Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Πληθώρα Καρναβαλικών εκδηλώσεων   το Σαββατοκύριακο της Τυρινής 1/2 Μαρτίου και την Καθαρά Δευτέρα στο Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

Στη Δημοτική Ενότητα Ευρωστίνης:
To  πατροπαράδοτο Δερβενιώτικο καρναβάλι στις 3μιση το απόγευμα της Κυριακής στο Δερβένι. Η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών θα γίνει επί της Π.Ε.Ο ( Οδός Γεωργίου Μπαλή) από το ύψος του Δημαρχείου Δερβενίου, με κατάληξη την κεντρική πλατεία της πόλεως όπου θα στηθεί το αποκριάτικο γλέντι με την καύση του βασιλιά καρνάβαλου.
Στον Άνω Αιγιαλό με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΠΑΝΩ ΓΙΑΛΟΣ», διοργανώνει και φέτος όπως κάθε χρόνο το πατροπαράδοτο αποκριάτικο έθιμο της  «ΦΩΤΙΑΣ», την Κυριακή της Τυρινής 02 Μαρτίου 2014, στην πλατεία του χωριού. Ο σύλλογος του χωριού σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
"Καλούμε όλους τους φίλους μας, να στηρίξουν με την παρουσία τους το έθιμο και να γλεντήσουν μαζί μας. Θα διατεθούν χοιρινά σουβλάκια και αναψυκτικά σε προσιτή τιμή. Τα  Παραδοσιακά  εδέσματα  και  το  κρασί θα  διατεθούν  ΔΩΡΕΑΝ. Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί ένα διασκεδαστικό αποκριάτικο βράδυ, μέχρι το πρώτο Σαρακοστιανό ξημέρωμα".

Επίσης την Καθαρή Δευτέρα "κούλουμα" στο Δερβένι , στα Μαύρα Λιθάρια, στη Ζάχολη κ.α.

Στη Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αρχίζουν από το Σάββατο  στις 10 το πρωί με Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού  στο Κέντρο Νεότητας Ξυλοκάστρου ενώ την "σκυτάλη" παίρνει  στις 3μιση το απόγευμα το καρναβάλι στο   Μελίσσι. Η παρέλαση των καρναβαλιστών ξεκινά από το Άνω Μελίσσι (αποθήκη συνεταιρισμού) έως το τέλος του χωριού και επιστροφή για το κάψιμο του καρνάβαλου στο καφενείο  Αλεξόπουλου.  Την Κυριακή Παρελάσεις Καρναβαλιού γίνονται στις 3 το απόγευμα στο Καμάρι από το κτίριο Τσαλδάρη έως το καφενείο Κακοκέφαλου, επίσης την ίδια ώρα και στη Ρίζα με παρέλαση καρναβαλιστών από τον οικισμό Γεωργαντέικα  έως τη πλατεία Ρίζας.  Την Καθαρά Δευτέρα κούλουμα στις 10 το πρωί στη πλατεία του χωριού στη Μάνα, ενώ στις 12 το μεσημέρι το Καρναβάλι με παρέλαση στο δρόμο  πάνω από τη πλατεία έως το τέρμα της πλατείας του χωριού και τέλος τα Κούλουμα  στις 11 στο Δημοτικό Σχολείο στο Μελίσσι και μιση ώρα αργότερα  στη πλατεία του Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο.