισχυρός σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 20:00, τοπική ώρα, σχεδόν 100 χλμ. βορειοδυτικά της μεταλλευτικού λιμανιού Ικουίκουε κοντά στα σύνορα του Περού. Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει πως έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι κι άλλοι τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή ακόμη στο Περού και τη Βολιβία, ενώ οι αρχές διέταξαν την εκκένωση κτιρίων και περιοχών.

Στην πόλη Ικουίκε της Χιλής, όπου προσδιορίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, περίπου 300 κρατούμενες το έσκασαν από τη φυλακή, οι αρχές ωστόσο κατάφεραν να συλλάβουν τις περισσότερεςς εξ αυτών.
Μετά τον κυρίως σεισμό, καταγράφηκαν 12 μετασεισμοί., ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 6,2 Ρίχτερ!
Η ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε τη Χιλή ήταν σχεδόν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
45 λεπτά μετά το σεισμό, σημειώθηκε το πρώτο κύμα του τσουνάμι. Οι αρχές εκκένωσαν μέρος της ακτής καθώς προειδοποίηση από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι εκδόθηκε για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό ότι οι ακτές του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουα, είναι σε κίνδυνο.. Λίγο αργότερα, η προειδοποίηση ήρθη για τις υπόλοιπες χώρες και παρέμεινε μόνο για τη Χιλή.
Εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού  για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε
Αργότερα, το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Χαβάη, ενώ σε ισχύ βρίσκεται ακόμη η προειδοποίηση για τη Χιλή και το Περού.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Χαβάη οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη των τσουνάμι μετά από σεισμικές δονήσεις, δημιουργήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 2,11 μέτρων.

Το κέντρο εκτάκτων αναγκών της Χιλής, ανακοίνωσε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις σε ορισμένους δρόμους και αυτοκινητόδρομους που δυσκολεύουν την κυκλοφορία. Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών, όπως κι έγινε. Ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους.
 Οι αρχές στο Περού προχώρησαν στην εκκένωση των κοινοτήτων στη νότια παράκτια περιοχή της Ίκα μετέδωσε το τοπικό ραδιόφωνο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ακτές μας και να προετοιμαστούμε», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα στο λογαριασμό του στο Twitter.Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και ήδη έχου καταφύγει σε ειδικά κέντρα για να προστατευτούν από ενδεχόμενο χτύπημα από τσουνάμι.
Η κυβέρνηση ζήτησε από το στρατό να βοηθήσει τους πληγέντες.

Η Χιλή είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού και απο τους μεγαλύτερους στην παραγωγή λιθίου, αλλά βασικές επιχειρήσεις στον τομέα εξόρυξης, ανακοίνωσαν ότι οι υποδομές τους δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές ώστε να αναστείλουν τις εργασίες τους.
 Το 2010, ένας σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι που κατέστρεψε πολλές παράκτιες πόλεις στην κεντρική και νότια Χιλή, με 526 νεκρούς και πολλές καταστροφές.
 REUTERS